Aftensmad

Tre lækre småretter

af Susanne Palmqvist 9. september 2010
Foto: Anders Schønnemann
Det er dejligt at spise sammen, også uden at man skal stå i køkkenet i timevis. Invitér et par venner, og sæt lidt lækre ting på bordet, der smager godt og ser indbydende ud. Retterne passer fint sammen, men kan også bruges hver for sig som forret eller frokostret. Velbekomme!

RØGET LAKS MED RADISECREMEKøb en røget laks af god kvalitet. Prisen fortæller dig, hvad du skal undgå, og du kan tydeligt smage forskel. Lav en mild creme af fløde og radiser, hvor lime eller citron gør den tyk og cremet. Det går godt til den røgede smag. Tynde skiver ristet mørkt eller hvidt brød er godt til.

 

8 fine skiver røget lakskværnet peberlimebåde1 dl piskeflødelidt lime- eller citronsaft2 bundt radiserkørvel, dild eller purløgTILBEHØR:ristet flutes eller rugbrødRør først fløden med lidt lime- eller citronsaft. Lad det stå, til det er tyknet. Rens radiserne, og riv halvdelen groft. Pres væden af, hvis de er meget fugtige, og vend dem i fløden. Smag til med peber og evt. salt. Skær resten af radiserne i tynde skiver, og drys dem over, eller vend også lidt af dem i cremen. Anret laksen på et fad, og pynt med limebåde og friske krydderurter. Servér med ristet brød.Rør først fløden med lidt lime- eller citronsaft. Lad det stå, til det er tyknet. Rens radiserne, og riv halvdelen groft. Pres væden af, hvis de er meget fugtige, og vend dem i fløden. Smag til med peber og evt. salt. Skær resten af radiserne i tynde skiver, og drys dem over, eller vend også lidt af dem i cremen. Anret laksen på et fad, og pynt med limebåde og friske krydderurter. Servér med ristet brød.Opskriften er til 4 personer 

KYLLING MED VALNØDDESAUCEDen meget lækre valnøddesauce eller måske nærmere pesto gør virkelig noget godt for kyllingen. Den kan laves dagen før, ligesom kødet kan steges i god tid. Men har du ikke tid til forberedelser, er det hele hurtigt lavet.

2-3 kyllingebryster

1 tsk. spidskommen1 tsk. st. korianderkværnet peberrevet skal af 1 lille øko-citronolie til stegningVALNØDDESAUCE:2 små skiver hvidt brød uden skorpe100 g valnøddekerner1 fed hvidløg1 spsk. sesamolie1-2 spsk. olivenoliecitronsaft1 lille bdt. bredbladet persillePYNT:sorte oliven og persilleLav valnøddesaucen først, så den kan få en god smag: Smuldr brødet, og hæld koldt vand over. Det skal bare lige suge det op. Knug det let. Kom det i en blender eller hurtighakker sammen med hvidløg og valnødder. Kør det, til det er ret findelt. Kom olie i lidt ad gangen, til saucen har en god konsistens, ikke for fast og ikke for blød. Hak persillen (kan også gøres i blenderen først), vend den i, og smag til med salt, peber og citron. Stil den koldt.Dup kødet med køkkenrulle. Bland krydderier og citronskal, og gnid det på kødet. Brun fileterne i olie, og steg dem ved svagere varme i 4-5 minutter på hver side. Lad dem trække lidt eller køle helt af. Skær dem i tynde skrå skiver, og læg dem på et fad. Bred valnøddesaucen ud over, og pynt med små persilleblade og sorte oliven. Servér brød eller salat til.Opskriften er til 4-6 personer

SKINKE-PAPAJA-SALATFlotte farver og skøn smag. Så enkelt kan det siges, og lige så enkelt er det at lave. Kan du få friske abrikoser, er de lækre, men ellers kan du bruge en moden mango eller papaja eller modne pærer. De har bare ikke så flot en farve, men smagen er o.k. Dressingen skal på så sent som muligt.

 

12 tynde skiver god serrano- eller parmaskinke3-4 friske modne abrikoser (eller en moden mango, papaja eller pære)1 lille håndfuld thaibasilikum (eller alm.)CHILIDRESSING:2 spsk. mild olivenoliesaft og fintrevet skal af ½-1 appelsin¼-½ tsk. tørrede chiliflagergroftkværnet peberTILBEHØR:godt brød, evt. ristet med olivenolie og lidt hvidløg, eller en blandet salat af små grønne bladeHalvér abrikoserne, fjern stenene, og skær dem i både. Anret de tynde skiver skinke på et stort fad, og læg abrikoserne ind imellem. Pisk dressingen sammen, og smag den til. Den skal have en mild smag med et pikant, stærkt pift af chili. Dryp den over kød og abrikoser. Hak forsigtigt basilikummen, og drys den over til sidst sammen med kværnet peber. Servér brød og/eller salat til.Opskriften er til 4 personer