Oliventapenade
Forretter

Oliventapenade, grissini og tapenadesnegle

af Julie Hey 14. januar 2022
Foto: Bjørn Jakobsen
Starter med oliventapenade, grissini og snegle. Suppler med f.eks. gode oliven og lidt pølse.

Oliventapenade

  • 1 fed hvidløg
  • 300 g oliven uden sten
  • 2 rensede ansjoser, evt. fra Lykkeberg
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1-2 dl olivenolie, efter valg

Grissini

  • 25 g gær
  • 2½ dl vand, lunken
  • 3 spsk olivenolie
  • 2 tsk salt
  • 250 g hvedemel
  • 100 g grahamsmel
  • ½ dl sesam- eller Nigellafrø

Tapenadesnegle

  • 1½ dl tapenade di Olive
  • 225 g frossen butterdej

Sådan laver du tapenade og tapenadesnegle

  1. Oliventapenade (Tid: 10 minuti) Pil hvidløget og blend det med oliven, ansjoser og basilikum.
  2. Tilsæt olien i en tynd stråle, til tapenaden samler sig.
  3. Server tapenaden til hjemmebagte grissini eller brug den til butterdejssneglene.
  4. Grissini (Tid: 25 minuti + hævetid: 45 minuti, 20 stk.) Udblød gæret i vandet, tilsæt olivenolie og salt og rør dejen sammen med melet, som tilsættes lidt ad gangen. Lad dejen hæve i 30 min. under et fugtigt viskestykke.
  5. Del dejen i to og rul ud i firkanter a ½ cm tykkelse. Skær strimler a 1 cms bredde og læg dem snoet på bagepapir på en bageplade. Lad dem hæve i 15 min. og tænd ovnen på 200 grader.
  6. Pensl grissinierne med vand, drys med sesamfrø og bag i ovnen i 15 min. - giv dem til sidst 2 min. under grillen.
  7. Server dem til tapenade eller andre italienske specialiteter og delikatesser.
  8. Tapenadesnegle (Tid: 20 minuti, Ca. 30 stk.) 
  9. Tænd ovnen på 220 grader.
  10. Lad butterdejen tø op på køkkenbordet.
  11. Rul den ud til en plade og smør den med tapenade i et jævnt lag.
  12. Rul butterdejen sammen på den lange led og luk enderne til.
  13. Skær rullen i skiver, læg dem på bagepapir på bageplade og bag sneglene i ovnen i 12-15 min.

Masser af inspiration til den italienske gæstemenu: