https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juli/snakker612.jpg
Familieliv

Det SKAL du vide, når du taler med dit barn

9. juli 2015
af Erla Højsted
Foto: Pantherstock
Familierådgiver Erla Højsted giver her et særdeles enkelt tip til, hvordan du kommunikerer bedre med dit barn (og får dit barn til at høre bedre efter!).

- Nej, det må du ikke! Lad nu være! Hold nu op! Stop det der...! Hvor mange gange i løbet af en dag tror du, at du siger noget lignende til dit barn? Mit gæt er i hvert fald mere end én gang…

Sådan skriver familierådgiver og psykolog Erla Højsted på sin hjemmeside WizeMeUp.dk, hvor hun samtidig påpeger, hvor ueffektiv denne måde at kommunikere på egentlig er.

- Årsagen til, at du må sige det mere end en enkelt gang, hænger ofte sammen med, at effektiv kommunikation handler om at sige det, du ønsker og vil, at dit barn skal - og ikke det, som det IKKE skal. Der er rent faktisk en stor portion sandhed i, at 'jeg skal IKKE tænke på blå kaniner' netop får dig til at tænke på blå kaniner, forklarer hun.

Hjernen udvælger de vigtigste ord

Årsagen er, at hjernen er smart og energivenlig.

For at spare energi lytter den efter 'cue'-ord i det, der bliver sagt - og den retter opmærksomheden mod de ord, den har lært, er betydningsfulde.

Den 'overhører' derfor så at sige ordet 'IKKE', da det vigtige i sætningen er 'blå kaniner'.

Derfor råder Erla Højsted til, at du, når du gerne vil have dit barn til at ændre adfærd (stoppe med noget), siger det, du gerne vil, at barnet skal gøre, i stedet for at sige: 'Lad være' eller 'du skal ikke…!'.

Sig i stedet hvad barnet SKAL gøre

F.eks. kan du sige: 'Du må kun her' i stedet for at sige: 'Du må ikke løbe'. Eller sige: 'Du skal være stille' i stedet for at sige: 'Du må ikke råbe'.

På den måde leder du barnets opmærksomhed hen mod det, du gerne vil, at det skal gøre.

Sværere behøver det faktisk ikke at være, mener Erla Højsted.

- Det er ikke raketvidenskab. Det er ikke kommunikation på højt plan. Det er egentlig meget basalt, og alle kan gøre det - det kræver bare lidt re-tænkning i situationen, understreger hun.

Læs også:
Psykolog: Skældud skader - gør dette i stedet!
De 7 største synder i børneopdragelsen
Sådan siger du nej til dit barn - uden at sige nej

Begår du denne (store) fejl i din opdragelse?
Lær dit barn at håndtere konflikter - 5 tips
7 positive opdragelsesmetoder

Læs også