
Steak and lobster
4. november 2008Tournedos med gorgonzola»smør« og hummer med klaret smør
TID: 1 time
Gorgonzola»smør«
60 g gorgonzola
2 fed hvidløg
2 spsk finthakket persille
Salt og peber
Hummer
2 levende hummere
4 l vand
1 dl groft salt
100 g smør
Kød:
4 tournedoser af oksemørbrad
4 tynde skiver spæk eller bacon
50 g smør
Smuldr gorgonzolaen sammen med de knuste hvidløgsfed og persille. Smag til med salt og peber. Dæk »smørret« til og stil det koldt, indtil det skal bruges (kan gøres op til to dage i forvejen).
Bring vandet i kog og tilsæt salt. Kom en hummer i det spilkogende vand med hovedet først. Læg låg på og bring vandet i kog igen, før den næste hummer kommes i. Dæmp varmen, så vandet lige småkoger, og kog
5 min. pr. 450 g plus
3 min. for hver ekstra 450 g.
Afkøl og flæk hummerne på langs fra rygsiden med en kraftig, skarp kniv. Fjern maven - den sidder fremme ved hovedet, lige bag øjne og følehorn - og fjern den mørke tarmstreng gennem halen. Her kan man evt. lægge hakket persille. Fjern den grønne indmad og evt. rogn. De kan serveres sammen med hummeren.
Knæk kløerne fra undersiden med en hummertang (nøddeknækker) eller en hammer. Stil til side.
Få slagteren til at skære 4 tournedoser af oksemørbrad. Bed ham evt. også om at lægge spæk- eller baconskiver omkring kødet eller gør det selv. Brun smørret på panden og steg tournedoserne ca. 3 min. på hver side. Tag dem af panden og fjern spækket. Drys med salt og peber.
Smelt smørret i en kasserolle ved meget svag varme. Fjern skummet fra overfladen. Hæld det forsigtigt op i en skål, så mælkebestanddelene bliver tilbage i gryden. Hæld det klarede smør i fire små portionsskåle.
Server ½ hummer og
1 tournedos for hver gæst og giv klaret smør og gorgonzola»smør« samt »french fries« til.
French fries
Friturestegte kartofler
TID: 30 min.
3 store kartofler
Olie til stegning
Salt
Skræl kartoflerne og skær dem i aflange skiver på 1 cm. Hver skive skæres i aflange stykker på 1 cm til pommes frites. Dup dem tørre med køkkenrulle. Hæld olien i en gryde og varm olien op til
150 grader ved hjælp af et stegetermometer. Steg ? af kartoflerne ad gangen, indtil de er svagt gyldne - ca. 3 min. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir. Kom evt. mere olie i, varm det op igen til 150 grader og steg dem påny umiddelbart før serveringen, indtil de er gyldne og sprøde.
Tag dem op, læg dem på fedtsugende papir, drys med salt og server.