Aftensmad

Farverige mættende salater

af Julie Hey 7. januar 2011
Foto: Bjørn Jakobsen
Efter en hyggelig juletid med lækker, nok lidt for fed mad og lidt for lidt salater, kan januar være tung at komme igennem – måske fuld af forbud og mådehold. Men fortvivl ikke: Vi sætter farver på hverdagen, kaster os ud i knasende sprøde grøntsager, smagfulde oliver og fristende sunde salater.

Efter en hyggelig juletid med lækker, nok lidt for fed mad og lidt for lidt salater, kan januar være tung at komme igennem - måske fuld af forbud og mådehold. Men fortvivl ikke: Vi sætter farver på hverdagen, kaster os ud i knasende sprøde grøntsager, smagfulde oliver og fristende sunde salater.

Disse salater er mættende og farvestrålende med masser af spændende ingredienser. Disse salater fungerer fint som en let frokost, som tilbehør til maden eller en lækker forret.

Er du lidt kræsen, hvad angår salater? Find din favorit blandt disse 5 fristende salater.

PanzanellaTid: 15 min. + bagning af tomater4 pers.

Tænd ovnen på 180 grader.

Det skal du bruge

 

  • 2 fed hvidløg
  • 6 store blommetomater
  • Olivenolie, f.eks. Monini Classico
  • ½ italiensk brød
  • 1 agurk
  • 1 bdt bredbladet persille
  • Salt, peber
  • Blomsterkapers
  • Kværnet peber

     

Pil hvidløgene og skær dem i tynde skiver.

Skyl tomaterne og halvér dem på langs.

Stik hvidløgsskiverne ind i tomaterne, dryp med olivenolie og bag dem i ovnen i 1 time.

Bræk brødet i grove stykker, dryp brødet med olivenolie og steg det let på panden eller i ovnen.

Halvér agurken på langs, fjern kernerne med en ske og skær agurken i skiver på skrå.

Skyl og pluk persillen groft.

Vend alle ingredienserne med lidt god olivenolie og anret salaten på et stort fad.

Pynt med blomster­kapers og drys med kværnet peber.

Panzanella er en af de traditionelle salater med tomater og brød.

Salater med jordskokker er fantastiske salater til vinter. Her får du opskriften på en sprød vintersalat med jordskokker og gedeostetoast

Orange powerTid: 20 min.4 pers.

Pres appelsinen og rør saften med risvineddike og fiskesauce.

Det skal du bruge

 

  • 1 appelsin
  • 2 spsk risvineddike
  • 1 spsk fiskesauce, f.eks. fra Blue Dragon
  • 6 gulerødder
  • 2 rød peberfrugt
  • 2 snackpeber
  • ½-1 grøn chili
  • 1 knold ingefær
  • 1 dl pinjekerner
  • Frisk koriander

     

Skræl gulerødderne og riv dem - gerne med en julienneskræller. Læg gulerodsstrimlerne i dressingen og lad dem marinere, mens du forbereder resten.

Skyl og rens peberfrugt, snackpeber og chili, og skær dem i tynde strimler og ringe. Skræl ingefæren og snit den i fine strimler.

Hak pinjekernerne og rist dem på en tør pande.

Vend alle ingredienserne sammen og drys med pinjekerner og frisk koriander.

Flotte salater, der evt. kan serveres med hvidløgsstegte rejer.

TipVil du ikke have en stærk chilismag, kan du lægge chiliskiverne i iskoldt vand i en lille time, inden de blandes med salaten.

Mr. Monello-­salatTid: 15 min. + bagning af tomater4 pers.

Når det er koldt og gråt, må man gerne drømme og ikke mindst forkæle sig selv lidt med gode salater. Inspireret af mine lækre olivenolier og med tankerne på sol, varme og olivenlunde er denne salat blevet til - på en råkold vinterdag.

Tænd ovnen på 120 grader.

Det skal du bruge

 

  • 20 små tomater
  • Salt, peber
  • 2 spsk rosmarin
  • ½ spsk sukker
  • 2 frisée salater
  • 6 spsk olivenolie, gerne Monello fra Monini
  • Marinerede grillede artiskokker (fås på glas)
  • 180 g økologiske oliven, evt. fra Gaea, der fås i bl.a. SuperBest
  • 12 skiver parmaskinke
  • 50 g pecorino

     

Halvér tomaterne og drys skærefladen med salt, peber, hakket rosmarin og sukker. Læg tomaterne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i 3 timer.

Pluk salaten, skyl den og lad den afdryppe på et tørt viskestykke. Vend med olivenolie og drys med kværnet peber.

Anret salater med halverede artiskokker, oliven, ovnbagte tomater og parmaskinke. Drys salaten med flager af pecorino og dryp med olivenolie.

TipOlivenolien Monello fra Monini er oliens svar på vinens Beaujolais. Olien kommer fra egne i Sicilien, Apulia, hvor klimaet er varmest, og oliven derfor høstes tidligt. Smager markant af peber og har en meget frugtig aroma. Den friskhøstede olivenolie sælges kun i en begrænset periode fra december til februar, bl.a. i Føtex til 80 kr. for 750 ml.

Flasken på billedet er min, og jeg kalder den for mr. Monello...

Grøn bønnesalatTid: 1 time

Dette er en af de rigtig mættende salater med masser af sunde fibre.

Kog bønnerne i letsaltet vand i 5 min.

Det skal du bruge

 

  • 200 g bønner
  • 1 broccoli
  • 150 g bulgur
  • 1 øko citron
  • ¼ tsk kværnet chili
  • ¼ tsk kardemomme
  • 5 spsk olivenolie, f.eks. Monini Classico
  • 16 dadler
  • Lidt usaltede pistacienødder

     

Del broccolien i små buketter og hæld det kogende vand fra bønnerne over. Lad broccolien trække i 30 sek. Skylunder iskoldt vand.

Hæld 3 dl kogende vand over bulguren og lad den trække i 20 min.

Skræl citronskallen med et juliennejern.

Rør 2 spsk citronsaft med chili, kardemomme, salt og peber. Dryp olivenolien i og rør dressingen sammen.

Udsten dadlerne og snit dem fint.

Vend broccolien med bulgur, dressing, dadler og drys med hakkede pistacienødder og citronskal.

TipKom gerne en masse nødder eller kerner i salater som denne.

Få hjælp til at spise sundt her

Cremet knoldselleri med knasTid: 20 min.4 pers.

Skræl knoldsellerien og skær den i smalle stænger, evt. med en julienneskræller. Hæld kogende vand over, lad sellerien trække i 1 min. og skyl under iskoldt vand.

Det skal du bruge

 

  • 1 knoldselleri
  • 1 dl mayonnaise, gerne Hellmann's
  • 3 spsk piskefløde
  • ½ citron
  • ½ spsk sukker
  • Salt, peber
  • 2 æbler
  • 1 rødløg
  • 1 salathoved, evt. egeblad
  • 8 skiver bacon
  • 100 g valnødder
  • Merian
  • Rugbrød

     

Rør mayonnaisen med letpisket fløde og smag til med citronsaft, sukker, salt og peber.

Skyl æblerne og skær dem i tynde skiver. Pil løget, halvér det og skær det i skiver.

Skyl salaten og pluk den groft. Steg baconskiverne sprøde på panden.

Vend æbleskiverne og knoldsellerien i dressingen og anret dem med salater, rødløg, hakkede valnødder, bacon og frisk merian.

Servér salater som denne med hjemmebagt rugbrød.

Er du stadig ikke mæt af salater? SØNDAG har masser af opskrifter på sunde og fristende salater, som disse salater med kål