https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2015/juni/skoledreng612.jpg
Familieliv

Rekordmange sender deres børn i privatskole

10. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Antallet af elever, der går i privatskole i stedet for folkeskole, er stærkt stigende, og i år vil vi se den største andel af privatskoleelever nogensinde, vurderer kommunerne. Se her, hvor mange der er tale om – og hvorfor!

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor

Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser

Når dit barn tager et tigerspring

Folkeskolereformen - der skulle gøre folkeskolen mere attraktiv og få flere forældre til at vælge folkeskole frem for privatskole - ser ikke ud til at have bremset strømmen af elever fra netop folkeskolen til privatskoler.

I år skønner kommunerne således, at hele 17 procent af landets skoleelever vil gå i privatskole eller friskole. Og det er den højeste andel nogensinde, skriver Berlingske.

'Grænser for hvor mange der skal gå i privatskole'

Tallene bekymrer Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening:

- Jeg er ikke spor begejstret over, at tallet stiger igen. Det er fint, at privatskolen er et alternativ, men det skal ikke være et fravalg af folkeskolen, og der er grænser for, hvor mange der skal gå i privatskole. Vi skal tage det alvorligt, for det betyder rigtigt meget for hele det danske samfund, at vi har en fælles folkeskole som fundament, siger han.

Derfor vælger forældrene privatskole frem for folkeskole

Anders Bondo Christensen tror, at den længere skoledag i folkeskolen bærer en del af skylden for, at eleverne siver over til privatskoler.

- Vi ved, der er forældre, der vælger folkeskolen fra, fordi de synes, skoledagen er blevet for lang. Man burde have langt mere fleksible rammer for skoledagens længde, så man kan indføre heldagsskole de steder, det giver mening, og lade være på de skoler, hvor der ikke er opbakning til det blandt forældrene, siger Anders Bondo Christensen.

Charlotte Birk Bruun er en af de forældre, der har valgt privatskole i stedet for folkeskole til sin datter, da hun heller ikke mener, at folkeskolens lange skoledage er den rigtige vej at gå.

- Vi lægger vægt på god faglighed og tid til fritid efter skole. Det er især folkeskolens lange skoledage, som jeg ikke kan se hende i. Det er ikke noget børneliv at være i voksenstyrede aktiviteter indtil kl.14 hver dag. Og hvis det viser sig, at hun får nogle faglige problemer, vil jeg hellere prioritere en ekstra voksen i klassen end flere timer i skolen. Hun bliver ikke dygtigere af at få flere timer, når de lange skoledage er blevet sådan et underligt sammensurium af leg og læring, hvor de skal hinke tabeller og den slags. Jeg ville foretrække, at det faglige var i fokus i skoletiden, og så kan de bevæge sig og lege i frikvarterer og efter skoletid, siger hun.

'Forældre er nervøse for at sende deres børn i folkeskole'

Formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen, mener, at den nye folkeskolereform faktisk har haft den stik modsatte effekt af den ønskede.

Den har nemlig gjort forældrene nervøse for at sende børnene i folkeskole - og de er derfor mere bevidste om deres skolevalg end nogensinde før.

- Der er blevet rørt rundt i gryden, og der er ingen tvivl om, at der er nogle forældre, der ikke har tålmodighed til at vente på, at folkeskolereformen kommer til at virke. Det giver et pres på friskolerne. Forældrene ved ikke, hvornår reformen kommer til at virke, og de bliver usikre og nervøse. De ressourcestærke forældre er de hurtigste til at flytte deres børn. Vi har aldrig før snakket så meget om skole, som vi har gjort de sidste år. Gud og hvermand har pludselig en holdning til skole, og de har synspunkter om læring og undervisning. Forældrene bliver mere bevidste og opmærksomme på, at de skal træffe et skolevalg. Det, synes jeg, kun er godt, siger han.

Læs også