Foto: Pantherstock
Sundhed

DETTE får din baby til at tabe ét IQ-point

Professor advarer i en ny bog om, at kemikalier og sprøjtegifte (fra bl.a. ikke-økologisk mad) kan skade dit barns hjerne for livet. Faktisk bliver der ved hver eneste fødsel i Danmark tabt knap et IQ-point pga. sprøjtegiftrester, fortæller han.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean har netop udgivet bogen ’Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand’, der advarer mod de skadevirkninger, som giftstoffer har på børns hjerner.
 
Giftstofferne medfører bl.a., at børn mister hjerneceller og kan få opmærksomheds- og hukommelsesproblemer, skriver professoren.
 
Han har målt niveauet af pesticider i danske gravides urin og regnet sig frem til, at børn i gennemsnit taber knap ét IQ-point ved hver eneste fødsel i Danmark. Disse pesticider kommer bl.a. fra ikke-økologisk mad.
 
Her kan du købe økologisk mad, tøj, kropspleje m.m. til hele familien >>
 
Derfor anbefaler Philippe Grandjean, at kvinder spiser så meget økologisk som muligt under graviditeten – og at man også hovedsageligt serverer økologisk mad for børnene fremover.
 
Visse giftstoffer kan føre til hjerneskader
 
Faktisk er det ikke ’kun’ tabet af et enkelt IQ-point, man risikerer at udsætte sit barn for, hvis man har for mange giftstoffer i kroppen, advarer professoren.
 
Han opfordrer således kraftigt til, at man styrer uden om sprøjtegiften chlorpyrifos, som han kalder for en decideret 'hjernegift'. Den kan nemlig ligefrem forårsage hjerneskader hos børn, hvis de bliver udsat for stofferne som fostre eller i de første leveår. 
 
Chlorpyrifos er forbudt i Danmark, men findes i frugt og grønt, som vi importerer fra udlandet, og blev eksempelvis fundet i næsten hver anden citrusfrugt i en undersøgelse i 2013. 
 
EU vil ifølge okologi.dk også indføre nye, lavere grænseværdier for chlorpyrifos på nogle afgrøder som eksempelvis æbler, tomater og peberfrugt. Men generelt bør man gøre alt for at undgå sprøjtegifte i det hele taget, understreger professoren: 
 
- Chlorpyrifos er jo bare et af de stoffer, hvor vi tilfældigvis har haft så meget information om stoffets skadelige virkninger, at man har kunnet nedsætte grænseværdien. Men det er ikke nok at tage enkeltstoffer op. Dette er en større problematik, siger han.
 
Sådan styrer du uden om giftstoffer i din dagligdag
 
Philippe Grandjean giver følgende råd, hvis du vil undgå de kemiske stoffer i din hverdag: 
 
1. Spis økologisk under graviditeten, og servér økologisk mad for børnene.
2. Undgå især ikke-økologisk salat, persille og frugt, der har en stor overflade og er svær at vaske helt fri for sprøjtegifte.
3. Undgå specielt importeret frugt og grønt, som ikke er økologisk.
4. Er du gravid, så bliv fraværsmeldt på arbejdet, hvis der bruges giftstoffer på arbejdspladsen.
5. Stil kritiske spørgsmål til kosmetik, elektronik, møbler, tekstiler og andre forbrugerprodukter, og undgå dem med unødigt indhold af kemikalier.
 
Her kan du købe økologisk mad, tøj, kropspleje m.m. til hele familien >>
 
Læs også:
Sådan undgår du allergifremkaldende vådservietter
 
Så lidt kødpålæg må du spise om dagen
 
Denne mad gør dit barn dummere
 
Sådan undgår du skadelig kemi i børnetøj
 

Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >>
 
 
Artiklen indeholder affiliatelinks