Sundhed

Kyssesyge

Skyldes en virusbetændelse og ses især hos børn under 5 år. Barnet kan kun få sygdommen en gang i sit liv.Langt de fleste forældre opdager slet ikke,

Skyldes en virusbetændelse og ses især hos børn under 5 år. Barnet kan kun få sygdommen en gang i sit liv.

Langt de fleste forældre opdager slet ikke, at barnet har kyssesyge, fordi barnet ikke bliver særligt sygt. Symptomerne spænder fra en almindelig forkølelse til en svær halsbetændelse. Det mest almindelige er, at kyssesyge viser sig som en almindelig forkølelse. Barnet klager over ondt i halsen og har let temperaturstigning. Sygdommen varer da 1 uge.

I sjældne tilfælde bliver barnet mere sygt med højere feber, stærke halssmerter og hævede lymfekirtler. Feberen er omkring 39-40°C og kan vare op til 3 uger. Synkesmerter er meget udtalte og gør det svært for barnet at spise og vanskeligt at drikke.

De hævede lymfekirtler kan føles som ærtestore ømme knuder på halsen, i nakken og nogle gange i armhulen og lysken. Hvis man kigger ind i barnets mund, kan man se, at mandlerne er store med tykke hvide belægninger. Enkelte børn udvikler et stort plettet rødt udslæt på brystkassen.

For at finde ud af om barnet har kyssesyge, er det nødvendigt med en blodprøve. Blodprøven kan først tages, når barnet har været syg i 1 uge.

Komplikationer, som det ses hos teenagere og yngre voksne, forekommer så godt som aldrig hos børn. Den mest frygtede komplikation er en så kraftig hævelse af barnets mandler, at det får besvær med at trække vejret.

Kyssesyge kan ikke behandles og forsvinder af sig selv, men almindelig smertestillende og febernedsættende medicin (paracetamol) kan lindre. Har barnet feber skal det have rigeligt at drikke og opholde sig i et køligt rum uden for meget tøj på. Kontakt lægen, hvis barnet får besvær med at trække vejret.

Sygdommen smitter med spyt og kan overføres til barnet ved kys. Også legetøj eller drikkekrus med spyt i kan overføre sygdommen. Et barn med kyssesyge kan smitte andre børn i op til måneder efter, at sygdommen er startet. Der går mellem 3 til 8 uger fra et barn er blevet smittet, til det bliver syg.

Barnet kan komme i daginstitution igen, når det kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Kilde: Sygebørn.dk

Læs mere om: