Aftensmad

Ukrudt af den fineste slags

af LYNN ANDERSEN 4. april 2011
Foto: BJØRN JAKOBSEN
Måske tænker du »fandens mælkebøtte« eller tilsvarende grimt, men faktisk skulle du juble, når de spæde skud mælkebøtte, skvalderkål og brændenælde her i april og maj titter op af jorden. For de og lignende »ukrudt« fra haver og grøftekanter kan anvendes i maden – til glæde for gane, mave og øje.

Måske tænker du »fandens mælkebøtte« eller tilsvarende grimt, men faktisk skulle du JUBLE, når de spæde skud mælkebøtte, skvalderkål og brændenælde her i april og maj titter op af jorden.

For de og lignende »ukrudt« fra HAVER og GRØFTEKANTER kan anvendes i maden - til glæde for gane, mave og øje.

BRÆNDENÆLDEN siges bl.a. at øge blodcirkulationen og stabilisere blodsukkeret. Og den indeholder f.eks. mere jern end spinat.

MÆLKEBØTTEN menes at virke blodudrensende, og i gamle dage blev den brugt mod bl.a. gigt. Planten er rig på C-vitamin og indeholder f.eks. dobbelt så meget A-vitamin som spinat. Den vokser fra marts-april.

BELLIS eller tusindfryd kan du finde fra marts til september. De indeholder mange C-vitaminer og blev tidligere anvendt mod bl.a. forstoppelse og kramper.

SKVALDERKÅL er typisk haveejerens mest forhadte plante. Den er nærmest umulig at få bugt med, så hvorfor ikke bruge de fine skud, som så rigeligt vælter op af jorden? Tidligere blev planten, der smager lidt som spinat, brugt som middel mod bl.a. skørbug og gigt.

TILMELD DIG SØNDAGS NYHEDSBREV HER, OG FÅ FLERE INSPIRERENDE OPSKRIFTER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Her får du 6 bud på lækre retter med mælkebøtte, skvalderkål, bellisblomster og brændenælde - som indeholder masser af jern, A-vitamin og C-vitamin. 

Ukrudt af den fineste slags

Mælkebøttesaft Brændenældesuppe Smuk salat medbellisblomster

Lasagne medkylling og skvalderkål Ravioli medskvalderkål Stegt mælkebøttemed grøntsagsmos

 

Hvis du vil vide mere...

Info om planterne er fra »Naturens Spisekammer« af Anette Eckmann, Politikens forlag