Mad

Skøn hverdagsmad

af Louisa Lorang 26. marts 2009
Foto: Anders Schønnemann
Torrilla, moules frites og quinoasalat og mege andet lækkert

MANDAGTORTILLAER MED RØGET KALKUN1 spsk. dijonsennep2 spsk. flydende honning1 spsk. hvidvinseddike½ dl koldpresset rapsoliesalt og peberENDVIDERE:100 g revet cheddar100 g røget kalkun (eller kyllingebryst i skiver)4 grove tortillaer1 salathoved, plukket1 avokado i skiver1 rødløg i tynde bådeBland sennep, honning, eddike og olie, og smag til med salt og peber. Kom den revne ost på tortillaerne, og lun dem i ovnen eller i mikroovnen, til osten er smeltet. Kom kalkun, salat, avokado og løg i, og dryp med dressingen. Rul dem, og servér straks.

TIRSDAGSESAMPANEREDE SVINEKOTELETTER MED BØNNESALAT2 store svinekoteletter på bensalt2 spsk. mangochutney3 spsk. sorte sesamfrø3 spsk. gule sesamfrøolie til stegningENDVIDERE:250 g grønne bønner1 lille bananskalotteløg, finthakket1 spsk. hvidvinseddike2 spsk. koldpresset rapsolie100 g semitørrede tomater50 g ristede pinjekernersalt og peberTILBEHØR:500 g kogte små kartoflerKrydr koteletterne med salt, og pensl dem med chutney. Vend dem i sesamfrøene, og steg dem i olie på en varm pande. Skru ned for varmen, og lad dem stege færdigt ved lav varme, så undgår du, at sesamfrøene brænder på.Nip enderne af bønnerne, og damp dem i letsaltet vand i et par minutter eller tre. Dræn vandet fra, og vend de varme bønner med løg, olie, eddike, tomater og pinjekerner. Smag til med salt og peber. Servér straks koteletter med bønner og kartofler.

ONSDAGQUINOASALAT MED HALUMIOST2 dl quinoa250 g halumiostlidt olie til stegning1 spsk. smør til stegningENDVIDERE:2 spsk. citronsaft1 spsk. flydende honning2 spsk. ekstrajomfruolivenoliesalt1 rødløg i tynde både100 g semitørrede tomater½ bundt bredbladet persille, hakketTILBEHØR:½ citron i bådeSkyl quinoaen, og kog den i letsaltet vand. Dræn den for vand, og lad den dryppe af i si. Skær imens osten i skiver, og rist dem i olie og smør på en varm pande. Bland citron, honning, olie og salt. Vend quinoa, rødløg, tomater og persille med dressingen. Anret salaten med ost og citronbåde. Servér straks.

TORSDAGKYLLINGELÅR MED BØNNESALATudblød og kog bønner selv, så er du rigtig sej)1 spsk. rørsukker½-1 tsk. stærk røget paprika2 spsk. worcestersauce2 fed hvidløg, revet2 spsk. ekstrajomfruolivenolie2-4 kyllingelårENDVIDERE:1 spsk. hvidvinseddike1 spsk. flydende honning2 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 rød peberfrugt i terninger1 rødløg, hakket1 dåse kidneybønner½ bundt bredbladet persille, hakketsaltBland sukker, paprika, worcestersauce, hvidløg og olie, og kom det på kyllingelårene. Steg lårene i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 25 minutter, eller til de er gennemstegte og gyldne. Bland olie, honning og eddike, og vend dressingen med peberfrugt, løg, bønner og persille. Smag salaten til med salt, og servér med kyllingelår.

FREDAGMOULES FRITES4 bagekartoflerrigeligt olie til friteringflagesalt3 spsk. mayonnaise (gerne Hellmanns)1½ spsk. grov sennepENDVIDERE:1 kg blåmuslinger1 bananskalotteløg, finthakket3 fed hvidløg, finthakketlidt olie til stegning2 dl hvidvin3 tomater u/kerner, i små terninger½ bundt bredbladet persille, hakketSkær kartoflerne i grove både, og læg dem i koldt vand i mindst 1 time. Skift vandet 3-4 gange undervejs. Dup dem tørre i køkkenrulle. Varm olien, og steg kartoflerne ad flere omgange i ca. 5 minutter. Tag dem op, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Lad dem køle af, og steg dem derefter igen - denne gang til de er gyldne og sprøde, ca. 10-15 minutter. Drys med salt. Rør imens mayonnaise og sennep sammen.Rens imens også muslingerne. Bank dem let mod bordet, og kassér dem, der ikke lukker sig. Sautér løg og hvidløg i olie i en varm stor gryde. Kom muslingerne ved, og lad dem varme med i ½-1 minut. Kom hvidvin på, og sæt et tætsluttende låg på. Lad dem dampe i 2-3 minutter - ryst gryden undervejs. Tilsæt tomater og persille, og sæt låg på igen. Lad dem dampe, til muslingerne har åbnet sig, i noget, der ligner yderligere 1 minut. KASSÉR DE MUSLINGER, SOM IKKE HAR ÅBNET SIG. Servér muslingerne brandvarme med fritter og mayo.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT1 citron1 rød peberfrugt1 avokado3 tomater250 g grønne bønner1 salathoved1 bundt bredbladet persille2 bananskalotteløg500 g små kartofler4 bagekartofler

KOLONIALVARERgrove tortillaer1 glas semitørrede tomaterpinjekerner1 dåse kidneybønnerolie til fritering

KØL OG FRYS2 store svinekoteletter på ben2-4 kyllingelår100 g røget kalkun i skivercheddar250 g halumiost

KØB HOS FISKEHANDLEREN FREDAG1 kg blåmuslinger

TJEK DESUDEN, AT DU HARekstrajomfruolivenoliekoldpresset rapsoliestegeoliehvidvinseddikesalt, flagesalt og peberrørsukkerstærk røget paprika5 fed hvidløg3 rødløgdijonsennepgrov sennepmayonnaise (gerne Hellmanns)flydende honningmangochutneyworcestersaucehvidvinsorte sesamfrøgule sesamfrøquinoasmør