Skolebørn

Januarbørn klarer sig bedre end decemberbørn

En ny dansk undersøgelse viser, at de ældste i en skoleklasse klarer sig markant bedre end de yngste, og de trives også bedre.

Som udgangspunkt starter børn i skole i det år, hvor de fylder 6, og det betyder, at børn, der er født i januar, typisk er de ældste i klassen, mens børn, der er født i december, er de yngste.
 
Og børnenes alder, når de starter i skole, har meget at sige for, hvordan de præsterer rent fagligt. Det konkluderer en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI): 
 
Læs også: Tegn på at dit barn er særligt intelligent
 
- De børn, der er ældre ved skolestart, klarer sig signifikant bedre i de nationale tests i de mindste klassetrin. De vil typisk være mere modne, bedre til at sidde stille og så typisk også klare sig bedre i test. Og måske som reaktion på det også vil blive mere stimuleret, fordi de klarer sig bedre, siger Hans Henrik Sievertsen fra SFI til dr.dk.
 
Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark, og man har undersøgt elever fra forskellige klassetrin. Og samlet set præsterer de ældste elever i en klasse altså bedst, selvom forskellene mere eller mindre udlignes i udskolingen.
 
De ældste trives bedre i hele skoletiden 
 
Til gengæld har klassens ældste elever det bedre rent socialt i hele skoletiden, viser undersøgelsen. 
 
Læs også: Den ældste i søskendeflokken er klogest
 
Forklaringen kan være, at de ikke fra start kæmper med det faglige i så høj grad som de yngste, og at ’de små sejre i de første år har stor betydning både fagligt og socialt’, mener Hans Henrik Sievertsen. 
 
- Det er noget, der på lang sigt kan påvirke, hvordan barnet udvikler sig senere i skolen, men også senere på arbejdsmarkedet, siger han og peger på, at de ældste i en årgang også typisk har flere års uddannelse bag sig end de yngre. 
 
Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er skoleparat? Så er der hjælp at hente her >>
 
Læs også:
Fødselsmåneden påvirker dit barns helbred
 
Sommerbørn og vinterbørn er forskellige
 
Simpel rosin-test kan afsløre dit barns intelligens
 
Dette får din baby til at tabe ét IQ-point
 
8 intelligenser - hvilken har dit barn?
 
Denne mad gør dit barn dummere
 
13 måneder gammel pige kan læse