https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/femina-dot-dk/website/mad/desserter/2012/06/1226-lav-selv-marmelade/1226-marmelade-copy-2.jpg
Desserter

3 x hjemmelavet marmelade

3. juli 2012
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Når jeg laver marmelade, laver jeg bare et par glas, så jeg kan forkæle mig selv og dem, jeg holder af. Kærlighed på glas. Har du også nogen, du vil forkæle, så kast dig bare ud i det. Det tager ingen tid, og du bliver glad, det lover jeg. Det er små portioner uden så meget sukker og ekstra konservering, så de opbevares bedst på køl.

https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/437f31a3d76c4e6fbc280ca368aa1aba.jpg

JORDBÆRMARMELADE MED ROSENBLADE OG JORDBÆRMYNTE
(2-3 glas)
¾ dl vand
1 dl lyst rørsukker
blade af 3 roser (f.eks. hybenroser; alle duftende, usprøjtede roser kan bruges)
650 g friske jordbær
250 g syltesukker (f.eks. Syltesukker fra DanSukker)
saft af ½ citron
1 håndfuld skoldede mynteblade, f.eks. jordbærmynte

Lav rosensirup først. Kom vand og sukker i en lille gryde, og bring det i kog. Pil bladene af roserne, og kom dem i. Lad det simre i 15-20 minutter ved svag varme. Si det over i en større gryde. Nip bærrene, og skær dem i skiver. Kom dem i gryden sammen med syltesukkeret. Bland det godt, og bring det i kog. Lad det koge i 5 minutter, og fjern skummet med en ske. Skold mynten, og dup den tør. Hak bladene. Kom dem i marmeladen, og smag til med citronsaft. Lav evt. en geléprøve ved at komme lidt marmelade på en kold tallerken; stil det evt. i køleskab i 2 minutter og se, om det er tilpas stift. Ellers må du koge det op med lidt mere syltesukker. Kom marmeladen på helt rene, skoldede glas. Læg et rent viskestykke over, til det er kølet lidt af. Luk med syltepapir, film eller rene låg. Opbevar marmeladen køligt.

https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/21827d5481a742efbd3637ecf730b74e.jpg

MELON-HINDBÆR-MARMELADE MED HYLDEBLOMST OG LIME
(3 glas)
400 g renset galia- eller
honningmelon (1 melon)
400 g hindbær
125 g blåbær (kan erstattes med flere hindbær)
600 g syltesukker (f.eks.
Syltesukker fra DanSukker)
½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
saft og fintrevet skal af 1 økolime (eller 1 lille økocitron)

Skræl melonen, og fjern alle kerner. Skær den i ret små terninger. Bland med hindbær, blåbær og syltesukker. Lad det trække i ½ time. Kom hyldeblomstsaften i. Bring det langsomt i kog, og lad det småkoge, til hindbærrene er kogt lidt ud, og melonen er mør. Fjern skummet med en ske. Rør limesaft og skal i. Lav geléprøven ved at komme lidt på en kold tallerken og se, om det stivner tilpas. Kom marmeladen på rene, skoldede glas. Læg et viskestykke over, til det er kølet lidt af. Luk med syltepapir, film eller rene låg. Opbevar marmeladen køligt.

https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/9390d8ec4b4042e6a959a616f0cd579b.jpg

RABABER-TOMAT-MARMELADE MED VANILJE
(2-3 glas)
450 g røde, modne krydder-tomater
400-500 g rabarber, helst
vinrabarber
400 g lyst rørsukker
1 spsk. balsamico- eller lys æbleeddike
1 tyk stang vanilje
70 g rørsukker + 10 g (1 spsk.) geleringspulver til marmelade (f.eks. Dr. Oetkers)

Fjern blomsten fra tomaterne, og skær dem i kvarter eller mindre stykker. Rens rabarberne, og skær dem i små stykker. Bland begge dele i gryden med sukker, eddike og vaniljestangen klippet i mindre stykker. Bring det langsomt i kog. Lad det småkoge, til rabarberne er kogt helt ud og trevler. Fjern skummet fra overfladen. Bland geleringspulveret med det sidste sukker, og rør det i. Lad det koge i 1 minut, mens du rører (eller følg anvisningen på emballagen). Lav en geleringsprøve ved at komme lidt marmelade på en kold tallerken; sæt den evt. i køleskab lidt og se, om den stivner tilpas. Kom marmeladen på rene skoldede glas, og luk dem med rene låg, syltepapir eller film. Opbevar marmeladen køligt.


Pandekager med skovbærpuré

https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/b0c9f5501b80410494143c941faceb0b.jpg
null
https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/dff557496ba24a3a8ef885cb697b5f62.jpg
null
https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/0ff1799f47b34135b53518d23c84c568.jpg
null
https://dk-femina-backend.imgix.net/legacy/media/eb93916d5bd04ad0bc5d9a282885d812.jpg

Læs også