michelinkokkens tips til perfekt andesteg
Hovedretter

Få Michelinkokkens fem bedste tips til andestegen

Julen nærmer sig med hastige skridt, og der er intet, der kan give skår i juleglæden, som en tør og kedelig and. Her får du en Michelinkoks fem bedste råd til at få succes med juleanden.

En ny undersøgelse viser, at hele 76 procent af danskerne foretrækker and juleaften, men and kan ofte være svær at tilberede. Bliver kødet mon tørt, skindet helt sprødt, og kommer det hele til at smage af jul?

Langt de fleste danskere går derfor i gang med forberedelserne lang tid i forvejen. Og på juleaftensdag bliver der brugt timer i køkkenet. Alt skal være perfekt, så julefreden kan sænke sig, og familien kan nyde en udsøgt julemiddag.

 

 

Michelinkok, Robert ”Fabio” Petersen – som er uddannet på den anerkendte restaurant, NOMA – har sammen med cateringfirmaet Gaudium, sammensat en liste med fem gode tips, der bringer juleanden til næste niveau.

 

5 tips til den perfekte juleand

 

1) Bestil din and hos en slagter, og husk at gøre det i god tid. Hos slagteren er du sikker på at få en kødfuld, saftig og velsmagende and. Vælg hellere end and, der vejer 3,2 kilo end 2,8 kilo. Du får mere kød på en tungere and, fordi skroget typisk vejer det samme.

 

2) Få garanti for perfekt tilberedning ved at lave andebryst i sous vide. Sous vide betyder ”under vakuum”, og det er en effektiv metode til at lave helt mørt kød ved at temperere det i et vandbad. Kødet bliver varmet til perfektion, saftigheden bliver bevaret, og smagen træder i karakter. Har du ikke en sous vide maskine, så kan du langtidsstege anden i ovn i 5-6 timer ved 120 grader. Langtidstegning giver ligesom sous vide en helt mør and.

LÆS OGSÅ: Juleaften i køkkenet: Køreplan time for time

3) Giv anden ekstra smag af jul med hjemmelavet kryddersmør og fyld af æbler og svesker. Kryddersmør er perfekt til juleanden, da den også bidrager til ekstra mørhed. Gnid kryddersmørret på skindet i et godt lag. Har du noget smør tilbage, kan du fylde anden med det.

 

4) Fremhæv andens karakteristiske smag med en lækker andesauce på hjemmelavet andefond. Et grundprincip for at skabe en god fond handler om at reducere. Det vil sige koge ind ved svag varme, indtil en markant, tæt smag fremkommer. Giv dig god tid, så får du det bedste resultat.

Den perfekte julegave-idé – giv et abonnement på FEMINA. 5 numre for 150 kr. >

5) Tag juleanden til næste niveau ved at lave confiterede andelår. Det er en oplagt løsning, hvis man ikke bliver så mange juleaften, men gerne stadig vil have lækker and. Se Michelinkokken Robert ”Fabio” Petersens opskrift på confiterede andelår her.

 

– Når man tilbereder en hel and, kan det være svært at få både saftige andebryster og møre lår. Derfor er det en god idé at dele de to udskæringer op og tilberede dem hver for sig. Og her vil det oplagte valg være at lave confiterede andelår, lyder det fra Michelinkokken Robert ”Fabio” Petersen.

LÆS OGSÅ: Sådan redder du din julemad

Giv dig i kast med en af disse tilberedningsmuligheder og glæd dig til at byde dine gæster på den perfekte juleand.

Læs mere om: