
Koldskål-is med bær og knas
13. juni 2013Koldskål-is med bær og knas til 6 personer
INGREDIENSER
1 dl citronsaft (af 1-2 citroner)
1 dl lyst rørsukker
2 spsk. glukose (fås i større supermarkeder)
6 æggeblommer (f.eks. 3 små bægre pasteuriserede)
fintrevet skal af 1 øko-citron
korn af 1 stang vanilje
5 dl piskefløde
1 dl tykmælk, 3,5 %
KNAS
2½ spsk. sukker
15 g smør
30 g mandler
10-12 kammerjunkere, knuste
friske jordbær, hindbær og blåbær
Opskrift: Sådan laver du koldskål-is med bær og knas
1. Riv skallen af citronen, og gem det. Pres saften ud. Kog den med sukker i 5 minutter, og tilsæt glukosen. Sluk.
2. Pisk æggeblommerne helt lyse og luftige. Pisk sukkerlagen ned i, i en tynd stråle og ikke for hurtigt. Pisk hele tiden. Kom citronsaft og vaniljekorn i, og pisk det igennem. Pisk fløden til skum. Vend tykmælk og flødeskum i med lette tag. Smag, om der skal mere citron eller vanilje i.
3. Kom massen i en boks med låg, og frys den i mindst 6 timer. Tag isen ud af fryseren 15 minutter, før den skal serveres.
4. Smelt sukkeret på en pande, og kom smørret i, når det lige får farve. Vend straks mandlerne i, og rør, til de er dækket af karamel. Pas på, de ikke branker! Kom dem på bagepapir, og køl af. Hak dem, og bland med knuste kammerjunkere.
5. Form isen til kugler, og anret på en lille bund af knas. Pynt med friske bær.