Denne smukke servering kan både udgøre en nem hverdagsret og en fornem gæstemad. Her får du opskriften på mørksej med græskarmos og ristet blomkål.
25 min
Mørksej:
800 g mørksejfilet
Salt og peber
1 spsk. smør til stegning
Græskarmos:
1 hokkaido
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
½ dl piskefløde
½ citron
Ristet blomkål:
1 blomkål
50 g hasselnøddekerner
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Brunet smørdressing:
1 håndfuld salvie
1 lille løg
50 g smør
1 spsk. hvidvinseddike
1 tsk. ahornsirup
Salt og peber
Opskrift - sådan laver du mørksej med græskarmos og ristet blomkål
Græskarmos: Tænd ovnen på 200°. Halvér græskarret, og fjern kernerne. Skær skrællen af, og skær græskarkødet i tern. Pil hvidløgene. Læg græskartern og hele hvidløgsfed i et ovnfast fad. Vend det med olie, og drys med salt og peber. Bag fadet i ovnen i 25 minutter, til græskarternene er møre.
Ristet blomkål: Skyl blomkålen, og del den i buketter. Fordel dem på en bageplade med bagepapir. Vend dem med olie og salt, og bag dem i ovnen i 25 minutter (sammen med græskar), til de er flot gyldne. Hak nødderne groft, drys dem over blomkålen, og lad dem riste med de sidste 5 minutter.
Græskarmos, fortsat: Blend græskarternene med fløde og citronsaft i en blender, til du får en glat mos. Smag til med salt og peber.
Brunet smørdressing: Skyl og hak salvie fint. Pil og hak løg. Smelt smør i en dyb pande sammen med løg og salvie. Vend ofte rundt, og lad det stege i ca. 10 minutter, til løgene er gyldne, og der samler sig et lag brunet smør i bunden af panden. Hæld pandens indhold over i en skål. Rør eddike og sirup i skålen. Smag til med salt og peber, og rør godt.
Mørksej: Del mørksejen i 4 stykker, og krydr godt med salt og peber. Steg stykkerne i smør på en pande i ca. 3 minutter på hver side. Anret græskarmos på 4 tallerkener, læg sej, blomkål og hasselnødder ovenpå, og dryp brunet smørdressing over.