Mad

Nemt og lækkert til hverdag

af Louisa Lorang 29. juli 2009
Foto: Anders Schønnemann
5 skønne sommerretter: Grillede grøntsager, svinekoteletter, quiche, cheeseburger og ristet makrel

MANDAGGRILLEDE GRØNTSAGER MED TOMATHUMMUS1 squash i skiver1 aubergine i skiver1 rød peberfrugt i både1 bundt forårsløgen smule stegeoliesalt100 g fetaostENDVIDERE:3 grove pitabrødlidt ekstrajomfruolivenoliesalt1 fed hvidløg1 dåse kikærter (240 g kogte kikærter)100 g semitørrede tomater i olie1 spsk. tahinisaft af 1 citron½ dl ekstrajomfruolivenolie2 tsk. stødt spidskommensaltevt. lidt koldt vandPensl squash, aubergine og peberfrugt med lidt olie, og gril dem på en varm grillpande eller på en grill. Skær bunden af forårsløgene og det øverste af toppen, og gril også dem. Krydr med salt, og drys med feta.Skær pitabrødene i trekanter, dryp dem med lidt olie, drys med salt, og rist dem i en forvarmet ovn ved 180°, til de er sprøde.Blend imens hvidløg, kikærter, soltørret tomat, tahini og citron i en foodprocessor. Kom olie i, til konsistensen er cremet. Brug evt. lidt koldt vand, hvis den mangler mere væske. Smag til med spidskommen og salt, og servér straks de varme grøntsager med hummus og pitachips.

TIRSDAGSVINEKOTELETTER MED SPIDSKÅL OG DILD2 svinekoteletter på benolie til stegningsalt og peberENDVIDERE:½ spidskål, groftsnittetolie til stegning300 g Pillede kogt nyekartofler2 fed hvidløg, hakkede1 bundt dild, hakket1 spsk. smørsaltSteg koteletterne med lidt olie på en varm pande eller på en grillpande, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber.Sautér imens kålen i lidt olie i en stor, varm pande. Kom kartoflerne i, og lad dem stege lidt. Tilsæt hvidløg, og lad det hele stege, til kartoflerne er gennemvarme og kålen mør, men stadig med lidt bid. Kom dild og smør i, og smag til med salt. Servér straks kål og koteletter.

ONSDAGQUICHE MED SPINAT OG PORRE100 g smør100 g hvedemel100 g rugmelsalt2-3 spsk. koldt vandsmør til formenENDVIDERE:1 løg i bådeolie til stegning3 porrer i skiver3 fed hvidløg i skiver200 g babyspinatsalt og peber2 dl skyr1 æg1 dl mælksalt og peber75 g revet parmesan75 g revet cheddarostTILBEHØR:100 g blandet salat200 g cherrytomater i kvarterlidt ekstrajomfruolivenolielidt æblecidereddikeSmuldr smør, mel og salt sammen. Saml dejen med en smule koldt vand, og sæt den i køleskabet i 20 minutter. Smør en springform (19 cm), og pres dejen ud i formen og op ad siderne. Prik den med en gaffel, og forbag den ved 185° varmluft i 10 minutter.Sautér imens løg i lidt olie i en stor gryde. Kom porrer og hvidløg ved, og lad det falde sammen. Kom spinaten i, og giv den bare 1 minut. Smag til med salt og peber.Pisk skyr, æg og mælk sammen, og krydr med salt og peber. Kom grøntsagsfyldet i tærteformen, hæld æggemassen over, og top med revet parmesan og cheddar. Bag tærten ved 185° varmluft i ca. 45 minutter, til den er gylden og gennembagt. Servér straks med en lille salat til.

TORSDAGCHEESEBURGER MED SPIDSKÅLSSLAW3 spsk. æblecidereddike2 tsk. sukker1 tsk. hvidløgspulver½ spidskål, fintsnittet1 gulerod, revetsaltENDVIDERE:400 g magert, hakket oksekødsalt og peber4 skiver cheddarost2 burgerbollermayonnaise (gerne Hellmanns)2 tomater i skiver4 syltede agurker i skiver1 lille salathoved, plukket1 lille løg i skiverketchupBland eddike, sukker og hvidløgspulver i en stor skål. Kom kålen i, og mas den med hænderne, til den begynder at blive mør. Kom gulerod i, og smag salaten til med salt. Lad den trække, mens du laver burgerne.Form kødet til to store, flade bøffer, og gril dem på en grill eller en grillpande. Krydr dem med salt og peber, læg ost på, og lad den smelte. Tag bøfferne af varmen. Lun bollerne, og smør dem med mayonnaise. Fyld dem med bøf, tomat, agurk, salat og løg. Servér straks med slaw og ketchup.

FREDAGRISTET MAKREL PÅ BLOMKÅLSPURÉ MED VINAIGRETTE1 blomkålshoved100 g kartoffel1 spsk. smørsaltENDVIDERE:1 stor makrel i filet, ridsetolie til stegningsalt1 tsk. flydende honning2 spsk. æblecidereddike3 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 spsk. hakket skalotteløg1 spsk. kapers1 dl mini-blomkålsbuketter1 bundt dild, hakketTILBEHØR:groft brødDel blomkålen i grove buketter. Tag 1 dl mini-blomkålsbuketter fra til vinaigretten. Skræl kartoflen, og skær den i små stykker. Kog begge dele i vand UDEN salt. Dræn vandet fra, når grøntsagerne er helt møre, og mos dem med et piskeris. Kom smør i, og smag til med salt. Rist imens makrelfileterne med skindsiden nedad i lidt olie på en varm slip-let-pande. Tryk dem godt ned med en palet, så de bliver sprøde over det hele. Vend dem, lige inden de er gennemstegte, og træk panden af varmen. Bland honning, eddike, olie, løg, kapers, små blomkålsbuketter og dild. Anret makrellen oven på blomkålspureen, og dryp vinaigrette rundt om. Servér straks med groft brød til.

Alle opskrifter er til 2 personer.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:1 citron2 tomater200 g cherrytomater1 rød peberfrugt1 bundt forårsløg200 g babyspinat100 g blandet salat1 lille salathoved2 bundter dild1 skalotteløg1 squash1 aubergine1 spidskål3 porrer1 gulerod1 blomkål400 g kartofler

KOLONIALVARER:groft brødgrov pita2 burgerboller1 dåse kikærter (240 g kogte)kapers1 glas semitørrrede tomater i oliesyltede agurker

KØL OG FRYS:100 g fetaskyr150 g cheddarost2 svinekoteletter på ben400 g magert hakket oksekød

KØB HOS FISKEHANDLERENFREDAG:1 stor makrel i filet

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeolieæblecidereddikesaltpebersukkerstødt spidskommenhvidløgspulverflydende honningmayonnaise (gerne Hellmanns)ketchuptahinihvedemelrugmel6 fed hvidløg2 løgsmør1 ægmælkparmesan