https://imgix.femina.dk/media/36c84aa9a1ec431d9802e9da46b4ac9e.jpg
Mad

Mørkt brød med valnødder og anis

3. september 2009
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Det lækre mørke brød får sin farve fra groft durummel, øl og finthakkede valnødder. Det er let krydret og et godt madbrød til f.eks. suppe, pølse og ost. Dejen kan også hæve uden hævekurv og formes efter behag, f.eks. til flutes eller boller

(2 runde brød)
3 dl lunkent vand
3 dl maltøl
1 dl olivenolie
25 g gær
1 spsk. rørsukker
2 tsk. salt
2 tsk. st. anis eller fennikel
150 g valnøddekerner
250 g økologisk fuldkornsdurummel, f.eks. Il Fornaio fra Sicilien
400-500 g italiensk hvedemel
runde hævekurve + ekstra mel
Rør vand, øl, olie, salt, sukker og anis godt sammen. Rør gæren ud i blandingen. Hak 100 gram af valnødderne ret fint og resten groft. Rør dem i sammen med det mørke durummel. Kom hvedemelet i, lidt ad gangen, og rør rigtig godt. Bliv ved, til dejen er fugtig, men lige kan æltes med mel på hænderne. Læg dejen til hævning i skålen i 1 time.
Ælt den let igennem, og form to runde kugler. Drys hævekurvene godt med mel, og læg dejen i. Lad dejen hæve, til den når kanten. Vend brødene ud på plader med bagepapir. Lav et kryds med en skarp kniv. Sæt brødene i en 210° varm ovn på næstnederste rille. Bag dem i 35-40 minutter. Bank på dem, de skal lyde hult. Lad dem køle af på en rist. Kan fryses.

Læs også