Mørksej med græskarmos og ristet blomkål
Aftensmad

Lækker mørksej med græskarmos og ristet blomkål

af Emma Martiny 8. december 2021
Foto: Winnie Methmann
Denne smukke servering kan både udgøre en nem hverdagsret og en fornem gæstemad. Her får du opskriften på mørksej med græskarmos og ristet blomkål.
25 min

Mørksej:

  • 800 g mørksejfilet
  • Salt og peber
  • 1 spsk. smør til stegning

Græskarmos:

  • 1 hokkaido
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • ½ dl piskefløde
  • ½ citron

Ristet blomkål:

  • 1 blomkål
  • 50 g hasselnøddekerner
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Brunet smørdressing:

  • 1 håndfuld salvie
  • 1 lille løg
  • 50 g smør
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 tsk. ahornsirup
  • Salt og peber

Opskrift - sådan laver du mørksej med græskarmos og ristet blomkål

 

  1. Græskarmos: Tænd ovnen på 200°. Halvér græskarret, og fjern kernerne. Skær skrællen af, og skær græskarkødet i tern. Pil hvidløgene. Læg græskartern og hele hvidløgsfed i et ovnfast fad. Vend det med olie, og drys med salt og peber. Bag fadet i ovnen i 25 minutter, til græskarternene er møre.
  2. Ristet blomkål: Skyl blomkålen, og del den i buketter. Fordel dem på en bageplade med bagepapir. Vend dem med olie og salt, og bag dem i ovnen i 25 minutter (sammen med græskar), til de er flot gyldne. Hak nødderne groft, drys dem over blomkålen, og lad dem riste med de sidste 5 minutter.
  3. Græskarmos, fortsat: Blend græskarternene med fløde og citronsaft i en blender, til du får en glat mos. Smag til med salt og peber.
  4. Brunet smørdressing: Skyl og hak salvie fint. Pil og hak løg. Smelt smør i en dyb pande sammen med løg og salvie. Vend ofte rundt, og lad det stege i ca. 10 minutter, til løgene er gyldne, og der samler sig et lag brunet smør i bunden af panden. Hæld pandens indhold over i en skål. Rør eddike og sirup i skålen. Smag til med salt og peber, og rør godt.
  5. Mørksej: Del mørksejen i 4 stykker, og krydr godt med salt og peber. Steg stykkerne i smør på en pande i ca. 3 minutter på hver side. Anret græskarmos på 4 tallerkener, læg sej, blomkål og hasselnødder ovenpå, og dryp brunet smørdressing over.

Læs også