

Aftensmad
Dampede muslinger med rodfrugtfritter og aioli
af Emma Martiny
28. maj 2019
Foto: Winnie Methmann
Simpelt og luksuriøst på samme tid. Giv retten lidt ekstra farve ved at servere muslingerne med rodfrugtfritter i stedet for klassiske pomfritter. Her får du opskriften på dampede muslinger med rodfrugtfritter og aioli
40 min 4 personer
Tid i alt 1 t og 10 min
DET SKAL DU BRUGE
- 2 kg blåmuslinger
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk. smør til stegning
- 4 dl hvidvin
- 2 dl piskefløde
- 1 citron
- salt og peber
- 1 håndfuld bredbladet persille
RODFRUGTFRITTER
- 250 g rødbeder
- 250 g søde kartofler
- 250 g pastinakker
- 250 g gulerødder
- 2 spsk. olivenolie
- salt
AIOLI
- 1 æggeblomme og evt. en smule æggehvide
- 1 tsk. dijonsennep
- 2 spsk. citronsaft
- 3 fed hvidløg
- ½ tsk. salt
- ½ dl olivenolie
- 1½ dl smagsneutral olie, f.eks. majs- eller vindruekerneolie
Opskrift - sådan laver du dampede muslinger med rodfrugtfritter og aioli
RODFRUGTFRITTER
- Tænd ovnen på 200°.
- Skræl rodfrugterne, og skær dem i stave.
- Vend dem med olie, fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og krydr med salt. Bag dem i ca. 40 minutter, til de er sprøde.
AIOLI
- Pisk æggeblomme, sennep, citronsaft, presset hvidløg og salt sammen med en elpisker (hvis du ønsker en mere let og luftig aioli, kan du tilføje lidt af æggehviden også).
- Tilsæt dernæst langsomt olivenolien i en tynd stråle, imens du pisker. Tilsæt gradvist den smagsneutrale olie, indtil du opnår den ønskede konsistens, og smag til.
MUSLINGER
- Sortér åbne muslinger fra, og bank dem mod vasken. Hvis de lukker sig, er de stadig friske og kan bruges.
- Rengør muslingerne ved at trække ”skægget”, der sidder på den ene side, af alle de lukkede muslinger.
- Skyl dem til sidst grundigt.
- Pil og hak løg og hvidløg fint. Steg det i smør i en stor gryde.
- Tilsæt hvidvin, fløde, citronsaft, salt og peber, og lad det boble et par minutter.
- Tilsæt muslingerne; læg låg på, og lad muslingerne dampe i ca. 5 minutter. Ryst gryden et par gange, så muslingerne blandes, og de alle åbner sig. Muslinger, der ikke har åbnet sig under dampningen, skal kasseres.
- Drys retten med grofthakket persille, og servér med rodfrugtfritter og aioli.