Desserter

Ny kogebog: 100 søde fristelser med mindre sukker og mere smag

6. april 2017
af Redaktionen
Feminas madskribent Emma Martinys nyeste kogebog "Fabelagtige fristelser", giver dig 100 opskrifter fra et moderne dessertkøkken, hvor det sagtens kan lade sig gøre at forkæle sanserne og den søde tand - uden at glemme den sunde fornuft.
Sorte bønner er en perfekt og overset ingrediens til at lave fyldige, dybe og mørke romkugler. Quinoa bidrager med en dejlig sprødhed og en nøddeagtig smag til f.eks. en sommerlig rabarberlagkage, og polenta giver en fantastisk krumme, der vil gøre en ægte mazarinkage stolt.   Det er blot et par af de ingredienser, som kogebogsforfatter Emma Martiny præsenterer i det søde køkken, som hendes nyeste kogebog "Fabelagtige fristelser – 100 søde opskrifter med mindre sukker og mere smag" handler om. Emma giver sit bud på et moderne dessertkøkken, hvor hun ikke er bange for at stikke lidt til traditionerne og bruge utraditionelle ingredienser, som ikke alle vil forbinde med desserter og sødt bagværk.  
  DE FRISTENDE ØJEBLIKKE Emma Martiny er efterhånden blevet en etableret madskribent og kogebogsforfatter, og hendes kogebogsudgivelser tæller udover "Fabelagtige Fristelser" også "Skønne salater og vidunderligt tilbehør" samt "Herlig og ærlig mad".   Det nyeste skud på kogebogs-stammmen er en hyldest til livets søde og fristende øjeblikke.    - Glæden ved at have en snack gemt i tasken, når arbejdsdagen trækker ud. Tidspunktet, hvor du med stolthed kan byde dine gæster på en hjemmelavet kage. Langsomme weekendmorgener, hvor der er tid til at dække et fornemt bord og smide lidt lækkert i ovnen. Det er forkælelse,” siger Emma Martiny. Forkælelsen er til de specielle stunder, og det er her, at opskrifterne i denne bog er helt perfekte.   UTRADITIONELLE INGREDIENSER STIKKER TIL TRADITIONERNE Der opstår en ironi, når det vi forkæler os selv med, ikke gør os godt. Men en sundere eller mere fornuftig mellemvej eksisterer, fordi vi efterhånden ikke er bange for at gå imod traditionerne. Vi har også opbygget en stor viden om mange ingredienser, som kan bruges på utallige måder. Alternative og sundere råvarer kan erstatte usunde ingredienser, og derfor er det faktisk muligt, at søde sager og desserter kan indeholde mindre sukker og mere smag. Et par af de ingredienser, som Emma Martiny bruger i bogen er bl.a.:   - Polenta: Som giver en skøn krumme, en smuk solgul farve og en karakterfuld smag. - Bælgfrugter: Som kan erstatte mel i bagværk, hvis det blendes fint. De giver en god konsistens og indeholder mange fibre og proteiner. Prøv evt. en drømmekage lavet med butterbeans. - Quinoa: Som giver en nøddeagtig smag til bagværk og skaber også en lækker knasende tekstur. Quinoa kan være rigtig godt i kager, men også i frugtsalater, der skal piftes op. - Grøntsager: Vi kender til rødbeder og gulerødder i bagværk, men både squash, pastinak, jordskokker, avokado og græskar kan anvendes flittigt i desserter. I Fabelagtige fristelser er der   bl.a. en pærekage med pastinak, hvilket giver et lækkert twist til pærekagen, som vi kender den.   Emma Martiny bruger disse ingredienser til at pifte de traditionelle opskrifter op, men hun skaber også nye desserter, som f.eks. isvaffeltacos, matcha skumfiduser eller sorte-chokoladeris. I indledningen til bogen giver Emma Martiny sit bud på et basislager og en oversigt over ingredienser, der egner sig godt til det moderne dessertkøkken, så læseren er klædt godt på. Bogen er udkommet.   "Fabelagtige fristelser" af Emma Martiny, 349 kr. Fadls forlag   Her får du en lille smagsprøve på nogle af de lækre søde sager fra bogen   Romkugler med sorte bønner - få opskriften her   Skumfiduser med vanilje, matcha & kaffe-kakao - få opskriften her  
 

Læs også