Appelsinglaseret and
Aftensmad

Appelsinglaseret and

af Camilla Zarah Lawes 30. november 2012
Foto: Lars Ranek
Vi elsker julens andesteg med alt det gode tilbehør, men prøv den med den lækre appelsinglasering og den syrlige appelsinsauce på din and.

Appelsinglaseret and

1 and på 3200 gsalt

APPELSINGLASERING:2 dl friskpresset appelsinsaft (ca. 3 appelsiner)½ dl soja3 spsk. farin

Fjern indvolde, og skær lidt af fedte fra indersiden af din and. Smelt andefedte i en gryde, og stil til side. Rids skindet i store harlekintern, og lav et snit ved hvert lår, så varmen bedre kan trænge ind. Skær de yderste vingeben af, og gnid hele fug-len ind i salt. Steg anden på en rist over en bradepande i en 200° varm ovn i 30 minutter. Skru ned til 175°.Rør appelsinsaft, soja og farin sammen, til farinen er opløst. Hæld lidt af glaseringen over din and hvert kvarter, til fuglen er færdig, det tager ca. 60 minutter. Tjek det ved at stikke en skarp kniv i fuglen, og kontrollér, at den kødsaft, der kommer ud, er helt klar.

KOKKETIP: Bruger du stegetermometer, skal temperaturen ved låret være 72°.

Jeg er vild med den lidt syrlige og dog søde sauce, der passer perfekt til både and og steg.

Prøv også: Spicy salat med and

APPELSINSAUCE3 spsk. sukker1½ dl friskpresset appelsinsaft2 dl rødvinsalt og friskkværnet peber4 dl andefondevt. stegesky fra flæskestegen

JÆVNING:1 spsk. andefedt2 spsk. hvedemel eller majsstivelse opløst i vand

Smelt sukkeret i en gryde til karamel, til det er helt smeltet og flot gyldent. Hæld appelsinsaft og rødvin på, og reducér, til halvdelen af væsken er tilbage. Tilsæt fond, og lad sauce koge op. Smelt andefedtet på en tallerken over saucen, og rør en melbolle med melet. Pisk den i saucen, så den jævner. Smag til med sukker, salt og peber.

KOKKETIP: Kom 2½ dl piskefløde i saucen, så bliver den mere rund og børnevenlig.Synes du, det er for meget med en hel and, kan du stege et par berberiandebryster, tilberede saucen og bruge den til andebrysterne og flæskestegen.

ANDEBRYSTER2 berberiandebryster a 300 ghavsalt og friskkværnet peberRids skind/fedtsiden på andebrysterne, og rist dem med fedtsiden nedad på en meget varm pande. Når fedtkanten er flot gylden, vendes brysterne og steger i 2 minutter. Tag dem fra varmen, krydr med salt og peber, og steg dem færdige i en 175° varm ovn i 8 minutter. Lad kødet hvile i 6 minutter, før det skæres i skiver let på skrå.

Få lækre opskrifter på julens bedste julefrokost

Hjemmelavet rødkål smager bare SÅ meget bedre en købe-rødkål. Få opskriften på hjemmelavet rødkål med tranebær her