spandauer
Desserter

Spandauer med lakrids og hindbær

30. oktober 2015
af Helle Rosenkrantz
Foto: DR
I finalen i "Den store bagedyst" skulle de 3 finalister lave wienerbrød. Og Liv (som senere blev vinder) lavede disse sprøde spandauere med hindbærmarmelade og vaniljecreme twistet med lakridsmasse - få opskriften på spandauer med lakrids og hindbær her

Spandauer med lakrids og hindbær

  I ugens sidste afsnit af "Den store bagedyst" skulle de 3 finalister lave wienerbrød.    DET SKAL DU BRUGE TIL SPANDAUER   Grunddej Alle ingredienser skal være iskolde. Sæt det på køl inden du går igang - gerne dagen i forvejen. 225 g. KOLDT vand 60 g. KOLDT sukker 3 KOLDE æg 45 g. KOLDT gær 600 g. KOLDT mel 20 g. KOLDT salt 60 g. stuetempereret smør Ca. 500 g. smør (Vej din dej, halvdelen af dejens vægt er det gram smør, du skal bruge)   Borgmestermasse med lakrids 100 g. marcipan 100 g. sukker 100 g. stuetempereret smør 50 g. lakridspulver   Hindbærmarmelade 200 g. frosne hindbær 75 g. sukker 1 citron 2 tsk. melanin   Vaniljecreme 50 g. sukker 500 g. sødmælk 40 g. maizena ½ vaniljestang 50 g. æggeblommer   Royal icing - pynt til spandauer 150-200 g. flormelis 1 æggehvide   Chokoladecirkler - pynt til spandauer 200 g. mørk Callebaut-chokolade (eller anden god chokolade)   Desuden Mandelflager og friske hindbær til pynt   PRØV OGSÅ: Spandauer er et dejligt dansk stykke wienerbrød ligesom sneglen. Få opskriften på lækre snegle i en skøn luksusudgave  

Opskrift - sådan laver du spandauer med lakrids og hindbær

  Grunddej til spandauer Tilsæt vand og gær og rør det godt ud. Tilsæt derefter sukker og æg. Kom derefter melet på, smørret og til sidst salt og rør rundt. Lad det ælte på røremaskinen, så dine hænder ikke afgiver varme til dejen.   Bank det ud på bordet, så det er en kvadrat. Gør det samme med smørret og bank det ned i dejen. Tag derefter kanterne og bank ind. Pas på dejen ikke laver et lag allerede dér. Rul den første gang (behøver ikke så meget som de næste to gange).Sæt derefter på køl.   Rul ud igen, denne gang lidt mere. På køl igen.   Rul ud sidste gang og på køl igen.   Hvis den begynder at flække, lad den hvile.   Borgmestermasse med lakrids Ælt marcipan, sukker og lakridspulver. Tilsæt til sidst smørret.   Tag den anden halvdel af dejen og rul ud. Skær dem så lige som muligt - 9x9 cm. Kom lidt borgmestermasse på og lad dem hæve i en time cirka. Husk at lægge et viskestykke hen over dem og forstøv dem med en forstøver, så det hele tiden er fugtigt, da hævningen ellers vil stoppe.   Hindbærmarmelade Kog dine hindbær ned, når de er kogt ned tilsæt sukker. Lad det koge op, tilsæt herefter melanin sammen med en spsk. sukker. Riv citronen deri og tilsæt ligeledes saften fra citronen. Kom den i en frysepose og så på køl.   Vaniljecreme Bland sukker, vaniljekorn og majsstivelse og pisk det godt med 100 g. sødmælk. Tilsæt til sidst æggeblommerne. Kog de resterende 400 g. sødmælk op og tilsæt derefter majsblandingen.   Pisk kraftigt i nogle sekunder indtil cremen tykner, kom den i en pose (PAS PÅ DEN IKKE SKILLER!) og på køl.   Royal icing - pynt til spandauer Pisk flormelis og æggehvider sammen til det har den rette konsistens.   Chokoladecirkler - pynt til spandauer Temperer din chokolade. Smør derefter et tyndt lag chokolade på et stykke kageplast. Tag din spartel og træk fra den ene ende af kageplasten til den anden ende, så der i chokoladen kommer tynde striber. Fold kageplastet med chokoladen rundt, så de danner små runde cirkler og kom i en af dine runde forme og i fryseren.   Hvis du har tempereret dem korrekt, kan du nu tage dem ud af fryseren og forsigtigt fjerne kageplasten og du har de fineste chokoladecirkler.   Samling af spandauer Når dine spandauere er hævet i cirka en time, kommes der en lille teske syltetøj ovenpå borgmestermassen. Derefter vanilje creme og til sidst drys med lidt mandelflager. Bag dem ved 210 grader i alm ovn i ca. 12 minutter.   Lad dem køle. Når de køler, lav din royal icing.   Når de er kølet af, lav striber med icing og sæt din chokolade cirkel i midten og et eller to hindbær alt efter smag.   Se meget mere om Den Store Bagedyst på dr.dk lige her