Gravid

Kvinder i fertilitetsbehandling får sundere børn

Skandinaviske kvinder, der har fået hjælp til at blive gravide, har i dag en langt større chance for at få et sundt barn og en ukompliceret graviditet end for 20 år siden...

Danmark er det land i verden, hvor der bliver lavet flest fertilitetsbehandlinger per indbygger, og hvis du er blevet gravid via fertilitetsbehandling er det naturligvis en stor glæde i sig selv.

Men nu er der endnu mere at glæde sig over.

Læs også: Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid

Tidsskriftet 'Human Reproduction' har således foretaget en stor undersøgelse af fertilitetsbehandling i Skandinavien, og den viser, at der i dag en større sandsynlighed for, at du får et sundt barn, end der ville have været for 20 år siden. Det skriver videnskab.dk.

Præmature fødsler og dødsfødsler faldet

Det er bl.a. risikoen for at føde for tidligt, der er faldet, viser undersøgelsen, der er den hidtil største af sin slags.

- Risikoen for at føde for tidligt, når man har fået fertilitetsbehandling, er reduceret markant i den tyveårs periode, vi har undersøgt. Andelen af babyer, der vejer for lidt ved fødslen, er også faldet. Der er stadig en større sandsynlighed for at få et sundt og rask barn, hvis man bliver gravid på naturlig vis, men prognosen for IVF-børn (reagensglasbørn, red.) nærmer sig prognosen blandt de spontant undfangede børn, siger Anna-Karina Aaris Henningsen, der er en af hovedkræfterne bag den nye undersøgelse.

Læs også: Præmatur - hvorfor føder nogle for tidligt?

I de nordiske lande er der samlet sket en halvering i andelen af IVF-børn, der vejer for lidt ved fødslen (fra 7,6 procent i 1988-1992 til 3,2 procent i 2003-2007).

Andelen af IVF-graviditeter, der resulterer i dødsfødte børn eller i et barn, som dør i løbet af det første leveår, er også faldet, både når det gælder tvillinger og enkelte børn.

Sandsynligheden for tvillinger halveret

Om undersøgelsen

Forskere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland har indsamlet helbredsoplysninger om 62.379 nyfødte ikke-tvillinger og 29.758 nyfødte tvillinger, der blev undfanget ved reagensglasmetoder i Norden i perioden 1988-2007.

De har herefter sammenlignet IVF-børnenes helbredsoplysninger med oplysninger om 362.215 nyfødte ikke-tvillinger og 122.763 tvillinger, der blev undfanget på naturlig vis i den samme periode.

Kilde: Videnskab.dk

Sandsynligheden for at få tvillinger er desuden halveret (fra 23 procent til 11,6 procent). Dette gælder dog for hele Skandinavien samlet, mens der er lidt større sandsynlighed, hvis man blot ser på Danmark.

Læs også: At føde tvillinger er noget andet

I dag er det 15 procent af IVF-fødslerne i Danmark, der er tvillingefødsler. Det skyldes, at danske fertilitetslæger oftere sætter to æg op end deres skandinaviske kolleger. Til sammenligning er det i Sverige kun cirka 5 procent af IVF-fødslerne, der er tvillingefødsler.

Fertilitetsbehandling særligt succesfuld i Skandinavien

Anja Pinborg, der er formand for Nordisk Fertilitetsselskab, ser gerne, at Danmark reducerer antallet af tvillingefødsler lige så meget som i Sverige, da tvillingegraviditeter er mere risikofyldte end graviditeter med et enkelt barn.

Læs også: Styrk din fertilitet - 10 gode råd

Hun glæder sig dog over, at Skandinavien ifølge undersøgelsen er meget længere fremme i fertilitetsbehandlingen end de øvrige europæiske lande.

- Udviklingen er rigtig flot sammenlignet med andre europæiske lande. De nordiske lande er foregangslande, når det kommer til fertilitetsbehandling, siger hun.

Læs også:
Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid
Præmatur - hvorfor føder nogle for tidligt?
At føde tvillinger er noget andet
Styrk din fertilitet - 10 gode råd