Svenske köttbullar med mos
Aftensmad

Svenske köttbullar med mos

af Timm Vladimir 17. juni 2019
Foto: Columbus Leth
Smagfulde kødboller i flødesauce med grov kartoffelmos og helt autentisk tyttebærsyltetøj. Det er jättebra! Her får du opskriften på en af Timm Vladimirs skærgårdsfavoritter - svenske köttbullar med mos
20 min 4 personer
Tid i alt 1 t og 0 min

DET SKAL DU BRUGE

  • 400 g hakket svine- og kalvekød
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl rasp
  • 2 dl mælk
  • 2 løg
  • 1 æg
  • friskkværnet peber
  • 50 g smør til stegning

FLØDESAUCE

  • 1 spsk. hvedemel
  • 2½ dl piskefløde
  • 2 dl kalvebouillon eller kyllingebouillon
  • salt og peber

KARTOFFELMOS

  • 800 g kartofler
  • 200 g friskbælgede ærter
  • 2 dl kærnemælk
  • 100 g smør
  • 2 spsk. finthakket frisk dild
  • 2 spsk. finthakket purløg
  • salt og peber

TIL SERVERING

  • 8 spsk. tyttebærsyltetøj
  • finthakket purløg

Opskrift - sådan laver du svenske köttbullar med mos

 

1. Rør kødet sejt med salt. Rør mælk og rasp sammen i en anden skål. Pil løgene, hak dem fint, og rør dem i raspblandingen sammen med æg og friskkværnet peber. Rør raspblandingen i kødet, lidt ad gangen. Lad farsen trække i 20 minutter. Tril farsen til kødboller, og steg dem i rigeligt smør ved middel varme i 10-12 minutter. Tril dem rundt på panden under stegningen, så de bliver ens stegt og forbliver runde. Tag kødbollerne af panden.

2. FLØDESAUCE: Drys melet på den pande, du lige har stegt kødbollerne på. Lad melet brune let, og hæld så fløde og bouillon ved, mens du rører med et piskeris. Lad saucen simre i 10 minutter, og smag til med salt og peber.   3. KARTOFFELMOS: Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern. Kog dem helt møre i usaltet vand, ca. 20 minutter. Lad ærterne koge med de sidste 5 minutter af kartoflernes kogetid. Hæld vandet fra, og mos kartofler og ærter groft sammen. Tilsæt kærnemælk, smør og finthakkede krydderurter, og smag til med salt og peber. Servér kartoffelmosen med kødboller, flødesauce, tyttebærsyltetøj og et drys purløg.   TIP: Kartoffelmosen bliver lidt syrlig, fordi den røres med kærnemælk. Du kan sagtens bruge sødmælk eller plantemælk i stedet.   PRØV OGSÅ: Spanske kødboller i krydret tomatsauce med oliven og peberfrugter