baby
Gravid

Giv din baby gode tandbørstningsvaner

23. oktober 2013
af Frida Paustian. Redigeret af Anne Romanelli
foto: Pantherstock
I det øjeblik dit barn får den første antydning af en tand, skal I igang med at børste tænder. Mama.dk giver dig gode råd

Tandbørstning på små børn er på en eller anden måde bare altid dårlig timet. Enten sidder du om aftenen med et alt for træt barn, der på ingen måde kan se ideen i at skulle have tandbørsten igennem over- og undermund. Eller også er det morgen, hvor du allerede har rigelig udfordring i at skulle få samlet tropperne og komme ud ad døren til tiden.

Der er desværre ingen anden udvej end at gøre tandbørstningen til en klokkeklar rutine, som starter i det sekund, den første antydning af en mælketand viser sig. Som mange andre tænker du måske, at du ikke behøver at være så grundig med tandbørstningen, så længe dit barn ikke får meget anden mad end modermælk.

Det er bare en misforståelse, for modermælk er sødt, og hvis dit barn får bryst om natten, er det vigtigt at få børstet tænderne - eller tanden - før barnet bliver puttet til natten og igen om morgenen. Også selv om mælketænderne senere bliver skiftet ud med blivende tænder, understreger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen. Har barnet ikke rene mælketænder, kan det nemlig ende med at skade de blivende tænder, fordi der bliver skabt et usundt miljø i munden.

Brug naturens egne midler til at lindre, når baby får tænder

Valg af tandpasta

Gode tips!

Her er et par tips, der kan gøre tandbørstningen nemmere.

  • Syng den samme sang, hver gang I børster tænder.
  • Lad dit barn prøve at børste tænder på dig.
  • Brug altid tandbørster, der passer til dit barns alder.
  • Giv dit barn en ekstra tandbørste i hånden, mens I børster tænder.
  • Lad dit barn lege med tandbørsten, så han vænner sig til den.
  • Børst efter samme rutine hver gang. F.eks. først tyggeflader, så ydersiden af tænderne, og til slut indersiden. På den måde vænner dit barn sig til rutinen og kan følge med i, hvor lang tid der er tilbage af tandbørstningen.

Det er meget vigtigt at bruge tandpasta med fluor i, da fluor er det bedste middel til at afhjælpe huller. Der findes selvfølgelig tandpasta, der er særligt udviklet til små børn, men I kan også godt bruge jeres egen tandpasta til de mindste. Sørg blot for at vælge en tandpasta med cirka 1.100 ppm fluor, hvis barnet er under tre år.

Til ældre børn kan I godt bruge en variant med mere fluor, men drop tandpasta med whitening eller andre specielle ting, og brug kun en mængde, der svarer til barnets lillefingernegl per dag. Det vil sige, at børster I tænder to gange dagligt, skal I bruge en halv lillefingernegl morgen og aften. Fluor er hverken særlig godt for maven eller tandens udvikling, så sørg også for at lære dit barn, at man spytter tandpastaen ud, når man er færdig med at børste bisserne.

Få en god start

Start med at give dit barn sin egen tandbørste. Der findes babytandbørster, der er brede i skaftet, så de ikke kan sætte sig fast i halsen. Og så skal hovedet være blødt. Lad dit barn lege med tandbørsten, så hun vænner sig til den, og lad hende være med til at holde den med den ene hånd, mens du børster.

- De første gange I skal børste tænder, handler det primært om at gøre dit barn trygt. Vælg et godt tidspunkt på dagen, eksempelvis mens dit barn ligger hyggeligt på puslepladsen, som hun kender. Fortæl samtidig, hvad du laver, og gør det kort, så du er sikker på, at det ikke går over i råb og skrig, siger Helen Lyng Hansen.

Det kan være en god idé at finde en sang, som varer lige så længe som tandbørstningen, altså omkring to minutter. Syng den, hver gang I børster tænder, så dit barns opmærksomhed bliver afledt, og så hun ved, hvor lang tid det tager. Indøv ligeledes en fast rutine med tandbørstningen.

Start med tyggefladerne, ydersiderne og slut af med indersiderne. Det sikrer, at du altid når hele vejen rundt, og at dit barn kender 'turen'. For at sikre, at du når alle flader, kan du eksempelvis om morgenen fokusere på de bagerste tænder, og om aftenen fokusere ekstra på tandkødet.

Tandbørstning uden gråd? Læs mere her

Bevar roen

Har dit barn allerede udviklet et dårligt forhold til den lille børste, er det ikke unormalt, hvis du hver dag skal kæmpe med en daglig kamp med et barn, der lægger sig skrigende på gulvet og nægter at tage tandbørsten i munden. Det betyder ikke, at du har et uartigt barn.

Hun bliver derimod frustreret og ked af det, når hun oplever, at du vil noget andet, end hun vil. Hendes hjerne er stadig meget umoden, og derfor mangler hun de vigtige forbindelser mellem hjernens dele, som hjælper hende til at bevare roen. Dette lærer hun ved, at du viser hende det, du gerne vil lære hende.

Sørg for selv at bevare roen, tal stille og roligt, og sæt ord på. Sig for eksempel: 'Det er også dumt med de tænder' eller 'Kom skat, lad os skynde os at få det overstået', så hun hører, at du forstår hende.

Hav det sjovt!

Du kan også prøve at finde ud af, hvordan hun kan synes, tandbørstningen er sjov. Måske vil hun prøve at børste dine tænder, eller måske vil hun gerne have dem børstet, hvis hun under seancen kan sidde på skødet eller på køkkenbordet.

Det vil muligvis kræve en del tålmodighed, før rutinen er på plads, og dit barn er helt trygt ved tandbørstningen, men det er besværet værd. Det er trods alt noget, I skal igennem to gange om dagen de næste mange år - det er nemlig først omkring 10-12-års-alderen, hvor motorikken er blevet god nok, at dit barn selv kan klare tandbørstningen uden hjælp.

Læs også