Forretter

Små tomattærter med gedeost

af Louisa Lorang 15. august 2011
Foto: Anders Schønnemann
Opskriften er en del af en komplet gæstemiddag. Her får du opskriften på forretten, små tomattærter med gedeost og en praktisk indkøbsliste

Små tomattærter med gedeost

Jeg er stor fan af små bagte tomater - så ofte laver jeg flere, end jeg skal bruge. Dem jeg gemmer, bager jeg liiiige lidt længere. Kom dem i et skoldet glas, og hæld olivenolie over dem.

400 g små tomater, gerne cocktailtomater1 fed hvidløg, hakket¼ dl olivenolie2 spsk. æbleeddike2 tsk. sukkersalt

ENDVIDERE:2 løg i både3 fed hvidløg, hakkedelidt olivenolie1 spsk. plukket timiansalt100 g blød gedeost,f.eks. Tebstrups gedeost i olie1 æg¾ dl mælksalt og peber6 plader butterdej1 sammenpisket æg tilpensling150 g revet parmesan

TILBEHØR:lidt plukket timian200 g blandet salat, vendtmed olie og eddike

Skær tomaterne i halve, og sæt dem på en bageplade med skærefladen opad. Fordel hvidløg, olivenolie, eddike, sukker og salt på tomaterne, og bag dem ved 150° i 1½-2 timer.Sautér løg og hvidløg i lidt olivenolie. De skal ikke tage farve, men blive lidt bløde og klare. Kom timian ved, og krydr med salt. Tag dem af varmen, og lad dem køle lidt.Pisk gedeost med æg og mælk, og krydr med salt og peber.Skær butterdejen over på midten. Smør 6 små tærteforme (eller muffinforme), læg et stykke butterdej i hver form, og pensl dem med æg. Læg endnu et stykke butterdej "skævt" på, så de to stykker dej danner en stjerne. Pensl igen med æg, og forbag dejen i 5 minutter ved 200°.Tryk dejen lidt ned i midten, og fordel løg og hvidløg på dejen. Hæld ostemasse over, og læg 3-4 bagte tomater øverst. Top med revet ost, og bag tærterne ved 200° i 10-15 minutter, eller til de er gyldne og gennembagte. Top dem med lidt timian.Servér tærterne varme eller lune med sprød salat til.

VINFORSLAGAlfiera boffi, piemonte, gavi di gave, 2010 

Dessert:

Chokolade-creme brûlée med hindbær

SÅDAN BLIVER DET ENDNU NEMMERE:Bag tomaterne 1-2 dage i forvejen, og opbevar dem i køleskabet indtil brug.Bælg ærter til korn-ottoen et par timer inden brug.Lav crème brûléerne 1-2 dage i forvejen, og opbevar dem i køleskabet indtil brug.

INDKØBSLISTE TIL GÆSTEMENUEN

FRUGT OG GRØNT250 g hindbær200 g blandet salat1 frisé (eller anden let bitter salat)1-2 bakker ærteskudbælgærter400 g små tomater - gerne cocktailtomatertimian

KØL OG FRYS200 g mascarpone250 g parmesan100 g blød gedeost, f.eks. Tebstrups gedeost i olie6 plader butterdejpasteuriserede æggeblommersødmælkpiskefløde

  KOLONIAL perlebyg1 vaniljestang, gerne polynesisk100 g mælkechokoladekakaobønner

TJEK AT DU HARolivenolieolie til stegningæbleeddikesaltsukkerpeber6 fed hvidløg3 løg (gerne 1 bananskalotteløg)smør2 æg