Brød

Den store bagedyst: Kringle

af Helle Rosenkrantz 11. september 2014
Jakob fik sin første "sejr" for sin kringle i "Den store bagedyst". Her får du opskriften på den klassiske kringle med lækkert fyld samt mandler og perlesukker på toppen

Kringle

Ingredienser   Gærdej 40 g  gær 3 stk.  æg str. L 1 tsk.  stødt kardemomme 20 g sukker 7 g  salt 1 dl  letmælk ca. 450 g hvedemel 75 g  blødt smør   Borgmestermasse 1 stk. citron 100 g  stuetempereret, ren rå marcipan 100 g  brun farin 100 g stuetempereret smør   Til pensling og pynt 1 stk. æg 1 knsp.  fint salt 50 g  hakkede mandler 50 g perlesukker   SE OGSÅ: Ugens mesterbager Mettes solsikkeformet prydbrød med hvidløg og persille  

Fremgangsmåde

  Gærdej Smuldr gæren i skålen til røremaskinen. Tilsæt æg, kardemomme, sukker og salt. Lun mælken op til 40 grader (fingervarm) og kom den ned til ingredienserne i skålen sammen med 400 g af melet. Ælt det ved middel hastighed i 10 minutter. Tilsæt det bløde smør og mere hvedemel, til dejen slipper. Det er vigtigt, at dejen stadig er smidig. En for fast dej giver et tørt og kedeligt resultat. Tag dejen op og ælt den til en stor kugle. Læg den i lidt ekstra mel på bordet og læg et rent  klæde over. Lad dejen hvile tildækket i 40 minutter.   Borgmestermasse Skyl citronen og riv skallen fint. Ælt marcipan, citronskal og brun farin sammen med hænderne i en stor skål. Tilsæt smørret lidt ad gangen, for at undgå klumper, til massen er ensartet.   Rul dejen ud på et let meldrysset bord, så den måler 100 x 18 cm.Smør den bløde borgmestermasse ud på midten af hele det lange stykke. Fold en tredjedel af dejstykket ind over fyldet. Læg den anden, sidste tredjedel over, således at fyldet nu er lukket inde. Pres let fast, så de to sider fæstner hinanden. Vend stangen om så lukningen vender nedad. Form stangen i klassiske kringlefacon (den man kender fra bagerens logo), på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad kringlen hæve tildækket i 1 time. Pisk ægget godt sammen med saltet og pensl hele kringlens overflade grundigt. Drys med de hakkede mandler og perlesukker. Bag kringlen i en 190 grader varm ovn, til den er gylden og bagt i bunden, ca. 20 minutter afhængigt af ovnen. Nyd kringlen samme dag, som den er bagt, og gerne mens den er lun.   Få alle opskrifterne fra denne uges "Den store bagedyst" på dr.dk/bagedyst