Mad

Hverdagsmad i en fart

af Louisa Lorang 30. december 2009
Foto: Anders Schønnemann
En god nytårsbøf og tømmermænds-nachos er nogle af ugens skønne retter

MANDAGBUTTERNUTSQUASHSUPPE1 butternutsquash(eller andet lille græskar)2 spsk. ekstrajomfruolivenolie5 kviste timian, plukket1 løg, i både3 fed hvidløg, knuste6 dl varm hønsefondsaltENDVIDERE:3 spsk. drænet yoghurt 10 %skal af ½ økologisk citron2 spsk. ristede græskarkernergroft brødFlæk græskarret, og skrab kernerne ud med en ske. Skær skrællen af, og kassér den. Skær kødet i grove stykker, og vend dem med olie, timian, løg og hvidløg. Bag græskarret i ovnen ved 180° i ca. 30 minutter, eller til det er helt mørt.Kom græskar med saft og krydderier i en blender, og hæld hønsefond på. Blend, til suppen er cremet og fin. Pas på, når du blender - det er varmt! Smag til med salt.Rør yoghurten med fintrevet citronskal, og anret suppen med yoghurt og græskarkerner. Servér straks med groft brød til.

TIRSDAGSYNDIG SNITSEL MED SYLTEDE LØGsaft og skal af 1 økologisk citron100 g flydende honning2 spsk. hvidvinseddike2 store bananskalotteløg i skiver2 spsk. drænet yoghurt 10 %ENDVIDERE:2 skinkesnitslersalt og peber1 dl hvedemel1 æg, pisket2 dl groft rasp (gerne panko)olie til stegninghøvlet peberrodkapersbærTILBEHØR:100 g rucola (vendt med en smule af de syltede løg)400 g ristede kartoflerSkræl det yderste gule af citronen med en tyndskræller eller en kartoffelskræller, og skær skrællen i tynde strimler. Kom citronskal, citronsaft, honning, eddike og løg i en kasserolle, og lad det simre uden låg i 10-15 minutter. Lad løgene køle i lagen.Krydr snitslerne med salt og peber, og vend dem i mel og derefter æg og rasp. Steg dem i olie på en varm pande, til de er gyldne og gennemstegte.Anret snitslerne med syltede løg, kapersbær og peberrod. Servér straks med rucolasalat og ristede kartofler til.

ONSDAGSTEGTE SILD MED PEBERRODSMOS OG ÆBLESALAT3 bagekartofler1 spsk. smør½ dl mælksaltfint revet peberrodENDVIDERE:4-6 dobbelte sildefileterhvedemelsmør til stegningolie til stegning2 spsk. hvidvinseddike1 spsk. flydende honning2 spsk. ekstrajomfruolivenolie2 æbler i juliennesalt1 potte brøndkarse, klippetSkræl kartoflerne, og skær dem i grove terninger. Kog dem i usaltet vand, til de er helt møre. Dræn vandet fra, og lad kartoflerne dampe tørre i gryden. Pisk dem til mos med et piskeris, og tilsæt smør og mælk. Smag til med salt og godt med peberrod.Klip imens finnerne af sildene, og fjern eventuelle rygben. Vend dem i mel, og steg dem gyldne og gennemstegte i smør og olie.Bland eddike, honning og olie, og vend æblerne i dressingen. Smag til med salt, og vend det med brøndkarse.Servér mos, sild og æblesalat.

TORSDAG DEN 31. DECEMBERNYTÅRSBØF MED ESTRAGONSMØR50 g blødt smør2 spsk. hakket estragonflagesalt, gerne røgetENDVIDERE:2 kæmpebøffer, gerne T-boneslidt olie til stegningsalt og peberTILBEHØR:100 g blandet salatekstrajomfruolivenolielidt citronsaftsalt400 g kartofler, ristede med timianRør smørret med estragon og salt, og sæt det i køleskabet.Steg bøfferne i lidt olie på en varm pande, til de er rosastegte eller efter temperament. Krydr med salt og peber.Vend salaterne med olie, citron og salt.Servér bøfferne med koldt estragonsmør, ristede kartofler og salat.

FREDAG DEN 1. JANUARTØMMERMÆNDS-NACHOS2 kyllingebrysterolie til stegningsalt2 spsk. barbequesauceENDVIDERE:2 avokadoer, modne1 spsk. cremefraiche2 tomater i små terninger og uden kerner1 lille rødløg, hakketsaltlidt lime150 g tortillachips150 g revet cheddarmere cremefraichesyltede jalapeños i skiverplukket korianderhotsaucelimebådeSteg kyllingebrysterne i lidt olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt, og kom barbequesauce på panden i et minut eller to.Mos avokadokødet med en gaffel, og rør cremefraiche, tomat og løg i. Smag til med salt og lime.Kom chipsene på 2 ildfaste tallerkener, og top med ost. Sæt dem ind i en varm ovn under grillen, til osten er smeltet (eller i mikroovnen en ad gangen).Anret nachos'ene med skiver af kylling, cremefraiche, jalapeños og koriander, og servér straks med hotsauce, guacamole og limebåde til.Alle opskrifter er til 2 personerINDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2 æbler2 økologiske citroner1 lime2 avokadoer2 tomater100 g blandet salat100 g rucola1 potte brøndkarse1 lille bundt timian1 lille bundt estragon1 lille bundt koriander1 butternutsquash (eller et andet lille græskar)2 store bananskalotteløg1 stykke peberrod800 g kartofler3 bagekartoflerKOLONIALVARER:groft brødgræskarkernerkapersbærbarbequesauce150 g tortillachipssyltede jalapeñoshotsauceKØL OG FRYS:drænet yoghurt 10 %cremefraiche150 g cheddarhønsefond2 kyllingebryster2 skinkesnitsler2 kæmpebøffer, gerne T-bonesKØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG:4-6 dobbelte sildefileterTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliehvidvinseddikesaltpeberflagesalt (gerne røget)1 løg3 fed hvidløg1 rødløgflydende honninghvedemelgrov rasp (gerne panko)1 ægsmørmælk