Småbørn

Vælg den rigtige klapvogn første gang

Det er formentlig dit barns andet sæt hjul, men det gør den ikke mindre vigtig. Vælg den klapvogn, der passer til jeres behov første gang.

1. PÆN, PRAKTISK OG KOMFORTABEL?
Jeres barn kommer sikkert til at bruge en del tid i sin klapvogn, så tjek, at jeres barn vil kunne sidde komfortabelt i sædet og have støtte i ryggen op til mindst treårsalderen. Klapvognen skal være 90-95 centimeter lang og mindst 35 centimeter bred indvendig. En klapvogn med kaleche giver læ for vind og nedbør og skygger for solen. Det er også smart at vælge en vogn med vendbart styr, så I selv kan vurdere, hvornår jeres barn trænger til ro og til at kigge på jer eller er klar til flere input vendt ud mod verden. Der er stor forskel på klapvognes vægt og størrelse i sammenklappet tilstand. Afklar jeres behov, så I vælger en vogn, der for eksempel kan være i jeres bils bagagerum eller er let at klappe sammen og bære, hvis I ofte skal rundt med bus og tog. Det er en smagssag, om I vælger luft hjul eller luft kammerhjul. Luft hjul giver den bedste komfort og er rare at trille med, men med luft kammerhjul er du sikker på ikke at punktere.

2. KOMBI- ELLER BARNEVOGN?
Hvis I vælger den traditionelle barnevogn fra til fordel for en kombivogn, som oftest har mindre liggemål, kan jeres barn ende med at vokse ud af barnevognskassen, allerede når det er omkring tre-seks måneder. Hvis I planlægger at bruge kombivognen til jeres barns middagslur, kan det være en god investering at tjekke, at den er lige så sikker som en barnevogn. Der skal være en god sele i klapvognen og kalechen skal være forsvarligt fastgjort til ryglænet, så jeres barn ikke kan falde eller kravle ud, hænge fast eller i værste fald blive kvalt.

3. MERE END ET BARN?
Skal I transportere flere børn, hvad enten det er tvillinger eller søskende, kan Í vælge mellem klapvogne, hvor børnene sidder ved siden af eller bag hinanden. Stellet i vogne, hvor børnene sidder ved siden af hinanden, er typisk mere holdbart. Til gengæld må I vænne jer til at fylde hele fortovet. Vælg en vogn, hvor sæderne kan slås ned separat, så den ene kan tage en lur, uden at det går ud over den anden.

4. TRE ELLER FIRE HJUL?
Trehjulede klapvogne er nemmere at køre rundt med især i byområder, fordi det forreste hjul kan dreje hele vejen rundt. Trehjulede fylder typisk mindre end de firehjulede modeller, både når du går med den, og når du klapper den sammen. De fleste modeller vejer også mindre, men de er ikke altid så stabile. Det er ikke alle trehjulede klapvognes ryglæn, der kan slås ned i sovestilling. Planlægger I at putte jeres barn i vognen, eller er I til lange gåture i ujævnt terræn, kan det være en del mere praktisk at vælge en firehjulet model.

5. PARAPLYKLAPVOGN TIL KORTE TURE
Er jeres behov for en klapvogn meget begrænset - eller skal I med fl y - kan en paraply- eller foldeklapvogn være en god løsning. De er som oftest billige, men heller ikke særligt robuste. Til gengæld fylder og vejer de meget lidt. Komforten for barnet er sjældent særlig god, så vognene egner sig i reglen bedst til korte ture. Kan ryglænet slås ned, kan en paraplyklapvogn sagtens bruges til en kort middagslur, så længe selerne holder barnet på plads.

6. LØB MED BABY
Når I skal vælge løbevogn - kun nødvendig, når I faktisk løber - kan I vælge en model, der også er god at gå med, så kan den gøre det ud for en klapvogn. Nogle løbevogne kan monteres som anhænger til cyklen, og det kan være et ekstra plus, hvis I hører til cykelfolket. En løbevogn skal passe til både barn og forældre. Jeres barn skal for de fleste løbevognes vedkommende kunne sidde selv, men der fi ndes modeller, hvor der kan monteres en hængekøje, som nyfødte kan ligge i. En vogn med store hjul og et fl eksibelt forhjul er bedre at køre med og nemmere at styre, og en håndbremse er uundværlig til at tage farten af undervejs, hvis det for eksempel går stejlt ned ad bakke.

Læs også:
Sikkerhedstest klapvognen før købet
Vælg den rigtige barnevogn
Pas på dit barn i solen

Læs mere om: