Kendte fortæller

Charlotte Bircow Næss-Schmidt: ”Min far var ikke Guds bedste barn…”

Utroskab, uansvarlige voksne og en mor, der ofrede (for) meget for kærligheden. Charlotte Bircow Næss-Schmidt lærte tidligt, hvilke slags parforhold hun ikke ville have ved at se på sine forældres ægteskab. Hun føler sig stadigvæk ikke heldig i kærlighed, til gengæld har den 57-årige iværksætter en sjælden evne til ”at kigge op og bevæge sig fremad, når hun står i lort til halsen”

Hun har netop solgt sit store hus i Charlottenlund og bor midlertidigt til leje i en mindre lejlighed. Dog på en fantastisk beliggenhed med udsigt over Øresund. Da jeg møder Charlotte Bircow, 57 år, har hun netop samme dag været på en længere svømmetur. ”Jeg svømmede to kilometer uden våddragt”, fortæller hun, og undskylder samtidig, at der for at holde solen ude i stedet for gardiner hænger pap for vinduerne. Hun er på vej midt i et hektisk og rigt liv.
 
Charlotte Bircow Næss-Schmidt, som hun kalder sig i dag, er en do’er. Lige nu er hun i gang med få sin cremeserie til den aktive familie,  Active By Charlotte, ud over rampen. Hun designer badedragter og har lavet en ny gratis fitness-side på Facebook, holder foredrag og maler. Samtidig er hun mormor til to. Hun beskriver sig selv som typen, der nægter at sætte sig ned og græde over en hård barndom (det kunne hun ellers godt), og hun giver ikke andre skylden for sine problemer. Hendes livsmotto er: ”Når man står i lort til halsen, er der kun en ting at gøre. At kigge op og bevæge sig fremad.”
 
Hun er udmærket klar over, at barndommen, og de erfaringer hun har med derfra, har haft stor betydning for hendes liv som menneske og forretningskvinde. Det får bare ikke lov til at fylde på den dårlige måde. 
 
 
Utroskab til højre og venstre
I hjemmet i Birkerød voksede Charlotte Bircow op med efternavnet Næss-Schmidt og to små søstre, der er henholdsvis to år og syv år yngre end hende. I dag er Henriette 55 år og arbejder som jurist og Birgitte er 49 år og arbejder som koreograf og instruktør.
– I mine forældres generation blev man sammen i ægteskabet, selv om man ikke havde det godt, og mine forældre havde et virkeligt skidt ægteskab i mine øjne. Min far var en meget dygtig læge og havde mange kreative talenter, men han har så absolut ikke hørt til blandt Guds bedste børn, hvad angår parforhold, siger Charlotte Bircow Næss-Schmidt, og uddyber hvordan i pæne vendinger, der står i kontrast til indholdet, i det, hun fortæller:
– Det foregik til både højre og venstre med andre kvinder hele livet igennem. Jeg fik for eksempel pludselig en halvbror for syv år siden. I søskendekredsen joker vi simpelthen med, hvor mange andre søskende vi mon har derude?
 
Glæden over at få en bror, Søren på 47 år, var stor, men han måtte til gengæld anlægge faderskabssag mod faderen for at blive anerkendt som søn. 
– Det må være rædselsfuldt som barn ikke at blive anerkendt af sine forældre, og ærgerligt for det gode halvsøskendeforhold, der kunne have opstået tidligere. Vi havde en opvækst med en pæn facade udadtil, men indadtil var min mor naturligvis dybt ulykkelig. Jeg kan huske, at mine søstre og jeg kaldte soveværelset for ”gravkammeret”, fordi hun ofte lukkede sig inde der. Stemningen derhjemme gjorde, at jeg blev meget hurtigt voksen, fordi jeg skulle tage mig af mine små søskende på alle mulige leder og kanter, når far ikke var hjemme, og mor var i gravkammeret. En eller anden skulle tage sig af familien, når det ikke gik så godt med forældrene. Derfor fik jeg hurtigt en ansvarsfølelse over for andre mennesker. Heldigvis var jeg ikke helt alene om det, for min mormor tog stor del i det daglige og hjalp det bedste, hun kunne. Hun var et fantastisk menneske, der kunne inspirere, selvom hun var gal på sin datter over de valg, hun traf. Hun forsøgte at støtte både hende og os, husker Bircow Næss-Schmidt.
 
Min mor blomstrede op
Forældrene blev omsider skilt, da Charlottes far var 47 år.
– Da min far fik en blodprop, mente han, at det var min mors skyld. Han skred så, og der kom min mor ud af soveværelset og blomstrede senere fuldstændig op. Min mor uddannede sig til statsautoriseret ejendomsmægler og viste sig at have sans for forretning. Solveig Næss-Schmidt havde ikke meget med sig efter skilsmissen, men fik alligevel arbejdet sig op og købte to EDC-ejendomsmæglerbutikker i Helsinge og Tisvildeleje. Hun solgte først forretningerne som 72-årig, siger Charlotte Bircow Næss-Schmidt.
 
Solveig døde af kræft i 2011 i en alder af 78 år. Charlottes far lever. Han er 83 år gammel og gift anden gang. Hun omgås ham stadig i dag, for som hun siger: ”Når andre mennesker laver noget skidt, så ligger det hos dem”. Hun bærer ikke nag, men uddyber om sin barndom:
– Jeg tror rent faktisk, at min mor var meget glad for min far. Det kan man så synes, er lidt underligt, for det var der jo så også rigtigt mange andre kvinder, der var. Selv blandt hendes egne veninder, og der kunne min far ikke styre sig. Ser man på min lillebror i dag, ligner han min far op ad dage. De er begge fantastisk smukke. Forskellen på de to er så bare, at Søren har en dybere forståelse og empati.
 
Charlotte Bircow Næss-Schmidt har som ung og voksen bygget videre på det ansvar, hun fik med hjemmefra. Hun er mere end almindeligt selvhjulpen, hun blev selvstændig erhvervsdrivende, og så har hun en fået ”noget” med utroskab.
 
– Utroskab er noget luskebukse-noget, jeg i bund og grund ikke bryder mig om. Jeg har selv været utro en gang som yngre. Min konklusion på det var, at det er decideret mangel på respekt for det menneske, man er sammen med. Så må man altså hellere sige det, hvis man har lyst til noget andet eller få en ordning om et åbent forhold, eller hvad man nu i fællesskab kan finde ud af. De fleste mennesker har nok prøvet det og haft en dårlig smag i munden, og så kan man forhåbentlig tage det med sig videre og ændre adfærd, siger Bircow Næss-Schmidt.
 
Fandt energi i dans og motion
Charlotte begyndte i en meget tidlig alder at gå til dans og ballet og prøvede også at komme ind på balletskolen på Det Kongelige Teater, men det lykkedes ikke. 
– Jeg havde nogle problemer med min ene fod, hvilket var fint, for jeg var nok alligevel blevet sorteret fra sidenhen. Jeg fik nogle ordentlige babelutter som teenager, og det har balletdansere altså ikke! Til gengæld blev jeg ved med at danse, for jeg opdagede hurtigt, at det gjorde mig glad og giver en vidunderlig og positiv energi, som jeg kunne bruge på mig selv. Siden fandt jeg ud af, at motion og dans udskiller serotonin, endorfiner og dopamin i kroppen. Har jeg en skidt dag, så er det ud og løbe eller ned i havet og svømme, og så har jeg det godt, når jeg kommer tilbage. Jeg sætter så at sige et stik i naturen og motionen og får ny energi. Jeg træffer aldrig en vigtig beslutning, hvis ikke jeg har dyrket motion, fordi jeg ved, den kan være helt anderledes bagefter end før. Hjernen tænker optimalt, når du motionerer. 
 
LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen: Jeg savner mine forældres tilstedeværelse i verden
 
Stramme balder i snart 30 år
Efter gymnasiet læste Charlotte Bircow Næss-Schmidt HA og HD, sideløbende sang hun med Johnny Reimar og optrådte som danser i Tivoli-revyen. Det var så modsatrettede signaler for omverdenen, at aviserne hurtigt begyndte at skrive artikler om hende. Kunne man virkelig både svinge stængerne i en revy og forstå komplicerede økonomiske sammenhænge? Ja, øjensynligt.
 
– At sidde i en fast stilling i en virksomhed passede ikke ind i mit liv, efter jeg fik børn. Jeg satte det at være mor som nummer et. Jeg kunne jo ikke være med til møder klokken fem eller seks om aftenen, så derfor blev jeg selvstændig. Jeg måtte da kunne importere et eller andet fra Østen eller gøre noget, tænkte jeg, og så opdagede jeg aerobic. Hvis jeg får en god idé, kan jeg ikke lade være med at sætte den i værk. Altså de rigtigt gode af dem. De bedste idéer får du nærmest med et fingerknips.
Motionsvideoen ”Balder af stål” blev en landeplage fra 1990 og frem. Det var den VHS-video, der gjorde Charlotte Bircow kendt og samtidig satte hende i bås.
 
– En gang imellem kan det godt være svært at acceptere at være sat i én bestemt bås, når man føler, at man kan andet end det. Omvendt så er det jo konsekvensen af, at jeg har brandet mig selv benhårdt på et tidspunkt, og det må jeg acceptere. Okay så, jeg er fitnessdronning, jeg er ”balder af stål”, hvordan kan jeg blive ved med at bruge det til noget? Og folk vil åbenbart stadig gerne have mine videoer, og det får de så. Jeg har solgt halvanden million gennem tiderne til kvinder i min egen alder, og indirekte til deres døtre.  Jeg oplever tit, at unge kvinder siger, at det er min skyld, de dyrker motion, fordi de lå hjemme på stuegulvet sammen med deres mor og lavede øvelser.
 
Den sidste nye idé
De bedste idéer er dem, man kan formulere på et par linjer som for eksempel: ”Fitness-dronning får kræft, bliver rask igen og gennemfører ironman. Finder i forbindelse med træningen ud af, at der ikke findes gode økologiske cremer til sportsfolk og motionister og laver det selv.”
– Efter mine tre fødsler så mine bryster ud, som om de var blevet uvenner, så jeg fik dem opereret. Senere fik jeg konstateret en kræftknude i arvævet, og sygdommen havde spredt sig til lymfesystemet. Jeg følte mig ikke syg, og blev da også ret hurtigt erklæret rask efter den foreslåede behandling med kemo, stråler og sidenhen piller. Men da jeg jo ikke følte mig syg, var det svært at vide, hvordan jeg skulle mærke, at jeg var blevet rask igen. Var jeg egentlig rask? Hvor meget kunne jeg? Hvad med mine lunger og mit hjerte? Hvor begrænset var jeg? De svar følte jeg kun, jeg kunne få, hvis jeg gennemførte verdens hårdeste ironman, og det gjorde jeg så på Lanzarote. Jeg kom lidt for sent i mål, fordi jeg nærmest måtte humpe mit marathonløb færdigt med store blodvabler på fødderne, men jeg fuldførte! En eller anden foreslog, at jeg næste gang skulle have pudder i strømperne, siger Charlotte Bircow Næss-Schmidt, som tog forslaget meget alvorligt. 
 
KØB et abonnement: Få 3 nr. af Psykologi for kun 119 kr. – eller vælg imellem vores håndplukkede velkomstgaver her
 
– Jeg begyndte at se mig om efter pudder og creme, der var sunde. Jeg havde jo ligesom haft kræft én gang og ville kun bruge noget, der var allergicertificeret og økologisk. Du kommer jo eksempelvis cykelcreme direkte i skridtet! Der var ikke noget på markedet, så jeg fandt på at lave min egen cremeserie og på ti minutter blev ideen til flere økologiske produkter udviklet. Der er blandt andet et produkt til dem, der døjer med inderlår, der gnider for meget op ad hinanden og andre problemer med friktion. 
– Nu har jeg været på markedet i to år, og jeg er tæt på at få aftaler med udlandet, fortæller hun. 
 
Der er investeret to millioner kroner, og de er på vej til at komme ind igen. Spørger man Charlotte, om hun er rig, svarer hun:
– Ikke lige nu. Men lige om lidt. Jeg er aldrig syv-ni-tretten gået på røven, men jeg er til gengæld hende, der satser hele butikken. Det er jo det, en iværksætter gør. Hvis jeg tror på mit produkt, går jeg all in med knofedt og flittighed, og så skal succesen nok komme. Jeg havde ingen penge, da jeg lavede min første motionsvideo og stak den i et kuponhæfte. Havde den ikke solgt så godt, havde jeg nok haft et ni til fem-job i dag. 
 
Hjælp efter kræft
Hun har det godt i dag, Charlotte Bircow Næss-Schmidt. Især er hun blevet god til at slippe sine bekymringer, efter hun blev helbredt for kræft.
– Jeg er et meget positivt menneske, og er der ting i mit liv, der ikke fungerer, gør jeg noget ved det. Jeg har endda formået at glemme kontrolaftaler og doserer selv de piller, jeg er blevet bedt om at spise. Fru Jensen, der vejer 150 kilo får udskrevet den samme dosis som jeg, så jeg mærker mig frem. Jeg tager sagen i egen hånd og har da tiltro til systemet, men kun til et vist punkt. Du kan åbenbart godt få kræft, selv om du har et godt helbred og dyrker motion, men til gengæld kan du komme dig hurtigere efter kræft, hvis du er i god form.
Charlotte Bircow Næss-Schmidt siger om sit kræftforløb, at hun aldrig ville have undværet det. En kontroversiel udtalelse i visse lægers ører.
 
– Jeg ville ikke have været det foruden, for hold kæft, hvor har det hjulpet mig til at hjælpe andre. Da jeg var meget offentlig omkring min sygdom, kom mange mennesker til mig, der var ude af flippen, fordi de var syge. Jeg hjalp dem, så godt jeg kunne. Heldigvis overlevede de fleste, jeg har også holdt enkelte i hånden til de lå på deres yderste. Det er nok, fordi jeg har været åben og ærlig i mit forløb. Jeg valgte, da jeg havde fået diagnosen at stille mig offentligt frem, fordi jeg tænkte, at jeg som altid har levet så sundt og været positiv og glad, og så ville der nok være mange derude, der tror, at den hellige grav er velforvaret, hvis blot man lever et sundt liv, men det skal man ikke tro på. Man skal i stedet lytte til sin krop. Motion er et effektivt værktøj i forbindelse med kemo, for det hjælper at bevæge sig. Man kan selvfølgelig ikke det samme som før, og der er dage, hvor man ligger og brækker sig, men jo bedre du holder din krop og samtidig sørger for at få ordentlig kost, og jo mere frisk luft du får, jo bedre kan du komme gennem forløbet.
 
De vilde år
Selv om Charlotte Bircow Næss-Schmidt længe kun brugte Bircow som efternavn, har hun pudsigt nok aldrig heddet det officielt. Da hun blev gift med Anders Bircow, kom hun til at hedde Charlotte Lassen, da Bircow blot var Anders’ mellemnavn. Hun valgte dog at køre videre med det på grund af fitnessbutikken. I dag kalder hun sig dog helst Næss-Schmidt eller bare Charlotte.
 
Da hun som ung blev gift med Anders Bircow fra Linje 3, forestiller man sig, at det var som at blive gift med et medlem af et stort rockband med et entourage af groupies og hangarounds. Hvad skete der egentlig i de år, Charlotte blev til Bircow? Hvorfor præcis de to blev skilt, vil hun gerne holde for sig selv, men giver gerne et indblik i årene fra 1984 til 1988.
 
– Da jeg mødte Anders, arbejdede jeg i Tivoli-revyen, og han sad nede på stolerækkerne. Preben Kristensen og Søren Hedegaard prøvede at lege Kirsten Giftekniv i rigtig lang tid, men jeg var faktisk ikke interesseret. Jeg syntes, han var arrogant i starten. Vi skal også lige huske, at jeg til at begynde med kun var 23 år gammel, og han var 33 år. Jeg var ung og grøn og voksede med tiden til noget andet. Vi har da haft nogle dejlige år, men vi var ikke hinandens soulmates. Til gengæld fik vi nogle dejlige børn. Vi blev enige om, at vi skulle hver vores. Jeg havde altid ønsket, ligesom det skete for nogle af mine venner, at man havde mødt sin soulmate i starten af livet. Der er rigtigt mange gode ting ved at være sammen og passe godt på hinanden gennem livet, men det kunne vi bare ikke. Vi var meget forskellige, og vi kunne ikke passe på hinanden. Jeg kunne ikke blive i det, og Anders har i dag helt sikkert fundet sin soulmate i sin nye kone, Marion.
 
Satser på universet
Charlotte Bircow Næss-Schmidt opfatter sig selv som en lille smule uheldig på kærlighedsområdet.
– Jeg har rykket mig meget gennem livet, så det kan være derfor, jeg ikke har mødt min livsmage. Jeg tror egentlig ikke, jeg er særlig svær at være sammen med. Måske for let. Jeg er typisk den, der tager fat og ordner det hele. Jeg har bare ikke mødt ham, som jeg kunne læne mig opad, så jeg ikke selv behøvede at skaffe, ordne og gøre ved, siger hun.
 
Det tætteste, hun har været på, var med Arli Friis, som Charlotte Bircow Næss-Schmidt har sønnen Alexander på 21 med. Hun og Arli giftede sig dog ikke.
– Han er nok den, jeg har haft det bedst med. Vi hyggede os og havde det sjovt. Vi var gode sammen, og det er der nogen, man er med, og andre man ikke er med. Jeg har stadigvæk til gode at finde den mand, jeg kan tilbringe mange år sammen – uden at den her artikel på nogen måde skal være en kontaktannonce a la ”kvinde på 57 år søger mand”, ha ha. Hvis jeg vidste, hvordan sådan en mand skulle være, ville det være lettere, men jeg lader hjertet styre og burde måske tidligere have været bedre til at mærke og følge min mavefornemmelse. Jeg har kæmpet meget for de forhold, jeg har været i, synes jeg. Jeg har ikke opgivet at finde en. Men det kræver sgu sin mand, for jeg tror, det kan være rigtigt svært for mange mænd, når en kvinde har succes. Det nytter ikke, at man har en, der bliver misundelig på ens succes, og så duer det heller ikke at have en, der er utro eller nærig. Jeg vil hellere give min bare rumpet væk end være nærig. Jeg må bare leve mit liv, og så må vi se om universet sender en mand.
 
Tidslinje
1961: Født 30. juni i 1961.
1968: Begynder i Birkerød Kommuneskole.
1981: Begynder på Marie Kruse Gymnasium.
1983: Debuterer som dansepige i Tivoli-revyen.
1983: Begynder uddannelse som civiløkonom.
1984: Stifter modelbureauet Dancing Models (solgt i 1986).
1984: Bliver gift med Anders Bircow fra Linje 3 (skilt i 1988).
1986: Mor til Caroline.
1988: Mor til Isolde.
1990: Udgiver ”Balder af stål”.
1996: Rundede en mio. solgte aerobic-videoer på vhs og dvd.
1997: Mor til Alexander, hvis far er Arli Friis.
2003: Lavede økologisk fødevareserie der blev solgt i Irma.
2011: Fik konstateret brystkræft.
2014: Gennemførte to Ironman på Lanzarote.
2015: Stillede op til Folketinget  for Liberal Alliance.
2015: Blev mormor for første gang og har nu to børnebørn.
2017: Lancerede økologisk cremeserie Active By Charlotte til den aktive familie.
 
LÆS OGSÅ: Kira Eggers om sin barndom: "Min mor svigtede"