Desserter

Æblegrød med sukkerristet rugbrød

2. september 2010
af Nanna Simonsen
Foto: Bjørn Jakobsen
Æblegrød er virkelig nemt at lave: Æble, kanel, rugbrød og fløde... Så behøver man ikke mere.

Æblegrød minder om barndom på den der rigtig hyggelige måde, hvor man fik lun æblegrød med kold fløde til dessert.Men hvornår har du egentlig sidst lavet æblegrød selv? Det er jo faktisk virkelig nemt at lave æblegrød.Denne opskrift på æblegrød er med sprødt, sukkerristet rugbrød, der et dejligt knasende tilbehør til den klassiske æblegrød.

Æblegrød med sukkerristet rugbrød

Æblegrød til 4 pers.Tid: ca. 35 min.Det skal du bruge til æblegrød5 aromatiske, æbler (fx Transperence Blanc, Gråsten, Rød Ananas, Belle de Boskoop, Cox Orange, Holsteiner Cox, Ingrid Marie eller Filippa)4 spsk sukker½ vaniljestangEt nip salt

Prøv også:

Gelé af paradisæbler Krydret æblecider Krydrede æbler Æble-brødkage Æbletærte med karamel

Sukkerristet rugbrød2-3 tykke skiver rugbrød (Helst gammeldags mørkt rugbrød, evt. kerner bør være af ren rug og helst bløde. Andre typer kerner, fx solsikkekerner vil forstyrre smagen)1-2 tsk smør1-2 tsk rørsukker½ tsk stødt kanelSådan laver du æblegrødSkyl æblerne og skær dem i både. Skræl dem og fjern stilk og blomst.

Kom bådene i en kasserolle med 3-4 tsk vand.

Læg låg på og bring det meget langsomt i kog.

Sluk og lad æblerne trække i 5-7 min.

Tænd igen og lad dem koge forsigtigt, indtil de er helt oppustede og nær ved at »eksplodere«.

Tilsæt sukker, salt, flækket vaniljestang samt -korn til din æblegrød.

Bring din æblegrød på kogepunktet, smag til evt. med mere sukker.

Kog din æblegrød kort igennem og hæld den i en skål.Sukkerristet rugbrødFjern skorpen af rugbrødet og skær skiverne i stænger.

Rist dem let (½-1 min.) på begge sider på en tør slip-letpande.

Tilsæt smør og lad brødet stege i ca. ½ min. ved middelvarme.

Strø sukker og kanel over, vend stængerne og lad dem stege yderligere et øjeblik, til sukkersiden er karamelliseret.

Tag rugbrødsstængerne af panden og lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Servér hjemmelavet æblegrød kold eller lun med mælk og fløde - eller bare fløde - og det sukkerristede rugbrød.Æblegrød er en rigtig dejlig dessert, men du kan også servere denne æblegrød med ristet rugbrød til morgenmad. Eller måske har du allermest lyst til æblegrød, når du kommer sulten hjem om eftermiddagen?