påskemiddag
Hovedretter

Påskemiddag: 3 lækre gourmetretter

Brug lidt af påskens helligdage på at forberede en gourmetværdig gæstemenu, der både smager som og ligner noget fra en fornem restaurant.

PÅSKEMIDDAG MED LAKS, LAMMEKØLLE OG CHEESECAKE

 
FORRET: Rimmet laks med puffet perlebyg, røgcreme og citronvinagrette
HOVEDRET: Ricottafyldt lammekølle og blomkål med kapers
DESSERT: Små cheesecakes med citron og mandler
 
 
Rimmet laks med puffet perlebyg, røgcreme og citronvinagrette
Den smørbløde laks skal rimmes natten over på køl af salt- og sukkerlagen. Skær den ud i fine skiver, og anret den delikat med flot pynt på tallerkenen.
 
Tid: 40 minutter. Trækketid: 24 timer + nedfrysning af laksen før brug
Antal personer: 6-8
 
DET SKAL DU BRUGE
500 g frisk laksefilet med skind
100 g salt
100 g sukker
5 knuste enebær
1 laurbærblad
skal af ½ usprøjtet citron
 
PUFFET PERLEBYG
1 dl perlebyg, gerne rød
smagsneutral olie til dybstegning
½ tsk. salt med røgsmag
 
CITRON-VINAIGRETTE
skal af ¼ citron
skal af ¼ appelsin
2 spsk. citronsaft
½ dl olivenolie
½ tsk. honning
salt og friskkværnet peber
 
RØGCREME
150 g rygeost
2 spsk. cremefraiche 38 %
 
TIL SERVERING
100 g lakserogn
spæde salatblade
friske krydderurter, f.eks. dild eller persille
evt. lyst brød
 
Opskrift - sådan gør du
1. Frys laksen i mindst 24 timer ved ÷ 20° (eller mindst 4 døgn ved ÷ 18°) for at undgå risiko for parasitter. Fjern eventuelle ben i laksefileten med en madpincet, og læg fileten med skindsiden nedad på et fad. Bland salt, sukker, enebær, knust laurbærblad og revet citronskal, og fordel det på laksen. Dæk den med husholdningsfilm. Sæt laksen på køl, vend den efter 12 timer, og lad den trække endnu 12 timer. Skyl den herefter hurtigt under rindende koldt vand, og dup den tør. Skær den i tynde skiver med en skarp kniv.
 
2. PUFFET PERLEBYG: Steg bygkerner i rigeligt olie, til de puffer og bliver gyldne. Afdryp på fedtsugende papir, og drys med salt.
 
3. CITRON-VINAIGRETTE: Pisk friskrevet citron- og appelsinskal sammen med citronsaft, olie og honning, og smag til med salt og peber.
 
4. RØGCREME: Rør rygeost og cremefraiche sammen.
 
5. SERVERING: Anret lakseskiverne på tallerkener; dryp med vinaigrette, og læg små toppe af røgcreme rundt om laksen. Pynt med lakserogn, salatblade, krydderurter og puffet perlebyg. Servér evt. med brød til.
 
LÆS OGSÅ: Påskefrokost: Alle påskens lækre retter
 
Ricottafyldt lammekølle og blomkål med kapers
Lam hører påsken til, men fornyelse klæder enhver tradition. Gnid derfor lammekøllen med hvidløg, og fyld den med ricottacreme, pistacienødder og persille, så den får endnu mere smag.
Tid: 45 minutter. Ovntid: 1½ time
Antal personer: 6-8
 
DET SKAL DU BRUGE
1 udbenet lammekølle (ca. 1½ kg)
flagesalt og friskkværnet peber
25 g usaltede pistacienødder
½ bundt persille (gem 1 stilk)
skal og saft af ½ usprøjtet citron
250 g ricotta
50 g parmesan
2 fed hvidløg
2 dl hvidvin (gerne tør)
kødsnor
 
BLOMKÅL MED KAPERS
1 blomkål
olivenolie til stegning
skal og saft af 1 usprøjtet citron
½ bundt persille
25 g usaltede pistacienødder
50 g drænede kapers
1 skalotteløg
4 ansjosfileter i olie
50 g grønne oliven
 
 
SÅDAN GØR DU
1. Tænd ovnen på 175°. Åbn den udbenede lammekølle, og gnid den indvendig og udvendig med salt og peber. Hak pistacienødder og persille. Riv citronskal, og pres saften. Rør ricotta med pistacienødder, persille, citronskal og citronsaft og friskrevet parmesan. Fordel fyldet i lammekøllen, og fold den sammen. Snør til med kødsnor. Læg lammekøllen i et ovnfad, og gnid ydersiden med knust hvidløg. Læg 1 stilk persille ved, og hæld hvidvin i bunden af fadet. Steg lammekøllen i ovnen i 1½ time. Brug et stegetermometer – ved en centrumtemperatur på 63° er kødet svagt rosa, saftigt og lige til at spise.
 
2. BLOMKÅL MED KAPERS: Del blomkål i små buketter. Steg dem i olie på en pande i 5 minutter. Riv citronskal, og pres saften. Skyl og hak persille, og bland med citronsaft og citronskal. Hak pistacienødder og kapers. Pil og hak løget fint. Skær ansjoser i mindre stykker. Vend ansjoser, kapers, løg, pistacienødder og oliven sammen med blomkålen på panden. Steg i 2-3 minutter, til blomkålen er let stegt, men stadig har bid. Drys persillecitron-blandingen over blomkålen, og servér til lammekøllen.
 
 
Små cheesecakes med citron og mandler
Man bliver helt glad i låget af at kigge på de smukke gule påskekager. Men vent så bare, til du smager på dem – mums!
Tid: 30 minutter. Køletid: I alt 3 timer
Antal personer: 8
 
DET SKAL DU BRUGE
200 g kiks, f.eks. Digestive-kiks
50 g mandler
150 g smør
8 små bageringe eller kageforme, 7-8 cm i diameter
 
FLØDEOSTCREME
3 blade husblas
skal og saft af 1 usprøjtet citron
250 g flødeost naturel eller mascarpone
100 g flormelis
2 dl yoghurt naturel
2 dl piskefløde
 
CITRONGELÉ
2 blade husblas
100 g sukker
1 dl citronsaft
1 usprøjtet citron
 
SÅDAN GØR DU
1. Knus kiks og mandler i en foodprocessor, og rør det sammen med smeltet smør. Fordel kiksemassen i 8 små forme eller bageringe, og pres den godt sammen.
 
2. FLØDEOSTCREME: Læg husblas i blød i koldt vand i 5 minutter. Riv citronskal fint, og pres saften. Pisk citronsaft, citronskal, flødeost og flormelis sammen, og vend yoghurten i. Tag husblassen op af vandet, og smelt den over vandbad. Hæld den i flødeostcremen i en tynd stråle, mens du pisker. Lad cremen stivne en smule. Pisk fløden til blødt skum, og vend det i cremen. Fordel cremen i formene, og glat overfladen. Sæt kagerne på køl i mindst 2 timer.
 
3. CITRONGELÉ: Læg husblas i blød i koldt vand i 5 minutter. Bring sukker og citronsaft i kog, til sukkeret er opløst. Skyl citronen, og skær 8 tynde skiver af den. Læg skiverne i gryden, og kog et par minutter. Tag gryden af varmen, læg citronskiverne til side, og smelt husblassen i den varme lage. Lad lagen køle af i ca. 30 minutter. Den skal ikke stivne. Læg 1 citronskive midt på hver kage, og hæld citronlagen henover. Sæt kagerne på køl, til geléen er stivnet. Tag dem forsigtigt ud af formene før servering.

PRØV OGSÅ: 3 skønne opskrifter på hjemmelavede påskeæg