Krop og kost

Hvad må jeg spise?

Skal gravide holde sig fra sushi, brie og lever?

Jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg må spise, mens jeg er gravid – og hvad jeg skal holde mig fra. Er det for eksempel rigtigt, at man skal holde sig fra sushi, når man er gravid? Min veninde har fortalt mig, at jeg heller ikke må spise brie og lever. Passer det? Kan man gøre andet for at få kalk end at drikke mælk, jeg kan nemlig ikke så godt lide mælkeprodukter? Hvorfor er kalk egentlig nødvendig?
Mette

Kære Mette

Gravide må gerne spise 2-300 gram fisk om ugen, men skal dog ikke spise mere end 100 gram af store rovfisk, som for eksempel tun, helleflynder og sværdfisk. Du kan sagtens spise sushi i Danmark. Fødevarestyrelsen pålægger forhandlere at fryse fisken, så eventuelle parasitter er gået til. Du skal dog fortsat være opmærksom på ikke at få for meget af de store rovfisk. For at undgå bakterier og parasitter skal gravide undgå upasteuriseret mælk og oste, der er lavet af upasteuriseret mælk. Du må gerne spise brie, bare den er lavet af pasteuriseret mælk. Lever indeholder meget A-vitamin, som kan være skadeligt for fosteret. Derfor skal gravide ikke spise lever. Leverpostej indeholder dog så lidt, at du godt kan spise det. Kalk er vigtig for opbygningen af fosterets knogler. Det anbefales gravide at drikke to store glas mælk om dagen. Hvis du ikke kan lide mælkeprodukter, kan du supplere din kost med 500 milligram calcium om dagen. 

Læs også:
Det skal du undgå at spise, mens du er gravid
Fisk er også godt, når du er gravid
Vitaminbehov under graviditeten
Mineralbehov under graviditeten
Spis sundt under graviditeten

Læs mere om: