Annonce
Småbørn

Guide: Sådan finder I de rigtige sandaler – som både du og ungerne kan lide

Det kan godt være en større udfordring at finde et par børnesandaler, som både er gode for fødderne, nemme at lege i og ser godt ud – både i børne- og voksenøjne. Men de findes derude – hvis du ved, hvad du skal kigge efter …

Det er de færreste forældre, der bare kan præsentere deres barn for et par sko, som straks accepteres og tages i brug. Hvis du er en af dem, så kæmpe respekt til dig, og lær os straks dine tricks! For alle os andre er der her en guide til at overkomme alle de forhindringer, der kan stå mellem dig og et par gode sandaler til dit barn. Og ja, de fleste forhindringer står barnet sandsynligvis selv for, men det betyder ikke, at de ikke kan klares.

”De klemmer!”

Ud over at være verdens mest brugte undskyldning for ikke at gide have et par sko på (man har vel også selv brugt den en gang eller to back in the day), så findes der jo rent faktisk tilfælde, hvor der er noget om snakken. Og sko, der klemmer, går bare ikke på små bløde børnefødder. Derfor …

Sådan finder I den rigtige størrelse:

Sandalerne skal selvfølgelig ikke være for små, men det dur desværre heller ikke bare at købe dem ekstra store, så ungerne kan ”vokse i dem”, som man sagde, da vi var børn. Er sandalerne for store, er det sværere at løbe og lege med dem på, og foden skrider rundt og får ikke den støtte, sandalen ellers er lavet til at give den. Så sats på et voksetillæg på cirka 1 centimeter i tåen på åbne sandaler og 1 til 1,5 centimeter i lukkede. I de fleste sandaler kan du se, om der er passende luft foran. Brug eventuelt din pegefingerbredde, som for de fleste passer nogenlunde med et voksetillæg, til at måle afstand fra tå til snude.

”Jeg får ondt i fødderne!”

Det er ret simpelt. Hvis skoene gør ondt, så er det helt sikkert ikke de rigtige. Nogle gange skal I igennem en del par, før I finder nogle, der ikke generer, men de fleste kvalitetsmærker til børn er utrolig bevidste om lige netop det her, så …

Hvad skal I overveje i forhold til komfort?

Det er ikke kun størrelsen, der afgør, om en sandal er rar at have på. Se også på pasformen, både at den passer til dit barns fod, og foden får støtte, men stadig har fuld bevægelsesfrihed. For de fleste børn vil det for eksempel være rarest med en bøjelig og skridsikker sål. Også materialerne kan betyde en hel del for komforten. Gå efter sandaler i åndbare, ikke-syntetiske materialer, der er syet godt, så foden ikke irriteres af uheldigt placerede indre syninger eller detaljer.

”Jeg kan ikke klatre i dem!”

Nogle børn er super aktive og klatrer rundt i legestativer, træer – ja, selv voksne. Mens andre tager den lidt mere med ro og derfor har nogle andre krav til sandalerne. Derfor er det vigtigt at overveje …

Åben eller lukket tå?

Den åbne tå er flot og laves især på sandaler til lidt ældre børn. Det er der en mening med, for jo yngre dit barn er, jo bedre en idé er det med en lukket tå, og op til 5 år er det klart at anbefale. Men et ældre barn kan også have glæde af sandaler med lukket tå, hvis han eller hun bruger fødderne meget til at løbe, spille fodbold og klatre med. Med lukket tå og fast hælkappe holdes barnets fod bedre på plads, også når der er fuld knald på aktiviteterne. En åben sandal kan til gengæld være dejlig på ekstra varme dage, fordi tæerne får mere luft, og det kan være et fint valg til de ældre børn. Vælger I den åbne, er det bare vigtigt at tjekke, at sandalens remme støtter foden, så den sidder fast og ikke rutsjer rundt i sandalen.

”De er grimme!”

Åh ja, det er en klassiker. Det er ikke altid børn og voksnes idé om æstetik og design er helt synkroniserede. Nogle gange må man overveje, om ungernes æstetiksans udgøres alene af mængden af bling, pynt og unødvendigt mange detaljer. Eller måske er det bare os andre, der er helt hægtet af med vores idé om, at pæne sandaler helst skal se ud, som da VI var børn. Heldigvis er der muligheder, der gør begge lejre glade. For …

Kvalitetssandaler kan godt være flotte:

Dybest set betyder det ikke noget, hvordan sandalen ser ud – bare den støtter barnets fod, lader den ånde og er rar at have på. Men selvfølgelig spiller udseendet også ind, både for store og små. Og I behøver ikke vælge mellem god, praktisk sandal på den ene side – og flot, smart sandal på den anden. For det kan sagtens kombineres.

Et lille trick til hurtigere at nå til enighed er at begynde sandalshoppingen med en hurtig udvælgelsesrunde, som mor eller far står for – inden den lille har nået at falde for dem med høj hæl og glimmer. Find en håndfuld sandaler i gode materialer, som du ved er i orden (evt. med guiden her i baghovedet) – og lad så dit barn prøve det udvalg, du har fundet, og vælge dem, de bedst kan lide. Det kan godt være, I skal igennem et par runder for at finde det rigtige par, og måske er du også nødt til at æde, at det ikke lige bliver dem, du selv bedst kunne lide. Til gengæld ender I med et par sandaler, som dit barn elsker, og som du også sætter pris på og ved, du kan stå inde for.

Få inspiration til børnenes nye sandaler her

Primigi galleri

Kvalitetssko til børn

Primigi er et italiensk skomærke, som i mere end 40 år har lavet innovativt fodtøj i god kvalitet til børn i enhver udviklingsfase fra 0 til 14 år – helt op til str. 40. De arbejder ud fra det, de kalder ’Primigi-systemet’, og det betyder:

Sko, der er nemme at tage af og på og rare at gå i – med anti-chok-pude i sålen. Rundet tå og komfortabelt design, der følger barnets fod. Primigis fodtøj er lavet i materialer, der lader foden ånde, og de har fleksible ydersåler og indersåler, der kan tages ud og vaskes for bedre fodhygiejne. Alle metaldele er desuden nikkelfri, og læderet på indersiden af skoene er kromfrit.

Se deres sko og læs mere om Primigi-systemet her

 

 

Læs mere om: