Brød

Mørkt brød med valnødder og anis

af Susanne Palmqvist 3. september 2009
Foto: Anders Schønnemann
Det lækre mørke brød får sin farve fra groft durummel, øl og finthakkede valnødder. Det er let krydret og et godt madbrød til f.eks. suppe, pølse og ost. Dejen kan også hæve uden hævekurv og formes efter behag, f.eks. til flutes eller boller

(2 runde brød)3 dl lunkent vand3 dl maltøl1 dl olivenolie25 g gær1 spsk. rørsukker2 tsk. salt2 tsk. st. anis eller fennikel150 g valnøddekerner250 g økologisk fuldkornsdurummel, f.eks. Il Fornaio fra Sicilien400-500 g italiensk hvedemel runde hævekurve + ekstra melRør vand, øl, olie, salt, sukker og anis godt sammen. Rør gæren ud i blandingen. Hak 100 gram af valnødderne ret fint og resten groft. Rør dem i sammen med det mørke durummel. Kom hvedemelet i, lidt ad gangen, og rør rigtig godt. Bliv ved, til dejen er fugtig, men lige kan æltes med mel på hænderne. Læg dejen til hævning i skålen i 1 time.Ælt den let igennem, og form to runde kugler. Drys hævekurvene godt med mel, og læg dejen i. Lad dejen hæve, til den når kanten. Vend brødene ud på plader med bagepapir. Lav et kryds med en skarp kniv. Sæt brødene i en 210° varm ovn på næstnederste rille. Bag dem i 35-40 minutter. Bank på dem, de skal lyde hult. Lad dem køle af på en rist. Kan fryses.