https://imgix.femina.dk/media/article/vaccination.jpg
Sundhed

Eksperter i oprør: Flere undlader at vaccinere deres børn

6. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Danske forældre undlader i stigende grad at lade deres børn vaccinere pga. skepsis mod vaccinen - og det er både hysterisk, vanvittigt, egoistisk og farligt, mener eksperter.

I USA har det længe været et kæmpe debatemne, hvorvidt man bør lade sine børn vaccinere eller ej, og nu lader debatten også til at vokse for alvor herhjemme.

Bl.a. på Facebook-gruppen 'Naturligt sunde børn. Vaccination og dens alternativer. Forum for forældre', som i skrivende stund har flere end 2200 medlemmer.

Se også: Vi grundlægger kroniske sygdomme som små

Her skriver en mor følgende: 'Det giver bare ingen som helst mening at sprøjte gift ind i en ren krop på 3 mdr. Og vi, der (måske) fejlagtigt har vaccineret vores børn delvist, må jo huske på, at vi altid har gjort det, vi troede var bedst og her bagefter i hvert fald forsøge at rense ud bedst muligt'.

'Stærke mødre'

Else Jensen, der er bestyrelsesformand for den vaccinationskritiske forening Vaccinationsforum, fortæller, at antallet af henvendelser om skadevirkninger ved vaccine er vokset kraftigt de seneste halvandet år.

Se også: Røde hunde, mæslinger, polio - skal dit barn vaccineres?

- Debatten er et vildt flammende bål, og det er godt. Det er især en gruppe af stærke mødre, som har turdet tage det op. De ved, hvad de vil, og er gode til at søge viden på deres børns vegne, siger hun til Kristeligt Dagblad.

'Hysterisk og vanvittigt'

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er dog knap så begejstret for den stigende skepsis og modstand mod vaccine. Tværtimod.

Se også: Sådan slipper du for syge børn

- Det er hysterisk og fuldstændig vanvittigt. Mand og mand imellem cirkulerer misinformationen om skadevirkninger ved vaccination. Men man kan slet ikke sammenligne de få bivirkninger, der er ved mæslingevaccination, med de tusindvis af infektioner, hjerneskader og dødsfald, man så blandt børn, før vi begyndte at vaccinere, siger han.

Større risiko for smittespredning

Han bakkes op af Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut. Han mener, at det er alt for mange, når op mod 15 procent af en årgang undgår vaccinen.

Se også: Børnesygdomme A-Å - leksikon over barnets sygdomme

- Hvis bare få procent af en årgang misser vaccinationen, så ophobes muligheden for smittespredning, for børnene vokser jo op og bliver en del af 'flokken'. Og derfor ser vi også udbrud af mæslinger ind imellem. Da man indførte koppevaccinen, var der også modstandere. Men nu har vi udryddet kopperne. Hvis flere kunne huske børnelammelse (polio, red.) og stivkrampe, så ville man ikke være så meget i tvivl om, hvorvidt man skulle lade sit barn vaccinere, påpeger han.

'Vaccine bør være lovpligtig'

Hvis tilslutningen falder markant mere, bør vaccination ligefrem gøres lovpligtig, siger Thomas Søbirk Petersen, der professor i etik ved Roskilde Universitet.

- Det er jo ikke bare ens eget barn, det handler om. Det er også alle mulige andres børn. Når vi taler om alvorlige, invaliderende eller dødelige sygdomme, mener jeg godt, vi kunne tage en form for tvang i brug. Selvfølgelig med øje for, hvad lovpligtig vaccination har medført i andre lande af fordele og ulemper.

Så langt mener Gorm Greisen, børnelæge og medlem af Etisk Råd, dog ikke, man bør gå.

- Man udfordrer en fin balance, hvis man piller ved forældres omsorg og ansvar for deres egne børn. Omsorgen for fællesskabet må så komme af taknemmelighedsfølelse, ikke gennem trusler og tvang, understreger han.

Se også:

Vi grundlægger kroniske sygdomme som små
Røde hunde, mæslinger, polio - skal dit barn vaccineres?
Sådan slipper du for syge børn
Børnesygdomme A-Å - leksikon over barnets sygdomme

Læs også