Psykologi

Tænksom, ængstelig, tilbageholdende eller social: Hvordan er du introvert?

Oftest har vi en meget specifik og stereotyp opfattelse af, hvad det vil sige at være introvert. Men faktisk kan man være introvert på flere forskellige måde! Læs med og se, om du kan genkende dig selv.

Introvert er ikke nødvendigvis det modsatte af ekstrovert!

 

Når vi tænker på en person, der er introvert, forestiller vi os typisk et menneske, der er det modsatte af ekstrovert, så hvis ekstroverte er udadvendte, er introverte altså indadvendte. Det er i hvert fald hvad psykologiprofessor ved det amerikanske Wellesley College Jonathan Cheek har oplevet. Men han har på den anden side erfaret, at når han talte med introverte, definerede de sig selv på en anden måde. På baggrund af en undersøgelse med deltagelse af 500 voksne argumenterer han nu for, at der findes fire typer introverte: Sociale, tænksomme, ængstelige og tilbageholdende. Og at mange er en blanding af de forskellige typer. Her er en beskrivelse af de fire ”arketyper”:

 

 

De sociale:

De ”sociale introverte” foretrækker at være sociale i små grupper frem for store – ligesom nogle også foretrækker at være alene med en bog eller computer. Men ifølge Cheek handler det ikke om generthed. Det er nemlig ikke angst, der er årsag til, at de foretrækker de små grupper.

 

De tænksomme:

De udprægede ”tænksomme introverte” har intet imod de former for sociale begivenheder, som man normalt tror, introverte ikke bryder sig om. De er bare indadvendte, tænksomme og selvreflekterede. Ligesom de har evnen til at fortabe sig i en indre fantasiverden på en kreativ og ikke neurotisk måde.

 

LÆS OGSÅ: Renée: Måske er jeg mere introvert, end jeg troede?

 

De ængstelige:

I modsætning til de ”sociale introverte”, undgår de ”ængstelige introverte” socialt samvær, fordi de føler sig ubehageligt selvbevidste, når de er sammen med andre, da de ikke har tillid til deres egne sociale kompetencer. Oftest forsvinder deres bekymringer ikke, når de er alene, fordi de har en tendens til igen og igen at tænke på de ting, der er gået galt, og de ting, der kan gå galt.

 

De tilbageholdende:

De ”tilbageholdende introverte”, kan også kaldes reserverede. De lader til at fungere bedst med et lidt langsommere tempo, det tager tid for dem at komme i gang, og de tænker helst, før de taler.

 

Kilde: Nymag.com

 

Læs mere om: