https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/feber/feber-temperatur-prim.jpg
Sundhed

Det skal du gøre, hvis dit barn har feber

15. oktober 2014
af Anne Romanelli og Else Marie Lehman
Foto: Colourbox
Feber er det hyppigste sygdomstegn hos børn, men er i de fleste tilfælde et symptom på noget andet og harmløst i sig selv. Se her, hvordan du skal forholde dig.

Feber

Et barns normale kropstemperatur er mellem 36,5 *C og 37,5 *C. Den ligger dog ofte 0,5 *C højere om aftenenen. Et barn har feber, når temperaturen er 0,5 *C højere end normalt.

Kontakt lægen, hvis dit barn over 2 år har feber over 40 *C. For småbørn (3 mdr.-2 år) er det ved feber over 39 *C, og for spædbørn (0-3 mdr.) er det ved feber over 38 *C.

Kontakt også lægen, hvis der er feber med krampeanfald/opkast/ diarré/sløvhed, tilbagevendende feber, eller feber, der varer mere end tre dage.

Hold hele tiden øje med feberens udvikling og virkning på barnet, og læg mærke til, om nye symptomer støder til.

Giv dit barn rigeligt at drikke, og sørg for, at det er letpåklædt, og at rummet er køligt. Kølige omslag kan også sænke feberen

Giv evt. barnet en børnepanodil, som fås i stikpilleform hos Apoteket. Men vend det gerne med lægen først, og husk at læse doseringen på pakken (jo mindre barn, jo mindre doser).

De fleste forældre vil opleve, at deres barn får feber fra tid til anden. Barnet er varmt, sløvt, har høj puls og hurtige vejrtrækninger.

Selvom det ikke er rart at være vidne til for forældrene, er der typisk ingen grund til stor bekymring. Feberen er faktisk ofte en betryggende og positiv mekanisme.

En effektiv vagthund

Ifølge børnelæge Olav Bennedbæk så er feber nemlig slet ikke så dum en følgesvend for jeres barn at have.

- Det, der giver feber, er kroppens egen bekæmpelse af en infektion. Feberen er et af immunapparatets redskaber, som bliver sat ind, når der er noget, der skal holdes øje med eller slås ned, præcist som samfundet har sine 'vagthunde', forklarer børnelægen, der hver dag møder børn med feber i sin klinik i Aalborg.

Ikke bare temperatur

Olav Bennedbæk advarer mod at fokusere for meget på selve feberen.

- Det handler ikke om temperatur. Det afgørende er barnets almene tilstand. Et barn, der leger, spiser og er opmærksomt, behøver man ikke at være bekymret for. Vores normale temperatur er 37,5 grader, men noget tyder på, at immunapparatet arbejder mest effektivt, når temperaturen stiger én grad. Så feber er faktisk en god ting, siger børnelægen.

Læs mere:
Fakta om feberkrampe
Sådan tager du temperaturen

Læs også