Forretter

Tre små appetizere

af Susanne Palmqvist 22. juni 2011
Foto: Anders Schønnemann
Små og store fester, gæster, der kommer dumpende – eller bare lidt godt til indledning på en hyggelig aften med familien? Små lette appetizere kan bruges til det hele

Du kan nøjes med at servere en af dem eller lave dem alle, som samlet kan gøre det ud for en forret. Du kan også bruge retterne som en del af en buffet. Alle de små ting er ret nemme og hurtige at lave og kan forberedes i forvejen. Se ved hver opskrift, hvor mange personer den er til, så kan du nemt gange den op til flere.

Frikadeller er en sikker favorit, og derfor er det næsten umuligt at sige, hvor langt en portion rækker, men beregn 4-5 stk. pr. person. De har det med at forsvinde, før du aner. Skal du lave mange, så vælg ovn-fremgangsmåden.

SMÅ KYLLINGE-VALNØDDE-FRIKADELLER

(ca. 40 stk.)2 skiver hvidt brød uden skorpeeller 2 spsk. grov rasp1-1½ dl fløde 9 % eller piskefløde450-500 g hakket kyllingekød100 g grofthakkede valnødder1 æg str. L1 fed presset hvidløg1 bdt. fintsnittede forårsløg1 stor håndfuld frisk basilikum, hakketfintrevet skal af 1 øko-citronPYNT:finthakket forårsløg eller basilikumTILBEHØR:en let salat af spinat med fløde-citron-dressingSkær skorpen af brødet, og hæld fløden over. Vent, til det bliver blødt. Ælt kødet sammen med brødet og de øvrige ingredienser til en lidt fast fars. Tril den til valnøddestore kugler med lidt olie på hænderne, eller brug en stor teske. Steg dem på panden i olie, og ryst, til de er gyldne over det hele. Eller lav dem i ovnen: Sæt frikadellerne på en plade med bagepapir. Bag dem ved 190° i 12-15 minutter. Ryst evt. papiret, så de bliver gyldne over det hele. Du kan også forstege dem i ovn og så varme/stege dem på panden til sidst. Anret dem med små pinde i, og servér dem sammen med en let salat.

Lav små ruller af det lufttørrede oksekød og en mild ost. Om du foretrækker gedeost eller den milde, bløde, friske mozzarella er en smagssag. Læg dem i en god olie, så de er lige til at spise. Beregn 2-3 stk. pr. person.

BRESAOLA-RULLER I OLIE(16 små bidder)1 fed pillet, skoldet hvidløgevt. 1 lille kvist skoldet rosmarinca. 150 g mild gedeost, frisk mozzarella eller anden mild og blød ostca. 2 tsk. tørret herbes de Provence-krydderi1 pakke bresaola, 70 glidt kværnet peber1-2 dl god olivenoliemere hvidløg efter smaglidt hel peberPil hvidløget, og hæld det kogende vand over. Dup det tørt. Gør det samme med rosmarinen.Skær osten i bjælker, og rul dem i Provence-krydderi. Pak en skive kød omkring. Skær hver rulle over på midten. Læg dem i et glas med hvidløg, rosmarin og lidt peber, og hæld olien over, så den dækker. Stil dem koldt, til de skal spises. Kan opbevares på køl i ca. 5 dage. Tag dem op af olien, og anret på et lille fad. Pynt med frisk rosmarin.

Den lette syrlige dip med de sprøde grøntsager til er smagen af forår. Frisk og let. Cremen kan laves med en stavblender, og den må gerne være lidt grov i strukturen. Holdbarheden er ca. 1 uge på køl. For øvrigt er den også skøn som sandwichcreme. Gør du det grønne i stand i god tid, så læg det i isvand og derefter i en lukket beholder eller plastpose i køleskabet.

ARTISKOKCREME MED SPRØDE GRØNTSAGER(6 personer)1 dåse artiskokhjerter eller-bunde, 400/190 g1 fed hvidløg2-3 spsk. let olivenolielidt citronsaftevt. lidt saltevt. hakket persille eller kørvelTILBEHØR:1 bdt. grønne asparges, 1 bdt. nye små gulerødder,grissini eller ristet flutesHæld væden fra artiskokkerne, og del dem i kvarter. Kom dem i en blender eller hurtighakker sammen med hvidløg og lidt af olien. Kør det findelt, og kom mere olie i, til konsistensen er tilpas, men ikke for tynd. Smag til med citronsaft og evt. salt. Hakkede friske krydderurter kan også vendes i. Servér cremen kold med halve asparges, gulerodsstænger og brød/grissini.

RELEVANTE LINKS