Aftensmad

Efterårets æbler - 3 lækre opskrifter

af Camilla Zarah Lawes, Susanne Palmqvist 22. september 2011
Foto: Anders Schønnemann, Columbus Leth
Det gælder om at udnytte, at havens æbletræer stadig bugner med friske æbler. Her får du to sunde opskrifter med æble – og én til den søde tand.

Når efteråret rigtigt sætter ind, gælder det om at udnytte alle havens skønne æbler. Brug dem rå i salater eller tilberedte i en lækker kage ell. lign. Velbekomme!

LÆKRE LINSER

2 dl grønne linser1 spsk. garam masalasalt og pebervand1 julesalat, fintsnittet1-2 røde æbler i 1 cm store terninger50 g tørrede tranebær4 spsk. rapsoliehavsalt og friskkværnet peber8 skiver papirtynde skiverrøget culotte

SÅDAN GØR DU:Skyl linserne godt, kom dem i en lille gryde, dæk dem med vand, og krydr med garam masala, salt og peber. Kog linserne i 30-40 minutter, til de er bløde.Hæld kogelagen fra, og afkøl linserne ved at brede dem ud på et stort fad.Bland julesalat, æbler og tranebær med linserne.Hæld olien over sammen med salt og peber, og vend det hele forsigtigt rundt. Servér salaten til den røgede culotte. 

 

SALAT MED RØD GRAPE, PARMASKINKE OG RISTEDE JORDNØDDER

1 bakke blandede salatskud1 rød grapefrugt1 finthakket skalotteløg1 avokado i tynde både1 rødt æble i tynde bådeca. 70 g parmaskinke (8 papirtynde skiver)1 håndfuld jordnødder, knækkede og tørristede gyldne på en varm pande (kan laves dagen før)DRESSING:saft fra grapefrugten3 spsk. jordnøddeolie1 spsk. olivenolie1 tsk. dijonsennephavsalt og friskkværnet peberSkyl salaten. Skær skallen af grapefrugten, del den i både mellem lamellerne, og tag grapefrugtfileterne fra. Pres saften fra resten af frugten i en skål, og gem den til dressingen. Pisk de to slags olie i grapefrugtsaften, tilsæt dijonsennep, og krydr med salt og peber. Vend salat og skalotteløg i dressingen, og kom avokado i sammen med æble og grapefrugt. Anret parmaskinken på salaten, og drys med ristede jordnødder. Servér evt. godt brød til salaten. 

 

ÆBLESTRUDEL

6 stk.

2 plader fillodej (fra frost)ca. 40 g smeltet smørca. 700 g faste, syrlige æbler1½ dl mørk muscovadosukker3 tsk. st. kanel1 dl lyse rosinersaft af ½ appelsin

Pynt:Drys af flormelis

Tilbehør:Blød vaniljeis eller flødeskum

Tø dejpladerne op med et fugtigt viskestykke over. Vask æblerne, og fjern kernehuset. Skær dem i 2 cm tykke både med skrællen på. Kom dem i et ovnfast fad med de øvrige ingredienser, og vend det godt sammen. Bag det midt i en 200° varm ovn i 20-25 minutter, til æblerne er møre, men stadig faste. Smelt smørret. Læg en dejplade på bagepapir, og pensl godt med smør.

Læg den anden ovenpå. Fordel fyldet i en stribe, og rul forsigtigt sammen på den lange led (brug papiret til hjælp). Pensl overfladen med smør. Bag den midt i en 200° varm ovn i 15- 20 minutter, til dejen er sprød. Tag den ud, og sigt flormelis over. Spis den lun med blød vaniljeis eller flødeskum.