baby tællermønter
Familieliv

Lola Jensen: Fra denne alder kan du lære dit barn om økonomi

24. oktober 2018
af Josefine Gammelgaard
foto: Panthermedia
Børn spørger om meget, og det meste af det kan vi heldigvis skubbe videre til klasselæreren. Men det med at bruge sine penge fornuftigt, det må vi selv lære dem. Er du lidt i tvivl om, hvordan du bedst lærer dit barn at styre økonomien? Her er 12 råd fra familievejlederen, du kan følge, når du skal føre barnet ud i den økonomiske verden.

”Mor, må jeg få en pakke LEGO? Hvor mange penge er der i MobilePay? Hvad koster en bil?”

Dit barn har sikkert stillet dig de spørgsmål, eller i hvert fald nogle, der ligner. Især yngre børn har spørgsmål til det meste. Det gælder også penge, indkøb og økonomi. Og det er faktisk bare med at udnytte deres nysgerrighed. Det er nemlig allerede, når dit barn fylder syv år, at du skal begynde at lære ham eller hende om økonomiens verden.

Forbrugerbevidstheden bliver skabt af læring, og derfor er det vigtigt, at børn begynder at lære om værdien af penge tidligt i livet. Det mener familievejleder Lola Jensen.

”Bevidstheden om renter, bank og opsparing og evnen til at blive begejstret, når man har nået et mål, er noget, man skal lære. Den grundfornemmelse, børn får tidligt, vil være den, de trækker på resten af livet. Så den er rigtig vigtig,” siger Lola Jensen.

Som forælder vil man selvfølgelig sine børn det bedste, og det kan være fristende at købe alt, hvad børnene skal bruge, betale deres regninger og stå for kontrakter og bankaftaler hele deres liv. Men selvom det er i bedste hensigt, så er det at gøre sine børn en bjørnetjeneste. Når de først skal ud og klare sig på en SU, bliver de glade for, at du har rådgivet fra sidelinjen og ladet dem lære, hvordan de selv håndterer penge.

Lola Jensen anbefaler til gengæld også, at man ikke forklarer sine børn om penge og økonomi før syvårsalderen. Indtil da giver det nemlig ikke mening, fordi de alligevel ikke er gamle nok til at forstå det.

”Man kan snyde en femårig ved at spørge, om vedkommende vil have en 20’er eller en 50’er. Femårige vil til hver en tid vælge 20’eren, fordi mønten virker mere overbevisende end en seddel. Fornemmelsen for, hvor mange penge, sedler og mønter er værd, er god at lære børn, når de bliver syv år,” siger Lola Jensen.

Her får du 12 gode råd fra familievejleder Lola Jensen, du kan følge, når du skal lære dit barn om økonomi.

LÆS OGSÅ: 10 pengefejl forældre gør over for børn

12 gode råd til, hvordan du lærer dit barn om økonomi

Fra 4 år: Giv dit barn lidt til sparegrisen

I fire-femårsalderen er børn ikke klar til at få lommepenge, for de forstår det ikke. I stedet kan du give dit barn lidt småpenge en gang imellem. De penge kan barnet putte i sparegrisen og bruge dem på loppemarkedet eller på ferien.

Fra 7 år: Lær dit barn at tælle penge

Fra børn når syvårsalderen, er de klar til at lære, hvor meget penge er værd. Det er en god idé at give dit barn en fysisk fornemmelse for, hvor mange 50-ører, der går på en krone, hvor mange enkroner, der går på en 10’er, og så videre. Tæl pengene med dit barn. På den måde lærer du ham eller hende, at pengene ikke bare strømmer ud fra et dankort eller en mobilepaykonto i uendelige mængder.

Fra 7 år: Begynd at give lommepenge

Fra dit barn er mellem syv og 10 år, kan du give et bestemt lommepengebeløb, for eksempel 10 kr. om ugen. Sæt en ramme for, hvad pengene går til, så dit barn ikke selv skal betale for fredagsslik eller gaver til en børnefødselsdag. Lommepengene skal kun gå til opsparing og gode ønsker, fastslår Lola Jensen. Når børnene bliver ældre, kan lommepengebeløbet sættes op.

Fra 7 år: Hav pengene fysisk

I syv-10-årsalderen er det en god idé at have pengene fysisk i en sparegris eller skrive det beløb op på en seddel, som barnet har til rådighed. På den måde kan I tale om og holde styr på, hvor meget der er tilbage.

LÆS OGSÅ: Forældre - sådan sikrer du bedst dine børn

Fra 10 år: Lær dit barn at spare op

I 10-12-årsalderen bliver børn mere bevidste om fordelene ved at spare op, og da er det fint at spørge, hvad dit barn sparer op til. Hvis det er noget fornuftigt, kan du hjælpe til med at nå målet hurtigere ved at fordoble det beløb, barnet selv har sparet sammen. Der er langt til de 400 kr., hvis man kun får 25 kr. om ugen, så det bliver mere overskueligt, hvis forældrene hjælper lidt til. På den måde mærker barnet også, at han eller hun gør en god handel. Omvendt kan du lade være med at hjælpe til, hvis dit barn bruger af opsparingen til et impulsivt ønske, der pludselig opstår. Tal om, hvad der blev af det andet ønske, som barnet sparede op til.

Fra 10 år: Tal om dine indkøb

Lola Jensen fortæller, at alt det, du siger højt, er en del af en læring. Hvis du fortæller, hvorfor du vælger den billige vare, når I er ude at handle, lytter dit barn. Det gælder både dagligvarer og større ting. På den måde bliver hun eller han en mere opmærksom forbruger.

Fra 10 år: Lær dit barn at købe ind selv

Lad dit barn tage ud at handle selv, og tal med hende eller ham om det bagefter. Gå bonen igennem, og snak om tilbud, mærker og rabatter. Det hjælper dit barn til at lære, at det kan betale sig ikke bare at tage det første og det bedste.

Overvej, før I sælger gammelt legetøj

Tænk dig om, før du lader dit barn sælge sine ting for at få råd til noget andet. Hvis du gør, så tag på det lokale loppemarked eller lav en lille bod i stedet for at sælge på nettet. Det giver en mere håndgribelig handel. Husk på, at tingene taber værdi, og at det måske ikke er så smart at sælge noget, som lillebror eller lillesøster kunne have arvet. Hvis barnet har overvejet det først, er der ikke noget i vejen for, at han eller hun sælger nogle bamser på loppemarkedet.

13-16 år: Læg et budget

Når dit barn bliver ældre og måske får et fritidsjob, kan I sammen lægge et budget og lade hende eller ham selv betale nogle af sine udgifter, som for eksempel en del af sit mobilabonnement. Det er en idé at tale om prioriteter og fornuft, når barnet selv tjener og bruger penge. Vil dit barn for eksempel gerne på skitur med Ungdomsskolen, kan I aftale, at han eller hun selv sparer op til halvdelen, og forældrene betaler resten.

LÆS OGSÅ: De syv største synder i børneopdragelsen

Tal IKKE med dit barn om familiens økonomi

… heller ikke, når barnet bliver ældre. Familiens økonomi er forældrenes ansvar. Børn har nemlig let ved at blive bekymrede og føle, de er en belastning for forældrene, hvis de ved, at mor og far allerede sidder hårdt i det med økonomien. Spørger dit barn til jeres økonomi, så fortæl, at du har styr på det. Hvis barnet plager om noget, I ikke har råd til, så fortæl om prioriteter. Foreslå, at han eller hun selv kan spare sammen. For eksempel kan man give en billigere iPhone telefon, selvom barnet vil have en iPhone 8, og sige, at den billige passer fint til behovet.

Følg dine egne råd

Sørg generelt for, at dine børn også ser det, du lærer dem, i praksis. Det vil sige, at det kan være en god idé at kigge tilbudsaviser igennem, men kun hvis I også handler efter det. Det skal stemme overens. Børn lærer nemlig i højere grad af det, de oplever, end det, de får fortalt.

Voksne børn: Giv råd, men tag ikke over

Tal med dine voksne børn om deres økonomiske dilemmaer. Sig til dit barn, at han eller hun kan komme, hvis der er tvivl om noget. Hvis dit barn skal købe en lejlighed, kan du sagtens rådgive, men hvis du ordner det hele, så bliver det et forældreprojekt, og ikke dit barns projekt.

Spil til dit økonomiske barn

Pengeby.dk

Danske Bank har lavet et onlinespil, hvor børn kan arbejde og tjene penge, som de efterfølgende kan bruge i butikker rundt omkring i Pengeby. Find spillet her.

Småpenge

Småpenge er Spar Nords app til børn helt ned til treårsalderen, som gerne vil lære at tælle penge på en sjov måde. Ved hjælp af forskellige spil skal barnet tælle mønter og putte dem i sparegrisen og betale købmanden med dem. Find appen her.

Læs også