Sundhed

Dansk forsker advarer mod fredagsslik

Ny dansk forskning dokumenterer for første gang, at det kan påvirke børns helbred negativt (og måske varigt), når vi skruer op for de usunde vaner i weekenden.


Danske familier er generelt gode til at fokusere på sundhed i hverdagen, men når det er weekend, får den fuld gas med fredagsslik, fladen ud foran fjernsynet og ændrede søvnrytmer. Og det giver større risiko for, at børnene får sukkersyge og hjertekarsygdomme senere i livet.

Det konkluderer forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet i en ny undersøgelse, hvor de har gennemgået mere end 2000 blodprøver fra 800 danske børn i 3. og 4. klasse.

Undersøgelsen dækkede børn fra alle samfundslag og med alle kropstyper. Og resultaterne viste, at den generelle konklusion var gældende for alle børnene.

Mere insulin og flere fedtceller

Børnene i undersøgelsen havde mere insulin og op til 28 procent flere fedtceller i blodet, når de mødte i skole om mandagen, sammenlignet med resten af ugens hverdage.

Det er særdeles bekymrende og værd at være opmærksom på som forælder, mener forskningsleder Mads Fiil. For når man først har skruet insulinforbruget op, kan man ikke bare gå tilbage til før, forklarer han.

- Det er et dårligt tegn. Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvor slemt det er eller kan blive for børnene om 30 eller 40 år, men vi har bare ikke råd til at vente og se. De får hverken problemer med hjertet eller med sukkersyge om mandagen. Men den adfærd, man har i weekenden, er gradvist med til at lede hen på de sygdomme om 30 år, siger han ifølge bt.dk.

Ingen grund til at droppe fredagsslik - helt

Mads Fiil mener dog ikke, at man helt skal skrotte slikket og motionere hele weekenden. Dog bør man se på, hvor hyppigt slikskålene kommer frem, og hvor lidt man egentlig får rørt sig.

- Jeg tror, at alle har brug for at hygge sig og slappe af, men vi nærmer os en livsstil, hvor vi har weekend tre dage om ugen, med alt hvad det indebærer. Og det synes jeg, man skal genoverveje og skære ned til én eller to dage om ugen i stedet for. Problemet opstår, når fredagsudskejelserne derhjemme bliver en glidebane til også at 'synde' med usunde vaner lørdag og søndag, siger han.

Han opfordrer derfor forældre til så vidt muligt at opretholde den sunde kost også i weekenden, i hvert fald til frokost, ligesom man jævnligt bør komme op af stolene og røre sig.

Læs også:
Derfor er havregryn godt for dit barn
Vi grundlægger kroniske sygdomme som børn
Sådan hjælper du dit overvægtige barn
Denne mad gør dit barn dummere
Sådan får du dit barn til at spise grøntsager