Desserter

Spandauer med lakrids og hindbær

I finalen i "Den store bagedyst" skulle de 3 finalister lave wienerbrød. Og Liv (som senere blev vinder) lavede disse sprøde spandauere med hindbærmarmelade og vaniljecreme twistet med lakridsmasse - få opskriften på spandauer med lakrids og hindbær her

Spandauer med lakrids og hindbær

 
I ugens sidste afsnit af "Den store bagedyst" skulle de 3 finalister lave wienerbrød. 
 
DET SKAL DU BRUGE TIL SPANDAUER
 
Grunddej
Alle ingredienser skal være iskolde. Sæt det på køl inden du går igang - gerne dagen i forvejen.
225 g. KOLDT vand
60 g. KOLDT sukker
3 KOLDE æg
45 g. KOLDT gær
600 g. KOLDT mel
20 g. KOLDT salt
60 g. stuetempereret smør
Ca. 500 g. smør (Vej din dej, halvdelen af dejens vægt er det gram smør, du skal bruge)
 
Borgmestermasse med lakrids
100 g. marcipan
100 g. sukker
100 g. stuetempereret smør
50 g. lakridspulver
 
Hindbærmarmelade
200 g. frosne hindbær
75 g. sukker
1 citron
2 tsk. melanin
 
Vaniljecreme
50 g. sukker
500 g. sødmælk
40 g. maizena
½ vaniljestang
50 g. æggeblommer
 
Royal icing - pynt til spandauer
150-200 g. flormelis
1 æggehvide
 
Chokoladecirkler - pynt til spandauer
200 g. mørk Callebaut-chokolade (eller anden god chokolade)
 
Desuden
Mandelflager og friske hindbær til pynt
 
PRØV OGSÅ: Spandauer er et dejligt dansk stykke wienerbrød ligesom sneglen. Få opskriften på lækre snegle i en skøn luksusudgave
 

Opskrift - sådan laver du spandauer med lakrids og hindbær

 
Grunddej til spandauer
Tilsæt vand og gær og rør det godt ud. Tilsæt derefter sukker og æg. Kom derefter melet på, smørret og til sidst salt og rør rundt. Lad det ælte på røremaskinen, så dine hænder ikke afgiver varme til dejen.
 
Bank det ud på bordet, så det er en kvadrat. Gør det samme med smørret og bank det ned i dejen. Tag derefter kanterne og bank ind. Pas på dejen ikke laver et lag allerede dér. Rul den første gang (behøver ikke så meget som de næste to gange).Sæt derefter på køl.
 
Rul ud igen, denne gang lidt mere. På køl igen.
 
Rul ud sidste gang og på køl igen.
 
Hvis den begynder at flække, lad den hvile.
 
Borgmestermasse med lakrids
Ælt marcipan, sukker og lakridspulver. Tilsæt til sidst smørret.
 
Tag den anden halvdel af dejen og rul ud. Skær dem så lige som muligt - 9x9 cm. Kom lidt borgmestermasse på og lad dem hæve i en time cirka. Husk at lægge et viskestykke hen over dem og forstøv dem med en forstøver, så det hele tiden er fugtigt, da hævningen ellers vil stoppe.
 
Hindbærmarmelade
Kog dine hindbær ned, når de er kogt ned tilsæt sukker. Lad det koge op, tilsæt herefter melanin sammen med en spsk. sukker. Riv citronen deri og tilsæt ligeledes saften fra citronen. Kom den i en frysepose og så på køl.
 
Vaniljecreme
Bland sukker, vaniljekorn og majsstivelse og pisk det godt med 100 g. sødmælk. Tilsæt til sidst æggeblommerne. Kog de resterende 400 g. sødmælk op og tilsæt derefter majsblandingen.
 
Pisk kraftigt i nogle sekunder indtil cremen tykner, kom den i en pose (PAS PÅ DEN IKKE SKILLER!) og på køl.
 
Royal icing - pynt til spandauer
Pisk flormelis og æggehvider sammen til det har den rette konsistens.
 
Chokoladecirkler - pynt til spandauer
Temperer din chokolade. Smør derefter et tyndt lag chokolade på et stykke kageplast. Tag din spartel og træk fra den ene ende af kageplasten til den anden ende, så der i chokoladen kommer tynde striber. Fold kageplastet med chokoladen rundt, så de danner små runde cirkler og kom i en af dine runde forme og i fryseren.
 
Hvis du har tempereret dem korrekt, kan du nu tage dem ud af fryseren og forsigtigt fjerne kageplasten og du har de fineste chokoladecirkler.
 
Samling af spandauer
Når dine spandauere er hævet i cirka en time, kommes der en lille teske syltetøj ovenpå borgmestermassen. Derefter vanilje creme og til sidst drys med lidt mandelflager. Bag dem ved 210 grader i alm ovn i ca. 12 minutter.
 
Lad dem køle. Når de køler, lav din royal icing.
 
Når de er kølet af, lav striber med icing og sæt din chokolade cirkel i midten og et eller to hindbær alt efter smag.
 
Se meget mere om Den Store Bagedyst på dr.dk lige her