Kærnemælkskoldskål med rabarber & kammerjunkere til 4 personer
KAMMERJUNKERE MED APPELSINSKAL OG VANILJE
100 g smør
225 g mel
50 rørsukker
½ spsk. bagepulver
1 tsk. kardemomme
fintrevet skal af ½ appelsin
¾ dl mælk
1 æg
RABARBERMOS
1 stang vanilje
50 g sukker
300 g rabarber, skyllede og fintsnittede
½ dl vand
KOLDSKÅL
4 æggeblommer (2 bægre pasteuriserede)
100 g rørsukker
½ l kærnemælk
½ l tykmælk
fintrevet skal af ½ appelsin
PYNT
fintrevet appelsinskal
Opskrift - sådan laver du kærnemælkskoldskål med rabarber & kammerjunkere
1. Skær smørret i små terninger; bland det med melet, og saml dejen til en grynet masse. Tilsæt sukker, bagepulver, karde-momme og appelsinskal. Vend mælken i sammen med ægget, og ælt dejen godt sammen. Justér evt. med lidt ekstra hvedemel, til dejen slipper fingrene. Tril dejen i stænger. Del stængerne i ca. 15 små kugler, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kuglerne øverst i en forvarmet ovn ved 200° i 8-10 minutter.
2. Tag pladen ud, og skær kagerne igennem med en brødkniv. Læg dem tilbage på pladen med skærefladen opad, og lad dem tørre ved ovnens eftervarme i ca. 30-35 minutter. Lad dem køle af på en bagerist. Opbevares i kagedåse.
3. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. Kog vaniljekorn, vaniljebælg, sukker og rabarber mørt i vandet under låg i ca. 15 minutter. Fisk den tomme vanilje-bælg op. Blend massen til mos, og lad den køle helt af.
4. Pisk æggeblommerne helt hvide med sukkeret. Tilsæt rabarbermosen sammen med kærnemælk, tykmælk og appelsinskal, og rør godt. Stil det i køleskabet i mindst en time. Servér koldskålen helt kold med kammerjunkere til.
PRØV OGSÅ: Koldskål-is med bær og knas