Mad

5 skønne opskrifter

af Louisa Lorang 23. november 2009
Foto: Anders Schønnemann
Pizza med gedeost, husmor-sushi og små lækre lammekoteletter er nogle af ugens opskrifter

MANDAGPIZZA MED KARTOFLER OG GEDEOST25 g gær3 dl lunet vand (37°)1½ tsk. salt1 tsk. sukker3 spsk. ekstrajomfruolivenolieca. 200 g rugmel, gerne fra Skærtoft Mølleca. 225 g hvedemel, gerne fra Skærtoft Møllemel til udrulningENDVIDERE:1 fed hvidløg, presset3 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 bagekartoffel i ultra tynde skiver100 g babyspinatsaltfriskkværnet peber200 g blød gedeost200 g cherrytomater i halverevet parmesanOpløs gæren i vand. Tilsæt salt, sukker og olie, og ælt den glat med mel. Lad den hæve i 30 minutter ved stuetemperatur.Sæt en plade i en 275° forvarmet ovn, eller så varm som muligt.Del dejen i to, og rul den tyndt ud på bagepapir. Rør hvidløget med olie, og læg kartofler og spinat på pizzabundene. Pensl og dryp med olie, krydr med salt og peber, og top med gedeost. Bag pizzaerne på den varme plade (en ad gangen), til de er sprøde og gyldne, det tager ca. 5-10 minutter. Top de varme pizzaer med tomater og parmesan, og servér straks.

TIRSDAGHUSMOR-SUSHI MED LAKS OG AVOKADO4 spsk. risvineddike2 spsk. sukker1½ tsk. saltENDVIDERE:2 dl sushiris3 dl vandsalt2 hjertesalater i strimler2 avokadoer i skiver100 g røget laks i skiver2 forårsløg, snittede1 spsk. sesamfrøTILBEHØR:sojasushiingefær (gari)wasabiKom eddike, sukker og salt i en kasserolle, og lad det koge op, til sukkeret er opløst.Skyl risene, og kom dem i en kasserolle med vand. Lad dem koge ved svag varme under låg i 12 minutter. Sluk for varmen, og lad dem trække under låg i yderligere 12 minutter - eller følg anvisningen på pakken. Vend de varme ris med eddikeblandingen, og lad dem køle af til stuetemperatur.Anret ris med salat, avokado, laks og forårsløg, drys med sesamfrø, og servér straks med soja, ingefær og wasabi til.

ONSDAGKYLLING MED SPINAT OG QUINOA4 hele kyllingelårolie til stegning3 fed hvidløg i skiver1 løg, hakket1 spsk. smør1 tsk. bukkehornspulver1 tsk. stødt spidskommen½ tsk. cayennepeber2 spsk. ingefær, hakket1 kanelstang1 dåse hakkede tomater2 dl vandsalt200 g babyspinaten smule sukkerTILBEHØR:50 g mandelsplitterplukket korianderkogt quinoa (køb quinoa hos helsekosten eller i Irma)Del kyllingelårene i 2, så du har 8 stykker i alt, og brun stykkerne i olie i en stor, varm gryde. Kom hvidløg, løg og smør ved, og lad det simre lidt. Tilsæt bukkehorn, spidskommen, cayennepeber, ingefær, kanel, tomater, vand og lidt salt, og lad kyllingen simre under låg i 30 minutter. Tag låget af, og lad retten simre i yderligere 15 minutter. Tilsæt spinat de sidste 3-4 minutter, og smag til med salt og en smule sukker.Anret med mandler og koriander, og servér straks med quinoa til.

TORSDAGSTEGT LEVER MED BACON, FIGNER OG PORTVINSSAUCE100 g bacon i strimler2 løg i skiver300 g kalvelever i skiversalt og peberolie til stegningENDVIDERE:1 spsk. smør1 lille løg, finthakket2 spsk. flydende honning1 dl portvin1 dl kalvefondsalt og peber1 spsk. koldt smør3 friske figner (eller 8 tørrede)TILBEHØR:400 g ristede kartoflerSteg baconen på bagepapir i ovnen ved 190° i ca. 10 minutter, eller til den er gylden og sprød, og lad den dryppe af på køkkenrulle. Steg løgene i en smule olie, til de er bløde og let brunede. Krydr leveren med salt og peber, og steg den i olie på en varm pande. De skal have 4-6 minutter på hver side, afhængigt af tykkelsen, men leveren må gerne være let lyserød i midten.Smelt lidt smør i en kasserolle, og sautér det finthakkede løg, uden at det tager farve. Kom honning og portvin i, og lad det koge op. Tilsæt kalvefond, og lad saucen koge i 5-10 minutter. Si den, og reducér til det halve i ca. 5 minutter. Smag til med salt og peber, tag gryden af varmen, og pisk smør i. Kom figner i, og anret leveren med løg, bacon og sauce. Servér med ristede kartofler.

FREDAGSMÅ LAMMEKOTELETTER MED RÅ MANGOCHUTNEY50 g saltede pistacienødder med skal1 mango1 lille bundt mynte½ bundt koriander1 grøn chili med eller uden kerner2 forårsløgsaft af ½ citron1 spsk. flydende honningsaltENDVIDERE:4-6 små lammekoteletterlidt olie til stegningsalt og peber400 g kogte kartofler i mindre stykkerlidt olie til stegning2 fed hvidløg i tynde skiversalt1 tsk. sød røget paprika½ tsk. cayennepeber1 tsk. jomfru i det grønnePil pistacierne, og hak nødderne groft. Skræl mangoen, og skær kødet i små terninger. Hak mynte, koriander, chili og forårsløg. Rør citronsaft og honning sammen, og vend pistacier, mango, mynte, koriander, chili og forårsløg i. Smag til med salt.Steg lammekoteletterne i lidt olie på en varm pande. Krydr med salt og peber.Rist imens kartoflerne i lidt olie, til de begynder at tage farve. Kom hvidløg på, og lad det riste med lidt. Krydr med salt, paprika, cayennepeber og jomfru i det grønne.Servér lammekoteletterne med rå mangochutney og kartofler.Alle opskrifter er til 2 personerINDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT: 3 friske figner, eller 8 tørrede1 mango1 citron1 grøn chili1 knold ingefær2 avokadoer1 bundt koriander1 lille bundt mynte1 bundt forårsløg2 hjertesalater300 g babyspinat200 g cherrytomater800 g kartofler1 bagekartoffelKOLONIALVARER:mandelsplittersaltede pistacienøddersushirissushiingefær (gari)wasabi1 dåse hakkede tomaterKØL OG FRYS:1 pk. gær200 g blød gedeost100 g røget laks4 hele kyllingelår100 g bacon i skiverkalvefond300 g kalvelever4-6 små lammekoteletterTJEK DESUDEN AT DU HAR: ekstrajomfruolivenoliestegeolierisvineddikesalt og peber og sukkerbukkehornspulverstødt spidskommencayennepeber1 stang kanelsød røget paprikajomfru i det grønneløg og hvidløgrugmel - gerne fra Skærtoft Møllehvedemel - gerne fra Skærtoft Møllesesam, soja og flydende honningportvinquinoaparmesansmør