Fertilitet

Farvel til PCO: Spis dig gravid

Hver 10. danske kvinde lider af PCO, som giver uregelmæssige eller slet ingen menstruationer og derfor gør det svært at blive gravid. Men ved at omlægge sin kost kan man faktisk tage kampen op mod PCO.

Mere end hver 10. danske kvinde lider af PCO. En hormon-ubalance, som ofte giver uregelmæssige eller slet ingen menstruationer og derfor gør det svært at blive gravid.

Det er en stor ulykke for mange kvinder med PCO, som foruden barnløsheden ofte skal kæmpe med overvægt, uren hud og skægvækst pga. for mange mandlige kønshormoner.

I tvivl om, hvornår du har ægløsning? Så prøv vores ægløsningsberegner her

Spis dig ud af PCO

Ved at omlægge sin kost kan man faktisk tage kampen op mod PCO. Det oplever diætist Charlotte Hartvig, som er forfatter til bogen 'Spis dig gravid' og har behandlet mange PCO-patienter på sin klinik i Hellerup.

Resultaterne har været ret overvældende, fortæller hun:

– Efter en til seks måneder med PCO-kosten oplever mange at få deres menstruationer, og flere er også blevet gravide undervejs. De bliver simpelthen så lykkelige, og det er fantastisk at se, at så enkelt et indgreb som kosten kan ændre så meget, siger Charlotte Hartvig.

Kosten kræver disciplin

Hun understreger dog, at PCO-kosten kræver disciplin. Skal man have resultater, skal man følge den disciplineret og ikke finde på ret mange undskyldninger for at falde tilbage til de forbudte fødevarer, som især er sukker, hvide ris og pasta og hvidt bagværk.

Man skal samtidig erkende, at man ikke kan spise som andre. F.eks. kan man ikke følge Sundhedsstyrelsens anbefalede kostråd, fordi det giver for mange kulhydrater.

Her kan du købe ægløsningstest over nettet >>

PCO-kosten er en stor ændring. Men Charlotte Hartvig oplever, at de fleste er ekstremt målrettede med kosten. For PCO-klienter handler det nemlig ikke kun om at gå et par tøjstørrelser ned - men om at få den største drøm af alle opfyldt: Drømmen om at blive mor.

– Tanken om at blive gravid er noget af en gulerod, og jeg er imponeret over kvindernes disciplin fra dag et, siger hun.

Insulinen laver ballade

PCO-kosten handler først og fremmest om at skære ned på hurtige kulhydrater, fordi de fremprovokerer meget insulin.

– Det er insulinen, som laver hele balladen, siger Charlotte Hartvig, som peger på, at man skal spise kulhydrater, som optages langsomt - bl.a. linser, bælgfrugter og bønner. Skal man spise pasta og ris, skal man vælge den grove.

Her kan du købe graviditetstest over nettet >>

I frugtafdelingen skal man også tænke sig godt om. Tommelfingerreglen med PCO er, at man kan spise danske frugter som æbler, pærer, blommer og bær. Derimod skal man holde sig fra de eksotiske frugter som melon og ananas. I mellemgruppen ligger bananer, appelsiner og kiwi, som dog godt kan nydes i begrænsede mængder.

Sukker er forbudt, når man har PCO

Sukker skal skæres helt væk fra kosten. Lidt af en mundfuld for mange, som nærmest er afhængige af den knitrende slikpose. Men der er ingen mellemvej.

– Det er med sukker som med et stort plaster. Man kan vælge at rive det helt væk i et hurtigt og smertefuldt tag. Eller man kan vælge at gøre det langsomt. Jeg tror på, man skal gøre sig fri og få det overstået med det samme. Det tager cirka 48 timer at komme af med de fysiske symptomer på sukkerstop. Der kan dog være en psykisk overbygning, når det handler om sukker. Nogen slås med det monster i årevis, siger Charlotte Hartvig.

PCO-kosten er dog ikke en kedelig, grå diæt. Faktisk kan man fremstille mange lækre retter, fordi man dagligt skal have en del sundt og velsmagende fedt, ligesom man med PCO skal have rigelig protein og en masse grøntsager. Her er alt tilladt undtagen bagte rodfrugter.

Køb Charlotte Hartvigs bog 'Spis dig gravid' her >>

Her kan du købe graviditetstest over nettet >>

Her kan du købe ægløsningstest over nettet >>

Læs også:

Styrk din fetilitet - 10 gode råd

Dette øger graviditetschancerne med 50 %

Så tidligt skal du i gang, hvis du drømmer om 1, 2 eller 3 børn

4 tegn på at du har ægløsning

13 tidlige tegn på graviditet

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid

Så gamle er danske kvinder, når de ikke længere kan få børn

 

Læs mere om: