Græskarbrød med græskarkerner
Brød og bagværk

Græskarbrød med græskarkerner

26. oktober 2009
af Lynn Andersen
Foto: Bjørn Jakobsen
TID: 20 min.+ hvile- og bagetid(2 stk.)25 g gær1½ dl lunkent vand1 dl honning720 g hvedemel8 spsk græskarkerner3 dl græskarpuré (se boksen til højre

TID: 20 min.+ hvile- og bagetid

(2 stk.)

25 g gær
1½ dl lunkent vand
1 dl honning
720 g hvedemel
8 spsk græskarkerner
3 dl græskarpuré (se boksen til højre)
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
½ tsk stødt allehånde
1 spsk salt
Olie til smøring
1 æg
2 spsk vand
1 tsk salt

Grundopskrift på græskarpuré

TID: 15 min. + kogning

Du skal bruge:
Et græskar på ca. 5 kilo
Vand

  • Skær den øverste del af græskarret af med en lang, skarp kniv.
  • Tag kernerne og de tynde tråde op med en ske.
  • Gem kernerne og kassér trådene.
  • Fjern resten af indmaden ved hjælp af en kniv og en ske. Pas på ikke at skære for dybt i græskarvæggen - man må ikke skære igennem, hvis græskarret skal bruges som lygte eller som suppeskål.
  • Hak eller skær græskarkødet groft og læg det i en gryde med ca. 1 dl vand. Kog det over svag varme, til det er mørt ligesom æblegrød - det tager ca. ½ time.
  • Tilsæt mere væde, hvis pureen bliver for tør. Græskarret vil selv afgive en del væde, hvis man gør det rigtigt.
  • Et stort græskar på ca. 5 kilo giver omkring 1½ l puré.

    TIP: Puré, som ikke skal bruges med det samme, kan fryses ned. Ellers er græskar uegnet til frysning.

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt honning og 3 dl af melet. Dæk denne fordej med plastfilm og lad den hæve et lunt sted i 20-30 min.

Kom græskarkernerne i en foodprocessor eller blender og knus dem.

Tag fordejen frem og tilsæt 6 spsk af de knuste græskarkerner samt græskarpuré kanel, ingefær, allehånde, salt og ca. det halve af resten af melet.

Vælt dejen ud på et mel-drysset bord og ælt resten af melet i lidt efter lidt. Bliv ved med at ælte dejen i ca. 10 min., til den er smidig.

Rul dejen til en kugle og læg den i en skål smurt med olie. Dæk skålen med plastfilm og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Opvarm ovnen til 210 grader.

Slå dejen ned og form den til to brød. Stil dem på en bageplade med bagepapir.

Pisk ægget sammen med vand og lidt salt. Pensl brødene med æggeblandingen og drys resten af de knuste græskarkerner over. Bag brødene ca. 25 min. Afkøl dem på en bagerist.

Spises med smør.

Prøv også:

Kartoffelbrød med hasselnødder

Groft speltbrød

Grove flutes

Hurtige boller og snegle

Guldkaramel cookies

Læs også