Mad

Skønne forårsretter

af Louisa Lorang 15. marts 2010
Foto: Anders Schønnemann
Værsgo! Med indkøbslisten bliver ugens indkøb hurtigt overstået

MANDAGSØDE KARTOFLER MED KARRYSAUCE1 løg, hakket3 fed hvidløg, hakkede1 æble, revetolie til stegning1 spsk. karry4 dl hønsefond eller vandsaltENDVIDERE:3 søde kartofler i 1 cm tykke skiverlidt hvedemel1 æg, pisket2 dl pankorasp eller grov raspolie til stegningflagesaltTILBEHØR:kogte ris1 lille bundt koriander, plukket30 g ristede mandler, hakkede100 g blandet salatolie og eddikegari (sushiingefær)Sautér løg, hvidløg og æble i lidt olie i en varm gryde. Kom karryen på og derefter hønsefond eller vand. Lad saucen simre i 10 minutter under låg. Blend saucen med stavblender, og smag til med salt.Dup kartoflerne tørre med et stykke køkkenrulle, og vend dem i mel, æg og rasp. Steg dem i rigeligt olie ved middelhøj varme, til de er gyldne og møre. Lad dem dryppe af på rist, og drys med salt.Servér kartoflerne med kogte ris og drys af koriander og mandler, og salat med olie, eddike og ingefær. 

TIRSDAG

LAKS MED STUVET SPINAT300 g laks uden skind og benolie til stegningflagesaltENDVIDERE:3 fed hvidløg i skiverlidt olie til stegning300 g babyspinatsalt1 dl piskefløde2 tsk. grov sennepTILBEHØR:400 g ristede kartoflercitronbådeDel laksen i to stykker, og steg den i olie på en varm pande, til den er næsten gennemstegt. Vend fisken. Tag panden af varmen, og lad fisken stege færdig på eftervarmen. Drys med salt.Sautér imens hvidløget i lidt olie i en dyb pande. Kom spinaten ved, og krydr med salt. Tilsæt piskefløden, og lad det koge cremet ved høj varme. Smag til med senneppen.Servér laks og spinat med ristede kartofler og citronbåde. 

ONSDAG

KYLLINGELEVERPOSTEJ MED RØDBEDESALAT300 g kyllingelever1 spsk. smøren smule olie til stegning½ dl hakkede banan-skalotteløg1 spsk. hakket oregano50 g hakkede valnøddersalt og peberENDVIDERE:1 spsk. flydende honning1 spsk. balsamicoeddike1 spsk. ekstrajomfruolivenolie2 rødbeder i tynde strimlersalt1 potte brøndkarse100 g lucernespirerlidt plukket oreganoTILBEHØR:rugbrødRens leveren for blodrester og sener. Dup den tør på et stykke køkkenrulle, og rist den i smør og olie. Kom løg og oregano på, og lad løgene blive møre og leveren gennemstegt. Krydr med salt og peber, kom valnødder i, og blend med stavblender. Smag til, og anret i to små skåle. Sæt postejen koldt i mindst 1 time eller til næste dag.Bland honning, eddike, olie og rødbedestrimler, og smag til med salt. Vend med brøndkarse, spirer og oregano, og servér kyllingepostej og rødbedesalt med rugbrød. 

TORSDAG

HAKKEBØFFER A LA GRÆKENLANDTZATZIKI:1 agurk1 fed hvidløg, revet1 tsk. salt3-4 spsk. drænet yoghurt, 10 %1 spsk. ekstrajomfruolivenoliesalt og peberENDVIDERE:300 g hakket magert oksekødsalt og peber50 g feta1 lille løg, hakket50 g semitørrede tomater i olie, hakkede1 spsk. raspolie til stegningTILBEHØR:2 store bagte kartofler100 g blandet salat (vendt i olie og eddike)Riv agurken groft, og vend den med hvidløget. Læg det i en si, og drys med salt. Lad det trække i 10 minutter. Klem så meget vand som muligt af agurken, og rør den med yoghurt og olivenolie. Smag til med salt og peber.Rør imens kødet med salt og peber og smuldret feta, løg, tomater og rasp. Form 4 små bøffer, og steg dem i lidt olie på en varm pande, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber.Servér hakkebøffer med bagte kartofler, salat og tzatziki. 

FREDAG

KYLLINGE-FAJITASsaft af 1 citron1 spsk. flydende honning1½ tsk. stødt spidskommen½ tsk. cayennepeber2 kyllingebryster i strimlerlidt olie til stegningENDVIDERE:1 rød peberfrugt i strimler1 grøn peberfrugt i strimler1 stort løg i bådesalt og tabascoTILBEHØR:1 lille bundt koriander, plukketlune, grove tortillaertabascodrænet yoghurt 10 %limebådeBland citronsaft, honning, spidskommen og cayennepeber. Vend kyllingekødet i marinaden, og lad det marinere i mindst 30 minutter i køleskab. Dræn marinaden fra, og steg kyllingen i olie på en varm pande. Kom peberfrugter og løg ved, og smag til med salt og tabasco.Servér straks med koriander, tortilla, mere tabasco, yoghurt og lime.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:1 æble2 citroner1 limefrugt100 g lucernespirer2 små bundter koriander1 potte oregano1 potte brøndkarse200 g blandet salat1 agurk1 grøn peberfrugt1 rød peberfrugt300 g babyspinat1 bananskalotteløg2 rødbeder3 søde kartofler400 g kartofler2 store bagekartofler KOLONIALVARER:mandlervalnødderrugbrødgrove tortillaergari (sushiingefær)semitørrede tomater i olieKØL OG FRYS:piskeflødedrænet yoghurt 10 %fetaevt. hønsefond2 kyllingebryster300 g kyllingelever300 g hakket magert oksekød

KØB HOS FISKEHANDLEREN TIRSDAG:300 g laks, uden skind og ben

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliebalsamicoeddikesalt & peberflagesaltstødt spidskommencayennepeberkarry3 løg7 fed hvidløghvedemelrasp, grov, eller pankorasprisgrov sennepflydende honningtabasco1 ægsmør  

Print opskriften/indkøbslisten ud - klik her