jordbær
Desserter

Jordbær - 3 lækre opskrifter

13. juli 2009
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Vi ved det jo godt. De danske jordbær er nogle af de bedste. Hvis solen ellers vil skinne nok, kan den dejlige sæson strække sig over et stykke tid, og vi kan svælge i bær. Selv om du måske synes, de smager allerbedst naturel, frister vi dig alligevel med et par opskrifter. Her får du opskrifterne på en frisk jordbærmilkshake, en sprød jordbærtærte og en skøn omgang marinerede jordbær med mascarponecreme

MARINEREDE JORDBÆR MED MASCARPONECREME

Skøn og meget nem dessert - du kan virkelig smage bærrene! Cremen er helt fromageagtig med fint syrlig smag. Mascarpone er en italiensk cremet friskost til desserter, og den kan du købe i supermarkeder eller hos ostehandlere.(til 4 personer)

DET SKAL DU BRUGE500 g jordbær i halve3 spsk. Grand Marnier eller hvid portvin1 lille tsk. fintrevet frisk ingefær

CREME1 dl mascarponekorn af 1 lille vaniljestangfintrevet skal af 1 lille økoappelsin1 dl græsk yoghurt 10 %

 

PRØV OGSÅ: Cheesecake med jordbær

PYNTrevet appelsinskal, mynte-blade eller ristede mandler

Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i skiver eller halve. Kom dem i en skål, og vend med likør og revet ingefær. Lad det trække i ½-1 time.Pisk mascarponen med vaniljekorn og revet appelsinskal. Vend yoghurten i, og smag til med appelsinsaft og evt. sukker, hvis du synes, den er for syrlig. Stil den koldt, til den skal bruges. Anret lidt creme i bunden af portionsglas, og kom jordbær med væde over. Pynt med revet appelsinskal.

JORDBÆRMILKSHAKE

Uhm ... var det noget med en iskold milkshake? Godt som et lækkert mellemmåltid eller en sommerlig dessert.

DET SKAL DU BRUGE2 store, høje glas2 dl mini- eller letmælk1-2 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft250 g friske jordbær3 kugler vanilje- eller jordbærissaft af ½ citron, limefrugt eller appelsin

Skyl og nip jordbærrene, og skær dem i kvarter. Kom dem i blenderen sammen med mælk, hyldeblomstsaft og 2 kugler is. Blend det hele godt sammen. Smag til med saft af citron, lime eller appelsin. Kom den sidste is i, og blend det sammen. En håndfuld knuste isterninger kan også tilsættes, men det kræver en god, kraftig blender. Hæld drikken i høje glas, og pynt med et par jordbærskiver.

JORDBÆRTÆRTE

Tag kampen op med din bager, og lav sommerens bedste jordbærkager. Er du til flødeskum, kan det sagtens serveres for sig.

DET SKAL DU BRUGE1 rulle færdiglavet sødet mørdejELLER:110 g koldt smør i terninger135 g hvedemel1 nip vanilje2 spsk. sukker1 æggeblomme1 spsk. koldt vand

CREME1 bæger ricotta, 250 g2 ægfintrevet skal af 1 limefrugt eller ½ citron85 g sukkerca. 400 g friske jordbærevt. 1 glas æblegelé2 stk. 15-20 cm store tærteforme eller 4-6 portionsforme (metalforme med løs bund er rigtig gode)

Smuldr smørret sammen med mel, sukker og vanilje. Saml dejen hurtigt med æggeblommen og lidt koldt vand (brug foodprocessoren). Læg dejen koldt i ½-1 time.Rul dejen ud på et melstrøet bord, og læg den i den smurte form. Skær kanten ren, og prik bunden med en gaffel. Forbag den midt i ovnen ved 185°.Pisk ricottaen med sukker og citrusskal, og pisk æggene i. Fyld cremen i de forbagte bunde (knap til kanten), og bag igen, til cremen er stivnet, 10-15 min. Lad bundene blive kolde. Top op med halve jordbær. Ønsker du blanke kager, kan bærrene dækkes med smeltet gelé: Lun geleen i en gryde, til den er flydende, og øs den langsomt over med en ske. Den stivner hurtigt.