Aftensmad

Stenbiderrogn med ovnfritter og citronfløde

30. marts 2009
af Nanna Simonsen
TID: 25-35 min. + trækketid for rognen300 g istandgjortfrisk stenbiderrogn(få fiskehandleren tilat gøre det eller se tip)SaltEvt. en smule

TID: 25-35 min. + trækketid for rognen

300 g istandgjortfrisk stenbiderrogn(få fiskehandleren tilat gøre det eller se tip)SaltEvt. en smule sukkerCitronfløde (se opskrift)Purløg

Smag rognen til, det kan være den trænger til lidt salt eller et nip sukker. Bland det grundigt og lad rognen trække en times tid i køleskabet.Server rognen med nybagte ovnfritter samt citronfløde og klippet purløg.

TIP: Sådan renser du stenbiderrognen: Skær ridser i hinden omkring rognen, læg den i en skål og tryk den »flad« med et piskeris. Hæld koldt vand samt en smule eddike og salt i skålen og rør rundt, indtil hinderne sidder fast på piskeriset. Rens piskeriset og rør igen. Løse hinder vil flyde ovenpå, skum dem af. Hæld lidt mere vand ved og fortsæt med at skumme, til vandet er fri for fnuller. Hæld rognen i en sigte og lad den dryppe rigtig godt af. Læg den i en beholder og smag den til med salt og lidt sukker. Lad rognen trække i køleskabet i 12 timer, før den serveres.

Citronfløde1½-2 dl piskeflødeEn smule reven skal af en økologisk citronSaften af ? citronBland fløden med reven citronskal og -saft og stil den koldt en halv times tid.

OvnfritterCa. 800 g store kartofler, gerne af en melet sort2-3 tsk olivenolieSalt

Tænd ovnen på 200 grader varm luft. Skrub kartoflerne grundigt og tør dem i et rent viskestykke. Skær dem i smalle stænger eller både og kom dem i en skål. Hæld olien over kartoffelbådene og vend dem godt rundt, så olien fordeles omhyggeligt.Bred kartoffelstængerne ud over en (eller to) bageplade(r) med bagepapir på. Pas på, at de ikke ligger oven på hinanden, så bliver de ikke sprøde. Sæt pladen(erne) i ovnen og bag fritterne i 16-18 min. Drys dem med groft salt og servér dem straks.