Annonce
Småbørn

Børneeksem: Sådan lindrer og plejer du dit barns kløende hud

Har man én gang prøvet at sidde på sengekanten hos et grædende barn med hud, der bare KLØR, ved man, hvor frustrerende det er ikke at kunne hjælpe. Men det kan vi faktisk – altså hjælpe!

Advertisement

Er I en af de familier, der døjer med børneeksem, så kender I alt for godt til de gener, det medfører for de ramte børn: Tør, skællende hud, der klør helt vildt – især ved sengetid, når der er ro på til at ligge og mærke det – og som sprækker og væsker, når barnet giver efter for kløen og kradser igennem. Typisk ses børneeksem især i albuer, knæhaser og leddene ved fødder og hænder.

Udbredt problem

Faktisk får hele 15-20 procent af alle danske børn på et tidspunkt børneeksem. De fleste vokser heldigvis fra det efter nogle hårde år med kløe og behov for gode, fede cremer – mens andre desværre ender med at have meget tør hud eller eksem resten af deres liv.

Sådan plejer og forebygger I

Hvis dit barns hud er sart og kløende, er det vigtigt, at I behandler den ramte hud med en god creme beregnet til det, så den fine børnehud kan få genopbygget sin barriere og forhåbentlig blive hel og blød igen. Og hvis du allerede ved, at dit barn har tendens til børneeksem, kan det også give god mening at begynde at smøre creme på forebyggende, når vi nærmer os de kolde måneder, som ofte er der, hvor børneeksemet eller den atopisk hud, som det også kaldes, oftest opstår.

Den rigtige creme

Vælg en nærende creme med et højt fedtindhold, og suppler eventuelt med en creme eller gel, der kan lindre kløen på de ramte områder. Jo tørrere huden er, jo mere fedt skal der til - så prøv jer frem for at finde, hvilken creme der passer til dit barns hud. Hvilken type kan de bedst lide at blive smurt med, og hvad virker mest effektivt? Og vælg altid en variant uden parfume, farve og andre unødvendige tilsætningsstoffer til de små.

Decubal Junior Cream har et fedtindhold på 38 %. Cremen er er Allergy Certified, så risikoen for allergi er minimeret, og så kan den bruges af børn i alle aldre – også på udsatte steder som f.eks. i bleområdet. 

Nogle gange kan det også være nødvendigt at behandle med hormoncreme, som fås på recept hos lægen. Så hvis dit barn viser tegn på at have udviklet eksem, så kontakt jeres praktiserende læge eller en dermatolog.

Tøjvask

Reagerer dine børns hud ofte, er det en god idé også at se på jeres vaskemiddel og -metode. Brug vaskepulver uden parfume, brug ikke mere end højst nødvendigt, og skyl tøjet grundigt igennem, så der ikke sidder sæberester, der kan irritere huden. Undertøj, sengetøj og håndklæder vaskes desuden på 60 grader, så det bliver helt rent for de bakterier, der ellers kan give betændelse i den revnede hud. Og sørg altid for at vaske nyt tøj og sengetøj, inden det tages i brug.

Kløeforebyggelse

Et andet forebyggende greb, der kan hjælpe med at sikre, at der ikke går hul på eller betændelse i den kløende hud, er at sørge for, at barnets negle er helt kortklippede, så det ikke så nemt kommer tl at kradse hul. Er I helt desperate, kan det måske endda være en idé at lade den lille sove med tynde handsker på, når eksemet er allerværst. Prøv også at lære barnet at klappe let på huden, når det klør, i stedet for at kradse. Det kan i nogle tilfælde virke lindrende - men uden der går hul.

For krop og sjæl

Måske kan den kløende hud endda vendes til noget godt. Det kan i nogle tilfælde være helt hyggeligt at slutte dagen af med et fast og roligt ritual, hvor du smører dit barns hud ind i en god creme, mens I snakker om dagen, der er gået. På den måde bliver det både pleje af krop og sjæl, og du viser dit barn, at det er rart at passe godt på sig selv.

 

 
Anti-itch creme, 75 ml. Anti-itch gel, 100 ml. Decubal Junior Cream, 200 ml.
 

FAKTA OM DECUBAL

Indholdet i Decubal er et resultat af bevidste valg. I Decubals produktserie er der udvalgt ingredienser, som beskytter, fugter, plejer og reparerer huden, hvis skaden er sket. Decubal indeholder derfor ikke stoffer, som kan give allergi – eller er mistænkt for at kunne skade kroppen.

Decubal er hudpleje til huden, som er tør og sensibel og udfordret af det danske og nordiske klima.

Du finder produkterne på dit lokale apotek

 

Læs mere om: