forskellige småkager med en grunddej
Mad

Én grunddej - fire fantastiske småkager

7. november 2016
af Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
Denne nemme grunddej kan med lidt få tilføjelser blive til fire forskellige slags småkager. Du kan eksempelvis lave vaniljekager med orange eller lækre cookies med to slags chokolade.
Ca. 25 stk.

Ingredienser til grunddej:

125 g mandler Kornene fra en vaniljestang 1 knivspids hjortetaksalt 125 g sukker 125 g hvedemel 65 g smør 1 æg

Sådan laver du grunddejen

Kør mandlerne med vaniljekorn i en blender eller foodprocessor, til det er som rasp. Bland de øvrige ingredienser i og saml dejen med ægget. Pak dejen i film og lad den hvile i køleskabet i mindst 4 timer eller til næste dag. Prøv også: Grunddej til muffins/cupcakes

Hjerter med ingefær og citron

1 portion grunddej (med små justeringer) 1 spsk st. ingefær 125 g farin Fintrevet skal fra 1 usprøjtet citron GLASUR 200 g flormelis 1 tsk. rød farve Lidt vand Lyserød sukkerpynt Hjerteformet udstikker

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen som angivet, men skift vaniljen ud med ingefær og brug farin i stedet for sukker. Tilsæt citronskal før ægget. Pak dejen ind i plastfilm og lad den hvile i køleskab. Rul dejen ud på et meldrysset bord og stik småkagerne ud med en udstikkerform. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 180° på næstnederst rille i ca. 8 minutter. De skal være gyldne. Lad kagerne køle af på en rist. Rør ingredienserne til glasuren sammen og kom den på kagerne. Pynt til sidst med sukkerpynt.

Cookies med to slags chokolade

1 portion grunddej 50 g hvid chokolade PYNT 50 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Følg opskriften på grunddej, hak chokoladen og ælt i dejen. Lad dejen hvile og tril til kugler på størrelse med en hasselnød. Sæt dem på en bageplade med meget mellemrum, tryk let på hver. Bag kagerne ved 180° i 7-10 minutter og lad dem køle helt af på en rist. Hak og smelt chokoladen. Dyp halvdelen af småkagen i chokoladen og lad den tørre.

Vaniljekager med orange

En portion grunddej 25 g fintrevet eller meget finthakket pomeransskal PYNT 25 g pomeranskal 50 g hasselnøddeflager

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen som beskrevet og ælt pomeransskal i dejen. Tril dejen til en lang pølse og stil den på køl i 4 timer. Skær pølsen i ½ cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Drys med pomeransskal og hasselnøddeflager. Bag kagerne i en 180° varm ovn i 8-10 minutter, til de er gyldne.

Småkager med lakrids og lime

1 portion grunddej Fintrevet skal fra 1 usprøjtet lime 2 spsk. lakridspulver PYNT 3 spsk. lakridspulver 1 spsk. rørsukker Blomsterformet udstikker

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen, men ælt limeskal og lakridspulver i dejen, før du sætter den på køl. Rul dejen ud (ca. ½ cm tyk) på et melet bord. Stik kagerne ud med udstikkerformen og drys med lakridspulver og sukker. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem på næstøverste rille i en 200° varm ovn i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på en rist og læg dem i kagedåse. Prøv også: Lækre og sprøde vaniljekranse

Juleknas og konfekt - få julens bedste opskrifter her

Læs også